- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A ŞASEA ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ. Incidente în mai multe oraşe
Protestele s-au încheiat în toate judeţele din ţară, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Marius Militaru. Acţiuni de protest au avut loc miercuri în 20 de judeţe ale ţării, la acestea participând aproximativ 8.000 de persoane.
A ŞASEA ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ. Incidente în mai multe oraşe (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)
- Deva: Noi acţiuni de protest
Mitingul de protest de la Deva care s-a desfăşurat, miercuri seară, în Piaţa Victoriei, s-a încheiat după aproximativ trei ore, protestarii anunţând că vor reveni în cursul zilei de joi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, locotenentul Nicolae Răducu, protestatarii au părăsit Piaţa Victoriei din Deva după circa trei ore, timp în care au fluturat steaguri şi au purtat pancarte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
"Mitingul neautorizat a încetat după aproximativ trei ore, fără să fie înregistrate incidente", a declarat Răducu.
Peste două sute de persoane au participat la mitingul de protest care s-a desfăşurat în Piaţa Victoriei din Deva, având steaguri şi pancarte pe care scria "Jos Băsescu" şi "Demisia".
Protestatarii au scadat "Hoţii", "Demisia", "Jos Băsescu" şi au fost susţinuţi de şoferii care au traversat zona şi care au claxonat pentru a-şi arăta solidaritatea.
Manifestanţii s-au împrăştiat în jurul orei 20.00 şi au anunţat că vor reveni în Piaţa Victoriei din Deva joi, la ora 16.00.
- Timişoara: O păpuşă reprezentându-l pe Traian Băsescu, incendiată de mai mulţi protestatari
Cea de-a cincea zi de proteste de la Constanţa s-a încheiat miercuri, în jurul orei 21.00, fără incidente, manifestarea terminând-se mai devreme decât de obicei întrucât cea mai mare parte a protestatarilor urmează să plece joi către Bucureşti pentru a participa la mitingul organizat de USL.
Totuşi, protestele nu se vor încheia la Constanţa deoarece joi sunt anunţate un marş de protest şi un miting al cadrelor militare în rezervă din Constanţa tot în faţa Prefecturii Constanţa, între orele 13.30-16.00, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Protestul de la Constanţa a început în jurul orei 14.00 pe platoul din faţa Prefecturii, când erau prezente aproximativ 20 de persoane. Numărul lor a început să crească treptat, iar în jurul orei 19.00 se strânseseră aproximativ 150 de persoane.
La un moment dat, la îndemnul liderului de sindicat al profesorilor constănţeni, Ioana Purcărea, manifestanţii au îngenunchiat şi au spus Tatăl nostru, rugându-se astfel pentru poporul român, după care musulmanii prezenţi pe platoul din faţa Prefecturii au spus şi ei o rugăciune.
În cea de-a cincea zi de proteste de la Constanţa, manifestanţii au scandat "La Palatul Cotroceni cântă cucuveaua, Băsescu şi cu ai lui şi-au găsit beleaua", "Ieşi afară javră ordinară", "Anticipate", "Hoţii, Hoţii", "Anticipate", "Demisia", "Jandarmeria apără hoţia", "Grevă generală", "Bucureşti luptă Bucureşti", "La puşcărie, Băsescu la puşcărie", "Jos Băsescu".
De asemenea, au afişat pancarte pe care scrie "Constanţa e cu voi, Băsescu la gunoi", "Marinare, ce mai stai ? Vine Regele Mihai!", "Băsescu nu uita, Constanţa nu te vrea", "FMI=Sclavie", "Piratule, corabia se scufundă".
- Constanţa: Bărbat cu o sabie, prins de jandarmi în apropierea protestatarilor din faţa Prefecturii
Un bărbat care avea o sabie a fost prins, miercuri, de jandarmi, în apropierea Prefecturii Constanţa, unde are loc un protest antiprezidenţial şi antiguvernamental, similar celor din zilele trecute.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, în jurul orei 15.00, jandarmii care asigură măsurile de ordine publică la manifestarea organizată în faţa Prefecturii au descoperit un bărbat care avea o sabie de aproximativ 70 de centimetri lungime.
Protestele au fost declanşate săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD. Acţiunile de protest au continuat şi marţi, în ciuda deciziei lui Raed Arafat de a reveni în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
- Mitingul de la Alba Iulia s-a încheiat fără incidente
Mitingul şi marşul care au avut loc, miercuri seară, la Alba Iulia şi la care au participat aproximativ 70 de persoane s-au încheiat fără incidente, iar studenţii care au fost chemaţi la marş de protestatari nu li s-au alăturat acestora, preferând să iasă în balcoane şi să le facă poze.
Protestatarii le-au strigat studenţilor timp de câteva minute "Studenţii sunt cu noi", "Studenţii vin cu noi" şi "Noi suntem poporul/ Voi sunteţi viitorul", însă niciun student nu li s-a alăturat.
- Sibiu: Un mic sicriu cu fotografia preşedintelui Traian Băsescu, depus la sediul PDL
Acţiunea de protest din municipiul Sibiu, la care au participat aproximativ 1.200 de persoane, s-a încheiat, miercuri seară, după ce oamenii şi-au strigat pe străzi nemulţumirile, printre acestea fiind pensiile, salariile şi alocaţiile mici, dar şi corupţia.
Circa 1.200 de sibieni au ieşit, miercuri seară, pe străzile municipiului pentru a participa la acţiunea de protest organizată de Asociaţia "Sibiu Decembrie '89" şi au scandat lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului.
Oamenii au explicat motivele care i-au scos în stradă, mulţi fiind nemulţumiţi de salariile, pensiile şi alocaţiile mici, dar şi de atitudinea guvernanţilor şi a şefului statului.
"Oamenii sunt nemulţumiţi, le-au tăiat salariile, le-au tăiat pensiile, corupţia e la nivelul cel mai înalt. Guvernanţii au împrumutat 25 de miliarde de euro, care nu ştim ce au făcut cu ele, i-au împărţit ei între ei, clica lor. Aşa că noi cerem demisia Guvernului şi demisia lui Băsescu, că el le ştie pe toate: el e şi doctor, ştie şi învăţământ, el ştie şi sănătate. La noi, la români, e un proverb: care le ştie pe toate trebuie să moară", a declarat jurnaliştilor unul dintre protestatari.
Un altul s-a arătat nemulţumit de "distrugerea economiei".
"Suntem foarte nemulţumiţi. Au distrus industria, au distrus agricultura, au distrus totul în ţara asta şi eu trăiesc cu nici 200 de euro pe lună", s-a plâns protestatarul.
Coloana de manifestanţi a mărşăluit din Piaţa Mare până pe strada Rahovei şi înapoi, pe un traseu aprobat de jandarmi, iar în jurul orei 21.00 acţiunea de protest s-a încheiat.
Organizatorii au anunţat însă că protestele vor continua, zilnic, până în 24 ianuarie, între orele 18.00 şi 21.00, aşa cum prevede autorizaţia obţinută de la Primăria Sibiu.
În timpul protestului de miercuri seară, un bărbat le-a strigat protestatarilor care mărşăluiau pe străzile oraşului Sibiu să meargă la muncă, jandarmii luându-l de lângă coloana de manifestanţi înainte ca aceştia să apuce să îl lovească şi ducându-l la sediu pentru cercetări.
Incidentul a avut loc tot pe Bulevardul Mihai Viteazu, acolo unde, luni seară, un bărbat a fost lovit în cap cu un ghiveci aruncat de la un balcon, iar, marţi seară, două maşini s-au tamponat din cauza neatenţiei şoferilor care se uitau la coloana de manifestanţi.
- Proteste şi la Giurgiu şi Călăraşi; oamenii spun că nu mai pot suporta situaţia
Peste 150 de persoane au protestat, miercuri, în faţa Teatrului "Tudor Vianu" din Giurgiu, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, o acţiune similară având loc şi la Călăraşi, unde oamenii au spus că nu mai pot suporta situaţia în care se află.
Oamenii au purtat pancarte pe care scria: "Băsescu pleacă", "Demisia", "Ruşine", "Băsescu nu uita, România nu e ta" şi au scandat "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Anticipate! Anticipate!", "Nu staţi în balcoane că muriţi de foame". La începutul acţiunii de protest, mai mulţi pensionari aflaţi în mulţime s-au luat la ceartă cu un jandarm care a vrut să împiedice mai mulţi tineri să protesteze, însă incidentul nu a degenerat.
- La Craiova, 500 de persoane au ieşit în stradă
Aproximativ 500 de persoane, majoritatea studenţi şi membri ai galeriei echipei de fotbal Universitatea Craiova, protestează, miercuri seară, în centrul municipiului, manifestanţii susţinând că după încheierea acţiunii o parte dintre ei vor pleca spre Bucureşti.
Galeria echipei de fotbal Universitatea Craiova a venit în centrul municipiului în jurul orei 18.00, iar primele grupuri de studenţi au început să apară la ora 19.30.
Manifestanţii au plecat din Piaţa Prefecturii şi defilează cu steaguri şi pancarte pe strada Unirii din municipiu, având fluiere şi portavoci.
"Ne-am săturat să trăim în această ţară. Noi, studenţii, după ce terminăm facultatea nu avem locuri de muncă, nimeni nu ne bagă în seamă, practic noi nu reprezetăm nimic pentru actualul guvern. Noi studenţii ne-am mobilizat pentru că nu mai suportăm să rămânem în această ţară", a spus preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti, Alin Stoica.
- Sloganuri împotriva PDL, UDMR şi UNPR, la mitingul de la Târgu Mureş
Mitingul de la Târgu Mureş s-a încheiat, miercuri seară, după mai mult de două ore, timp în care aproximativ 300 de oameni au scandat în faţa sediilor Primăriei, PDL şi UNPR.
După ce s-au strâns la ceasul floral din centrul Târgu Mureşului, ca în fiecare seară de protest, aproximativ 300 de manifestanţi au pornit în marş spre sediile Primăriei, PDL şi UNPR, unde au huiduit şi au strigat, printre altele, "Jos Guvernul mafiot", "Protestăm, protestăm, de Băsescu să scăpăm" şi "Jandarmii şi poporul îl duc jos pe Chiorul".
De acolo, ei s-au îndreptat spre Teatrul Naţional, unde au scandat din nou "Jos Băsescu", "Jos Guvernul Boc", "Demisia" şi "Jos dictatorul", revenind la ceasul floral, unde au strigat "Jandarmii sunt cu noi" şi au decis să revină, joi, la ora 18.00, la un nou protest.
La manifestaţie, care a fost neautorizată, au participat şi reprezentanţi ai unor partide, lideri sindicali şi revoluţionari şi nu s-au înregistrat incidente.
Iniţial, aproximativ 200 de persoane s-au adunat, miercuri seară, la ceasul floral din centrul oraşului, cu bannere şi pancarte pe care scria "Târgu Mureş - solidar cu România", "Aici sunt -8 grade Celsius, în faţa televizorului câte sunt?", "Jos Securitatea", "Guvernelor trebuie să le fie frică de cetăţeni, nu invers", "Noi poporul, Nu Eu, preşedintele", "Trădarea de ţară în aur se măsoară - Salvaţi Roşia Montană", dar şi "RMDSZ, Vege, Halott" (în traducerea protestatarei respective - "UDMR, gata, moartă").
Oamenii au strigat "Libertate", "Demisia", "Hoţii", "La puşcărie", "Jos dictatorul", "Români, maghiari, noi suntem unitari", dar şi "Jos PDL", "Jos UDMR" şi "Jos UNPR", un manifestant referindu-se, în discursul ţinut în faţa mulţimii, la membrii acestei formaţiuni ca la "traseiştii care se află alături de Băsescu la guvernare".
O femeie care purta pancarta referitoare la UDMR a spus că a votat Uniunea, dar acum le cere liderilor politici să iasă de la guvernare.
"Acum UDMR să arate că ţine cu minoritatea maghiară. Marko, Frunda, Borbely, Verestoy, ascultaţi mesajul ungurilor: ieşiţi de la guvernare", a spus ea.
- Peste o mie de persoane au protestat şi la Focşani
Description: Peste o mie de persoane au protestat, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Focşani, oamenii venind cu vuvuzele, fluiere şi trompete şi aducând, ca şi în zilele precedente, mai multe sicrie şi coroane cu pozele preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc.
Oamenii au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, precum: "Jos Băsescu", "Jos Guvernul Boc", "Jos dictatorul", "Alegeri anticipate, nu alegeri comasate", "Să plece din ţară".
De asemenea, ei au purtat pancarte pe care era scris: "Moarte dictatorului Băsescu", "Ieşi afară javră ordinară", "Demisia", "Jos Guvernul Boc", "Sănătate pentru toţi, nu pentru hoţi", "În stradă, România!", "Vrem alegeri anticipate!".
Şi de această dată protestatarii au adus mai multe cruci pe care scria "Guvernul Băsescu" şi o coroană pe care se aflau pozele preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi ministrului Dezvoltării, Elena Udrea.
"Folosim vuvuzele, fluiere, trompete şi orice instrumente de suflat pentru a ne face auziţi de Băsescu şi Boc. Aşa cum tradiţia spune că la sfârşit de an, duhurile rele şi anul vechi sunt alungate cu sunete puternice de talăngi şi fluiere, tot aşa noi vrem ca la sfârşitul acestei dictaturi, să îi alungăm pe Băsescu şi Boc", ne-a spus unul dintre protestatari.
- Râmnicu Sărat: 200 de oameni au mers în marş către sediul PDL
Peste 200 de persoane au protestat, miercuri seară, pe străzile din Râmnicu Sărat, în a doua zi de acţiuni în stradă desfăşurate în acest oraş al judeţului Buzău.
Cei peste 200 de protestatari s-au adunat în centrul oraşului Râmnicu Sărat, de unde au pornit în marş către sediul partidului de guvernământ, pe tot traseul scandând lozinci antiprezidenţiale şi împotriva Guvernului, cerând demisia Executivului şi alegeri anticipate.
Protestatarii nu au găsit pe nimeni la sediul PDL, aşa că şi-au strigat nemulţumirile în faţa unor uşi închise. Având asupra lor steaguri şi pancarte cu mesaje clare împotriva puterii, râmnicenii au strigat, printre altele, "Jos Băsescu! Jos Băsescu! Băsescu şi ceata lui să se ducă dracului!", "Demisia! Demisia! PDL, fă-ţi bagajele!"
Locuitorii din Râmnicu Sărat, participanţi la protestul de miercuri, spun că nu se vor opri cu protestele până când guvernanţii nu vor înţelege că românii au ajuns la cdapătul răbdărilor.
"Sunt şomer pe cinci milioane şi nemernicii ăstia vor să ne bage în pământ ca să trăiască ei bine. Vreau un trai decent, atât, şi locuri de muncă," a declarat, miercuri, unul dintre protestatarii de la Râmnicu Sărat.
"Să pice Guvernul Boc, Băsescu, nu se mai poate trăi în felul ăsta. Să vină toţi românii înapoi în ţară, să creeze locuri de muncă, asta vrem", a spus un alt râmnicean participant la protest.
"Ne-am săturat, s-a umplut paharul, muncim pe nimic, palmele au crăpat să mănânce ei în Parlament bine, fripturi şi multe cărnuri preparate. Jos Guvernul! Jos Băsescu! Toţi să plece!" a adăugat un alt protestatar de la Râmnicu Sărat.
Oamenii din Râmnicu Sărat au obţinut autorizaţie să protesteze în fiecare zi până la finele lunii curente, protestatarii de miercuri declarând că vor continua acţiunile, cu siguranţă, şi în zilele următoare, când vor mărşălui pe străzile oraşului şi vor striga împotriva preşedintelui ţării şi a Guvernului Boc.
- Zalău: Au ieşit în stradă aproximativ 130 de persoane, care au protestat paşnic
Description: Aproximativ 130 de persoane au ieşit în stradă, miercuri seară, în centrul municipiului Zalău, pentru a protesta faţă de preşedintele Traian Băsescu şi partidele aflate la guvernare, pe parcursul acţiunii nefiind înregistrate incidente.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Sălaj, Isaia Micle, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că aproximativ 130 de persoane s-au strâns în centrul Zalăului pentru a participa la un protest.
Acţiunea a început la ora 20.00, în faţa Prefecturii Sălaj, acţiunea nefiind autorizată. Protestatarii au avut steaguri, fluiere, portavoci şi pancarte inscripţionate cu mesajele "Hoţii!", "Clovnul!", "Jos dictatorul!" şi "Jos Băsescu!".
Ei au scandat "Băsescu, Băsescu, te-aşteaptă Ceauşescu!", "Boc, Nuţi şi ăla chior / Îşi bat joc de acest popor", "Nu vă fie frică / Că Băsescu pică!", "Jos Băsescu!", "Nu staţi la balcoane / Că muriţi de foame", "Piticul şi chiorul au sărăcit poporul!", "Băsescu la puşcărie!", "Blonda, chiorul şi piticul sunt chemaţi la nenea Nicu".
Printre protestatari s-au aflat studenţi, pensionari, angajaţi din mediul privat şi din instituţiile publice.
Protestul s-a încheiat după aproximativ o oră, fără a fi înregistrate incidente.
- Cluj-Napoca: Oamenii au scandat în faţa Prefecturii şi a Primăriei "Băsescu Traian, primul huligan"
Mitingul de protest din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca s-a încheiat, miercuri seară, fără incidente, după ce protestatarii au participat şi la un marş prin centrul municipiului, trecând prin faţa Prefecturii şi a Primăriei, şi au scandat "Băsescu Traian, primul huligan".
Participanţii la mitingul din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca - aproximativ 400 de persoane - au plecat într-un marş prin centrul municipiului, pe Bulevardul Eroilor, până la Prefectură, apoi pe Bulevardul 21 Decembrie, până la Primărie, după care s-au reîntors în Piaţa Unirii.
Ei au scandat "Băsescu Traian, primul huligan", "Vrem spitale, nu catedrale", "Ole, ole, noi urâm partidele" sau "Băsescu, Boc, zburaţi din loc".
Un grup de studenţi a afişat steaguri negre de doliu şi mesaje împotriva clasei politice, dar şi a rectorului Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), Andrei Marga.
Mitingul s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 21.30, şi va fi reluat, joi, de la ora 18.00.
Iniţial, la Cluj-Napoca, circa 150 de protestatari se adunaseră în Piaţa Unirii, în jurul orei 18.00, având pancarte cu mesaje precum "Băsescu, nu uita, ţara asta nu-i a ta", "Boc, ai devenit mafiot, cu Guvernul tău cu tot".
Printre participanţi s-au numărat mai mulţi medici din Cluj-Napoca, iar protestul nu a fost autorizat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO