A treia zi de PROTESTE în Capitală: Incendieri şi vandalizări în Piaţa Unirii. Peste 50 de persoane au primit îngrijiri medicale - VIDEO, GALERIE FOTO
Protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat, duminică noapte, după aproape 12 ore, aproximativ 30 de manifestanţi care mai erau în zona fântâni de la Facultatea de Arhitectură fiind ridicaţi de jandarmi, care i-au încercuit şi i-au dus la dube. Cei aproximativ 30 de protestatari rămaşi la Piaţa Universităţii duminică noapte, după ora 24.00 şi după ce majoritatea manifestanţilor au plecat spre Piaţa Unirii, unde au avut loc incendieri şi vandalizări, au fost încercuiţi de un cordon de jandarmi.
A treia zi de PROTESTE în Capitală (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Ulterior, jandarmii i-au luat pe aceştia şi i-au dus la dubele aflate în Piaţa Universităţii. La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Unirii nu mai sunt protestatari, rămânând câteva echipaje de jandarmi.
În urma verificărilor din Centrul Istoric, jandarmii nu au găsit grupuri de protestatari. Pe unele străzi, piatra cubică din jurul gurilor de canal a fost smulsă de protestatari, care au făcut grămezi pentru a arunca spre jandarmi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Elon Musk, apariţie surpriză la un miting al AfD: „Să depăşim vinovăţia trecutului”
-
Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conţinutul colecţiilor
Circulaţia pe bulevardele Nicolae Bălcescu şi I.C. Brătianu, zona care leagă Piaţa Universităţii de Piaţa Unirii şi unde au avut loc ciocniri între manifestanţii violenţi şi jandarmii care au intervenit pentru menţinerea ordinii, a fost reluată. Pe stradă sunt pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torţe şi de la tuburile de gaze lacrimogene, precum şi mobilier stradal devastat.
Câteva maşini ale companiilor de salubrizare au ieşit deja în zonă pentru a curăţa străzile.
Protestul de duminică din Piaţa Universităţii, început în jurul orei 14.00, sub sloganul "fără violenţă", a degenerat odată cu lăsarea întunericului.
De altfel, duminică, în a treia zi de proteste în Capitală, au făcut apel la calm Jandarmeria Română, primarul general Sorin Oprescu, dar şi Transparency International Romania.
Început paşnic, protestul a degenerat, cele mai violente ciocniri fiind pe Bulevardul I.C. Brătianu şi în faţa magazinelor Unirea şi Cocor, unde au fost incendieri şi vandalizări.
Spaţii comerciale din zona Unirii au fost vandalizate, cel mai afectat fiind un magazin de telefonie mobilă, de unde s-au furat aparate şi alte accesorii. Totodată, magazinul alimentar din spatele complexului comercial Unirea a fost vandalizat, geamuri de la case de schimb valutar au fost sparte, iar un chioşc de ziare a fost incendiat, focul fiind stins de pompieri şi jandarmi, cu tunuri cu apă.
Actele de vandalism s-au înregistrat după ce jandarmii au reuşit îndepărtarea din zona Pieţei Universităţii a unor protestatari violenţi, care au aruncat cu pietre şi au făcut gesturi obscene către forţele de ordine.
Persoanele ridicate de jandarmi în timpul protestelor violente au fost identificate, în funcţie de înregistrările video urmând să se stabilească ce fapte a săvârşit fiecare, poliţiştii făcând apel la proprietarii magazinelor sau maşinilor vandalizate să depună plângere în zilele următoare, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat, duminică noapte, că 40 de agresori au fost identificaţi şi duşi la secţiile de poliţie.
Agresorii au atacat forţele de ordine cu pietre şi mobilier stradal şi au incendiat mai multe obiecte, în zona magazinelor Cocor şi Unirea.
În urma protestelor de duminică din Capitală au primit îngrijiri medicale 51 de persoane, 19 au fost duse la spital, dintre care patru jandarmi, potrivit informaţiilor de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Din totalul victimelor, 16 au fost duse la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi la Spitalul Floreasca, iar trei la Spitalul de Oftalmologie, pentru suferinţe provocate de gaze lacrimogene şi alte substanţe.
Pompierii au intervenit pentru stingerea a patru incendii până la ora 23.50. Zonele în care au fost incendii sunt pasajul Unirii, bulevardul Mărăşeşti, magazinul Cocor şi strada Halelor, unde a ars o maşină, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Vasile Daniel.
Oamenii au început să se strângă, duminică, la ora 14.00, în Piaţa Universităţii, sloganul celei de a treia zi de proteste fiind "fără violenţă", după ce acţiunea de sâmbătă a degenerat, 30 de persoane având nevoie de îngrijiri medicale şi alte zeci fiind reţinute în urma violenţelor.
Apel la calm au făcut duminică şi primarul general Sorin Oprescu, Transparency International Romania, dar şi Jandarmeria Română.
La fel a început şi sâmbătă: paşnic, cu oamenii grupaţi în diverse părţi ale Pieţei Universităţii, la KM O sau la fântâni, în faţa Facultăţii de Geografie.
Cei mai mulţi dintre protestatari scandau lozinci împotriva preşedintelui, dar nu lipseau nici cele privind taxa auto, pensiile sau lipsa medicamentelor.
Sâmbătă au fost şi mulţi revoluţionari, care la un moment dat s-au luat la bătaie între ei, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a-i despărţi. Tot sâmbătă, prin Piaţa Universităţii au trecut şi câţiva lideri sindicali de la Educaţie, spunând că este un protest al societaţii civile.
Dar, odată cu lăsarea întunericului, protestul a degenerat ajungându-se la "lupte de stradă". 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar alte zeci au fost ridicate în urma violenţelor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO