Corina Demian, medic în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Cluj, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că numărul persoanelor care se adresează CPECA Cluj în legătură cu consumul de substanţe etnobotanice s-a dublat în acest an, faţă de anul 2010, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Este vorba mai mult de părinţi decât de tineri consumatori. Tinerii sunt reticenţi la început în a veni şi, de obicei, vin părinţii, iar ulterior aceştia reuşesc să îşi aducă şi copiii. Avem 10-15 persoane care vin, pe lună, la şedinţe de consiliere, fie părinţi, fie copii. De asemenea, a crescut şi numărul celor care solicită ajutorul medicilor de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din Cluj-Napoca”, a spus Demian.
Coordonatorul CPECA Cluj, Sebastian Marcu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că speră ca viitoarea lege împotriva etnobotanicelor să fie adoptată cât mai repede şi să interzică vânzarea acestor substanţe şi prin intermediul site-urilor de internet.
„Atâta vreme cât aceste substanţe nu au fost interzise, ele se găsesc pe piaţă. Atâta vreme cât sunt considerate legale, foarte mulţi tineri le consumă. Ei bravează şi nu conştientizează pericolele la care se expun. Faptul că aceste substanţe etnobotanice sunt legale înseamnă pentru ei că nu sunt un pericol. Cu asta ne luptăm, încercăm să le explicăm tinerilor cât de periculoase sunt în realitate”, a subliniat Marcu.
Potrivit acestuia, vârsta consumatorilor de substanţe etnobotanice a scăzut, la Cluj, în acest an faţă de 2009, de la 12-14 ani, la 10-11 ani.