Abonamentele la cablu TV şi internet ar putea creşte cu 25 de lei în Bucureşti

Abonamentele la serviciile de comunicaţii prin cablu din Capitală ar putea creşte cu 25 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de luni a CGMB şi care introduce două taxe pentru reţelele de comunicaţii.

Urmărește
95 afișări
Imaginea articolului Abonamentele la cablu TV şi internet ar putea creşte cu 25 de lei în Bucureşti

Abonamentele la cablu TV şi internet ar putea creşte cu 25 de lei în Bucureşti (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2011, aflat pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), nivelurile acestora rămâne nemodificate, la fel şi bonificaţia de 10 la sută pentru cei care plătesc până la 31 martie 2011.

Proiectul introduce însă două taxe, una pentru "utilizarea temporară a locurilor publice cu reţele de comunicaţii electronice" şi alta pentru "utilizarea locurilor publice cu construcţii tehnice şi echipamente cu diferite destinaţii".

Astfel, taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice cu reţele de comunicaţii electronice este de 0,05 lei pe metru liniar, pe zi, iar cea pentru ocuparea domeniului public cu construcţii tehnice sau echipamente cu destinaţii subterane este de 1,50 lei pe metru pătrat pe zi.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, la introducerea acestor două taxe s-a ţinut cont de "valorificarea utilizării domeniului public asupra căruia municipalitatea îşi exercită dreptul de administrare şi de faptul că reţelele de comunicaţii electrice ocupă în mod haotic suprafeţe mari de teren faţă de necesităţile reale".

La şedinţa de dezbatere publică a proiectului de hotărâre care a avut loc joi, la sediul Primăriei Capitalei, şi la care au participat reprezentanţi de la Asociaţia cabliştilor, de la Vodafone, Orange, Romtelecom, RCS&RDS, dar şi consilieri generali din comisiile economice şi juridice ale CGMB, precum şi reprezentanţii municipalităţii, s-a arătat că este necesară introducerea acestor taxe deoarece trebuie valorificat domeniul public al Bucureştiului.

În urma discuţiilor a reieşit faptul că dacă aceste taxe vor fi introduse, abonamentele pentru serviciile de comunicaţii furnizate prin cablu ar putea creşte cu 25 de lei.

"Implicaţia acestor taxe ar avea ca impact pentru cetăţean o creştere cu 25 de lei a abonamentelor la serviciile de comunicaţii furnizate prin cablu, faţă de 18 lei cât este acum", a declarat Constantin Harasim, reprezentant al Asociaţiei Comunicaţiilor prin Cablu.

Potrivit lui Constantin Harasim, această creştere a rezultat în urma unui studiu de impact efectuat în Bucureşti de mai multe societăţi, operatori de cablu.

"Acesta este felul în care s-a calculat într-un an dificil pentru cetăţean impunerea acestei taxe", a mai spus Harasim.

Şi reprezentantul Romtelecom a arătat că, dacă taxa va fi aprobată, proprietarii de reţele electronice vor fi nevoiţi să plătească aproximativ 365 de euro pe kilometru de reţea, acesta apreciind că suma este prea mare. Acesta a mai arătat că, după modelul Bucureştiului, aceste taxe ar putea fi introduse şi în alte oraşe, ceea ce va duce în multe cazuri la falimentul unora dintre operatorii de comunicaţii.

O altă problemă a operatorilor de reţele electronice a fost şi diferenţa dintre taxa de 365 de euro şi cea pe care compania NetCity o încasează pentru închirierea unui kilometru de reţea, aceasta fiind de 85 de euro.

În acest sens, operatorii de reţele au arătat că NetCity ar putea fi favorizată de acest proiect, având în vedere că noua taxă municipală nu va trebui să fie plătită de această companie.

Viceprimarul general al Capitalei Mircea Raicu a arătat, la finalul discuţiilor, că în proiectul municipalităţii există câteva neclarităţi, cum ar fi faptul că nu rezultă cine dintre proprietari sau chiriaşi va plăti respectivele taxe.

Raicu a precizat că, din punctul său de vedere, ar mai fi necesară o întâlnire între reprezentaţii municipalităţi şi cei ai operatorilor de telecomunicaţii şi cablu, unde să fie clarificate aceste aspecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici