Absolvenţi ai cursurilor de diplomaţie şi media ai şcolii Lauder-Reut, premiaţi la MAE
Elevii Liceului Lauder-Reut din Bucureşti, care au absolvit cursurile de diplomaţie şi media ale instituţiei, au primit, marţi, diplome în cadrul unei ceremonii desfăşurate la MAE, unde au simulat o dezbatere internaţională pe tema aderării Turciei la UE şi au prezentat un reportaj şi un vox pop.
"Creştem o generaţie de viitor, o generaţie de diplomaţi. Sunteţi tineri diplomaţi, diplomaţi de viitor, o generaţi de experţi în comunicare şi media", le-a spus elevilor Tova Ben Nun Cherbis, directoarea Fundaţiei Lauder Reut.
Ea a explicat că, de cinci ani, elevii din cadrul acestui complex educaţional au posibilitatea de a face cursuri de diplomaţie sau media. "Este al cincilea an de proiect. Liceul Lauder-Reut este un liceu cu profil special - business, media şi diplomaţie. Gândirea a fost ca din liceu să pregătim elevii noştri. În urmă cu două săptămâni, elevii noştri de la catedra de diplomaţie au fost la Bruxelles. Peste vreo două săptămâni, elevii noştri care fac comunicare şi media pleacă la festivalul de media şi comunicare de la Cannes. (...) Ideea noastră este ca, în afara curiculei naţionale, elevii noştri să aibă posibilitatea de a se pregăti în direcţia în care vor merge", a spus ea.
Alexandru Steriu, secretarul general adjunct al MAE, i-a îndemnat pe elevi să-şi aleagă o carieră în diplomaţie şi a fost, la rândul său, invitat să facă o vizită la şcoala Lauder pentru a vedea personal cum se desfăşoară cursurile. "Doresc să-i felicit pe cei care au ales să se specializeze în diplomaţie şi relaţii internaţionale şi să-i încurajez să continue pe această cale. Este o profesiune dificilă însă de o frumuseţe aparte, datorată, printre altele, posibilităţilor pe care le oferă de a cunoaşte alte culturi. Mai mult, este o profesie extrem de relevantă în contextul actual, într-o lume caracterizată de un dinamism şi de mutaţii accelerate care reclamă înţelegerea fenomenelor şi acţiuni în consecinţă", a spus el.
La rândul său, directorul general al IDR, Radu Carp, a lăudat proiectul desfăşurat la Liceul Lauder. "Eu am urmărit cu foarte multă atenţie ce s-a întâmplat pe parcursul acestui an pentru că am fost realmente impresionat de promoţia de anul trecut. Sunt foarte bucuros pentru diversificarea programului dumneavoastră. Au intervenit noi provocări şi în permanenţă programul dumneavoastră se diversifică, ceea ce este foarte bine. Este o experienţă unică în peisajul educaţional românesc. În general, chestiuni legate de democraţie, de cultură civică, de ştiinţe politice , de relaţii internaţionale sunt foarte puţin studiate la nivelul liceelor şi există o preopcupare constantă în ultimii ani legat de cum anume se poate îmbunătăţi această educaţie civică. Or liceul dumneavoastră a luat-o înaintea preocupărilor care la ora actuală nu sunt încă formalizate pe deplin în aşa fel încât sunteţi în avangarda celor care studiază aceste domenii", a spus Carp.
Prezent la eveniment, Cristian Mititelu, membru CNA, le-a vorbit elevilor despre calităţile necesare pentru a îmbrăţişa profesia de jurnalist. "Eu nu am avut nicio pregătire formală în meseria de ziarist aşa cum începeţi dumneavoastră să aveţi încă din liceu, pentru că în vremea mea jurnalismul se preda doar la o şcoală a Partidului Comunist şi care forma în general propagandişti, şi nu ziarişti. Am învăţat meseria practicând-o la BBC timp de ani de zile şi acum, revenit în ţară, am ajuns printr-un accident al istoriei, la CNA, unde căutăm să sprijinim libertatea de exprimare câştiggată în 1989 în limitele legii audio-vizualului (...) fără a încălca imaginea, sau demnitatea, sau viaţa particulară a altuia", a spus el.
"Aş vrea să vă spun care, după părerea mea, sunt abilităţile necesare pentru a lucra în media. În primul rând, trebuie să aveţi o curiozitate firească. Sau, dacă n-o aveţi, s-o dezvoltaţi. Trebuie să vă intereseze ce se întâmplă în jurul dumneavoastră (...) Apoi, trebuie să aveţi, evident, capacitatea de a siuntetiza ceea ce vedeţi, de a reţine esenţialul; şi de a comunica cât se poate de conci pentru că nimeni nu vă dă un spaţiu nelimitat în mass-media", a mai spus Mititelu.
Elevii au primit diplome pentru absolvirea cursurilor de diplomaţie, media şi marketingul afacerilor de succes.
Ulterior, elevii au participat la o simulare de reuniune pe tema aderării Turciei la UE. Fiecare elev care a participat a susţinut poziţia ţării pe care a reprezentat-o, în limba engleză. Apoi, au fost prezentate un reportaj şi un vox pop pe aceeaşi temă, a aderării Turciei la UE. Materialele au fost realizate de elevi de la Liceul Lauder.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO