- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Abuzul de alcool, junk-food şi ţigări a crescut în perioada pandemiei printre studenţi
Abuzul de substanţe şi alimente este în creştere printre studenţi: 16,7% consumă mai mult alcool decât înaintea pandemiei, 20,5% fumează mai multe ţigări, 42,2% mănâncă mai nesănătos, arată sondajul ”Viaţa studenţilor în pandemie”, realizat online la începutul acestui an.
Sursa Foto- Profimedia
72,3% dintre studenţi au nivelul de stres si anxietate crescut, iar 9% dintre ei au gânduri suicidale. Principala lor sursă de anxietate (46,4% dintre respondenţi) sunt fake-news, arată sondajul. La întrebarea: ”Care crezi că este cea mai mare problemă cu care se confruntă generaţia ta?”, cei mai mulţi, 37,7%, au indicat ”Nepotismul şi favorizarea celor cu pile şi relaţii”.
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile sondajului ”Viaţa studenţilor în pandemie”- un amplu sondaj online realizat între 6 ianuarie 2022- 2 martie 2022 cu participarea a 3.407 respondenţi, studenţi care îşi desfăşoară studiile în universităţi din 22 de oraşe din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
”Viaţa studenţilor în pandemie” este un prim proiect al Stării Naţiunii Studenţeşti. Starea Naţiunii Studenţeşti este rezultatul unui parteneriat format din 34 de asociaţii studenţeşti de peste tot din România, menit să atragă atenţia asupra problemelor studenţilor din România şi a dificultăţilor cu care s-au confruntat în pandemie cât şi dincolo de ea, probleme deseori ignorate la nivel instituţional.
Concluziile sondajului ”Viaţa Studenţilor În Pandemie” arată că problemele studenţilor depăşesc simplul cadru al educaţiei, şi ating aspecte legate de sănătate, egalitate de şanse şi multe alte lucruri foarte importante pentru viitor.
Studenţii români se bucură de un bun nivel de sprijin, sunt pasionaţi şi antreprenoriali. Astfel, conform răspunsurilor primite, 82,1% dintre studenţii români se înţeleg bine sau foarte bine cu părinţii, şi 68,4% consideră calitatea vieţii lor ca fiind bună sau foarte bună. Totodată, 60,1% sunt optimişti sau foarte optimişti în legătură cu situaţia lor material în următorii 5 ani. Pentru majoritatea dintre ei, cea mai mare prioritate o are sănătatea, 57,9%, urmată de siguranţa financiară, 56,4%, şi cariera profesională, 55,5%.
În educaţie şi carieră, studenţii doresc mai multe opţiuni, mai ales la nivel de desfăşurare a cursurilor exclusiv online, pentru care optează 58,5%. Mai mult, 43,1% aleg să urmeze cursurile unei facultăţi din pasiunea pentru un anumit profil, şi doar 25,8% în funcţie de necesitatea de a avea diploma pentru o anumită carieră (25,8%). Studenţii români sunt mai degrabă antreprenoriali, 28% dorind să-şi deschidă firma proprie mai degrabă decât să găsească un job în sectorul public, care este o prioritate pentru 22,8%, sau în cel privat, 22,2%.
Sondajul evidenţiază însă şi presiunile la care sunt supuşi studenţii, agravate în multe privinţe de către pandemie. 71,9% dintre ei au avut probleme cu sănătatea mintală, dar serviciile de consiliere psihologică nu par a fi deosebit de disponibile- 53,4% din ei nu au vorbit niciodată cu un psiholog despre problemele lor. 72,3% dintre studenţi au nivelul de stres si anxietate crescut, iar 9% dintre ei au gânduri suicidale. 46,4% dintre ei au suferit de pe urma anxietăţii provocate de fake news, 10,2% de pe urma abuzului verbal, şi 5,9% din cauza bullyingului online.
Mai mult, abuzul de substanţe şi alimente este în creştere printre studenţii din România: 16,7% consumă mai mult alcool ca înaintea pandemiei), 20,5% fumează mai multe ţigări, la care se adaugă faptul că 42,2% mănâncă mai nesănătos.
La acestea se adaugă şi fenomene sociale mai largi. Astfel, întrebaţi care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă generaţia lor, 37,7% indică nepotismul şi favorizarea celor cu pile şi relaţii, urmat de lipsa accesului la locuinţe la preţuri rezonabile- 13,9%.
Ca urmare, 38,3% dintre respondenţi sunt de acord puţin sau foarte puţin cu faptul că România este un loc bun în care să îţi trăieşti viaţa, în timp ce doar 21.2% dintre respondenţi, sunt de acord mult sau foarte mult cu acest lucru. Numărul de studenţi care îşi doresc puţin sau foarte puţin să emigreze este de 35,9%, puţin mai mare decât numărul celor care îşi doresc mult sau foarte mult să emigreze, de 31.9%. 25,4 % dintre studenţi sunt neutri în privinţa emigrării.
Concluziile sondajului oferă imaginea unei generaţii ambiţioase, pasionate, antreprenoriale, dar al cărei progres este frânat de creşterea tot mai accentuată a problemelor de sănătate mintală, abuz de alcool, ţigări şi alimente, precum şi a diferite fenomene cu care se confruntă în societate (de la problema fake-news până la lipsa egalităţii de şanse).
Este foarte important ca instituţiile care au în sarcină probleme legate de studenţi să se aplece cu mai multă atenţie asupra fenomenelor semnalate în acest sondaj şi a dificultăţilor cu care tinerii s-au confruntat în pandemie cât şi dincolo de ea, probleme deseori ignorate la nivel instituţional, notează realizatorii sondajului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO