Academia de Poliţie publică motivele pentru care n-a propus retragerea titlului de doctor pentru şeful DGA Cătălin Ioniţă /Carmen Dan: Instituţia abilitată să se pronunţe este CNATDCU | DOCUMENT

Comisia de Etică din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru I. Cuza" a publicat, joi, argumentele pentru care nu a propus retragerea titlului de doctor pentru directorul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), Cătălin Ioniţă, precizând că procentul de similitudine constatat este de doar 9,22%.

Urmărește
1902 afișări
Imaginea articolului Academia de Poliţie publică motivele pentru care n-a propus retragerea titlului de doctor pentru şeful DGA Cătălin Ioniţă /Carmen Dan: Instituţia abilitată să se pronunţe este CNATDCU | DOCUMENT

Academia de Poliţie publică motivele pentru care n-a propus retragerea titlului de doctor pentru şeful DGA Cătălin Ioniţă /Carmen Dan: Instituţia abilitată să se pronunţe este CNATDCU | DOCUMENT

VEZI DOCUMENTUL DE MAI JOS 

Comisia de Etică şi Deontologie Universitară din cadrul Academia de Poliţie "Alexandru I. Cuza" transmite, joi, printr-un comunicat de presă, că în urma analizei tezei de doctorat cu titlul „Criminogeneza infracţiunilor cibernetice” susţinută de Cătălin Ioniţă, actualmente director al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), a constatat că un număr de 723 de rânduri, respectiv 8.676 de cuvinte, sunt în proporţie de 100% similare cu paragrafe din articolele atribuite lui Horaţiu Dan Dumitru.

Lucrarea are 7.840 de rânduri care însumează un număr de 94.080 de cuvinte, iar aceste paragrafe însumează un procent de 9,22% de rânduri din totalul lucrării, procentul fiind similar şi în ceea ce priveşte numărul de cuvinte.

"Având în vedere că procentul de similitudine constatat este de 9.22%, situându-se aşadar mult sub procentele de similitudine practicate a fi admise în domeniul de doctorat Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, de către CNATDCU în prezent, precum şi faptul că în Regulamentul Şcolii Doctorale în vigoare la momentul susţinerii tezei de către dl. Alexandru Cătălin Ioniţă nu se specifica un procent de similitudine admis, dar nici nu se indica „toleranţă zero” pentru aceste situaţii (adresa nr. 4495491 din 19.02.2019 a Departamentului de Studii Doctorale), apreciem că, în cazul de faţă, propunerea unei sancţiuni de retragere a titlului de doctor apare ca nejustificată ca nerespectând cerinţa proporţionalităţii", arată Comisia de Etică şi Deontologie Universitară din cadrul Academia de Poliţie "Alexandru I. Cuza".

Reprezentanţii Comisiei de Etică propun însă ca Alexandru Cătălin Ioniţă să fie sancţionat cu avertisment scris şi să fie obligat să refacă în întregime capitolul VII al tezei de doctorat.

"Totodată, Comisia interzice domnului Alexandru Cătălin Ioniţă să îşi publice teza de doctorat până la obţinerea avizului favorabil al Consiliului Şcolii Doctorale de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională asupra
capitolului astfel refăcut", potrivit sursei citate.

Decizia Comisiei de Etică şi Deontologie Universitară a fost luată în şedinţa din 16 aprilie 2019.

Raportul Comisiei va fi transmis către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul fiind organ deliberativ separat, potrivit procedurii.

Publicarea raportului vine după ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a solicitat Comisiei Academiei de Poliţie să facă publice argumentele deciziei privind teza de doctorat a şefului DGA, Cătălin Ioniţă, menţionând că următorul pas este sesizarea autorităţilor, pentru că nu va „gira ascunderea sub preş a gunoiului”.

Carmen Dan, despre decizia Academiei în cazul Ioniţă: Instituţia abilitată să se pronunţe este CNATDCU

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, joi, în cazul deciziei luate de Comisia de Etică din cadrul Academiei de Poliţie, care a hotărât să nu propună retragerea titlului de doctor în cazul lui Cătălin Ioniţă, că instituţia abilitată de stat să se pronunţe este CNATDCU.

"Comisia de Etică, care este un roganism aflat sub tutela autonomiei universitare şi cred că e bine să înţeleagă toată lumea că ministrul nu poate încălca principiul autonomiei universitare este cea care s-a pronunţat, dar cred că toată lumea interesată de funcţionarea acestor structuri ştie că este doar un organism în interiorul Academiei, care se pronunţă prin întocmirea unor rapoarte pe nişte teze de doctorat care sunt supuse verificării cu softl anti-plagiat. Instituţia abilitată de stat să se pronunţe este CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare -n.r.) şi, din câte ştiu eu, există sesizări şi către această instituţie şi nu am niciun motiv să mă îndoiesc ăc aaceastă instituţie specializată va face absolut toate verificările necesare", a declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu poate stabili nici dacă există plagiat, nici dacă nu există plagiat, însă binenţeles că-şi doreşte "ca cei care sunt responsabili de anumite fapte, care nu fac cinste şi onoare uniformei, să răspundă pe măsura faptelor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici