Academia va organiza doctorate prin intermediul Şcolii sale de Înalte Studii Doctorale
Deputaţii din Comisia de Educaţie, au decis, marţi seară, că Academia Română poate organiza programe de doctorat prin intemediul unei instituţii nou înfiinţate, Şcoala de Înalte Studii Doctorale, menţinând prevederea că institutele Academiei pot organiza doctorate prin consorţii cu universităţile.
Academia va organiza doctorate prin intermediul Şcolii sale de Înalte Studii Doctorale (Imagine: Petrica_Tanase/Mediafax Foto)
Deputaţii din Comisia de Învăţământ au decis, marţi seară, să prelungească lucrările până la finalizarea articolul 148 privitor la studiile de doctorat, articol care la alineatul doi se referea condiţiile în care Academia Română poate organiza studii de doctorat.
Propunerea de prelungire a programului de lucru a fost formulată de preşedintele Comisiei de Educaţie, Cristian Dumitrescu, care a precizat că problema Academiei este foarte importantă şi din respect deputaţii vor continua lucrările şi vor tranşa problema Academiei române.
Potrivit textului înaintat de Guvern, la Legea Educaţiei, "programele de studii universitare de doctorat se pot organiza de către universităţi acreditate în acest sens, numite Universităţi Organizatoare de Doctorat (UOD), de către consorţii sau parteneriate care se stabilesc legal între o UOD şi institute naţionale de cercetare sau institute de cercetare din cadrul Academiei Române şi firme de înaltă tehnologie sau de cercetare-dezvoltare", parteneriatele sau consorţiile constituind o Instituţie Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), recunoscută ca atare de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza acreditării, respectiv a evaluării periodice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Reprezentanţii PDL şi Ministrul Funeriu au explicat ulterior că Academia nu mai poate coordona singură studii de doctorat pentru că nu este o instituţiie de învăţământ superior, precizând că în opinia lor soluţia ar fi crearea unui parteneriat Academie-universităţi.
La dezbaterile din Comisie, vicepreşedintele Academiei Valentin Vlad a solicitat ca Academia să-şi menţină dreptul pe care îl avea până acum de a coordona singură doctorate. Legea actuală permite Academiei să organizeze singură programe doctorale.
În replică, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat că "datele reci arată că performanţa institutelor Academiei este în medie la nivelul performanţei celorlalte institute din România".
"Nu cred că există vreo persoană aici care să pună la îndoială competenţa Academiei de a poată susţină doctorate. Oţiunea pe care am găsit-o e înfiinţarea de consorţii. Vreaau să vă întreb domnule vicepreşedinte al Academiei, unde este dificultatea, în ce constă inconvenientul, în a crea aceste consorţii între o universitate şi un institut al Academiei care să permită schimbul de resurse umane pentru a avea în comun programe doctorale?", i-a spus Funeriu academicianului Valentin Vlad.
În finalul discuţiilor care au durat mai bine de o oră şi jumătate, Daniel Funeriu a propus o soluţie de compromis care a fost preluată de Comisie ca amendament votat în unanimitate de voturi prin care Academia îşi poate înfiinţa Şcoala sa de Înalte Studii Doctorale, prin care să poată organiza doctorate.
Potrivit amendamentului Comisiei, prin care se intorduce un alineat 2 indice 1 la articolul 148, "Academia Română poate înfiinţa Şcoala de Înalte Studii Doctorale a Academiei, care parcurge prevederile prezentei legi în privinţa organizării, acreditării şi fcţionării ca instituţie de învăţământ superior. Şcoala de Înalte Studii Doctorale a Academiei poate fi instituţie organizatoare de sturii universitare de doctorat şi poate organiza programe universitare de doctorat".
În plus, deputaţii au menţinut şi varianta Guvernului care stipulează la alineatul doi că institutele Academiei pot organiza studii doctorale prin consorţii sau parteneriate care se stabilesc legal de Academie cu universităţile.
Vicepreşedintele Academiei, Valentin Vlad, a precizat că "această soluţie este o soluţie care este foarte bună", menţionînd că "Academia dorea să concentreze nişte drepturi pe care le avea anterior, ca instituţie organizatoare de programe de doctorat, pe linia Bolognia. Academia poate să devină instituţia fondatoare a acestei instituţii (Şcoala de Înalte Studii Doctorale)".
Deputaţii au discutat marţi un număr de 34 de articole, ajungând la articolul 148. Pentru a finaliza raportul Comisia mai are de dezbătutu şi de votat 168 de articole.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO