- Home
- Social
- BUCURESTI, (21.05.2018, 15:50)
- Florin Zafiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Accesul la internet şi bullyingul, noile pericole pentru copii
Inspectoratul General al Poliţiei Române atrage atenţia asupra pericolelor care îi pândesc pe copii atunci când navigează nesupravegheaţi pe internet, dar şi cu privire la fenomenul de bullying cu care tot mai mulţi elevi se confruntă, în special, în cadrul şcolii.
Urmărește
1180 afișări
Accesul la internet şi bullyingul, noile pericole pentru copii
Fenomenul bullying şi siguranţa pe internet au fost principalele teme abordate, luni, de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), cu ocazia debutului Săptămânii Prevenirii Criminalităţii.
"Copiii sună la Telefonul Copilului în special pentru situaţii în care ei se simt inconfortabil sau chiar agresaţi fie în familie, fie la şcoală, fie de adulţi, fie de semeni. (...) Copiii nu îşi mai doresc să mai meargă la şcoală, nu ştiu cum să reacţioneze şi atunci sună la consultanţii noştri care îi pot ajuta să aibe o reacţie. Cele mai frecvente cazuri de bullying apar la şcoală. Victimele sunt de regulă copii care pot fi vulnerabili, fie că au o anumită structură fizică sau o anumită inferioritate sau dintr-o anumită etnie sau cultură", a declarat psihoterapeutul Anda Păcurar, supervizor în cadrul Telefonul Copilului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Bullyingul a apărut în societate ca urmare a unei dezvoltări accentuate a tehnologiei cu care nu toţi copiii pot ţine pasul.
"Dacă în anii din urmă cele mai multe apeluri la Telefonul Copilului erau legate de agresiuni, de abuzuri în familie, în prezent cele mai multe sunt legate de acest bullying, de acest stres pe care copilul îl suportă în mediul social şi nevoia copilului de a vorbi cu cineva care să îi poată să îi ofere un suport. Din păcate, în aceşti ani în care tehnologia evoluează foarte repede, copiii sunt extraordinar de stimulaţi şi au nevoie de un suport. E firesc ca un copil (...) să apeleze la Telefonul Copilului pentru consiliere pentru că agresiunile asupra lui sunt mai mari decât puterile lui de a rezista", a adăugat Anda Păcurar.
O altă problemă cu care se pot confrunta copiii este legată de mediul online şi de capcanele în care aceştia pot pica.
"Prin 2003-2004 ameninţările aveau un caracter destul de uşor din punct de vedere al pagubelor. Era un virus care îţi restarta calculatorul sau un virus care trimitea un mail la 50 de contacte. Din 2005 şi până în prezent pe net apar ameninţări mult mai sofisticate şi cu impact grav. Avem acele ameninţări informatice care îţi cer să plăteşti o sumă de bani pentru a recupera datele, avem furturi de identitate, avem tentative de phishing. Nu în ultimul rând, sunt ameninţările care generează venituri pentru reţelele teroriste, furturi de drepturi de autor", a declarat Denis Chiurtu, specialist IT.
Totodată, specialiştii îi sfătuiesc pe elevi să fie atenţi de unde işi descarcă aplicaţiile şi să folosească parole complexe care pot fi cu greu sparte.
"Încercaţi pe cât posibil să descărcaţi aplicaţii doar din store-urile din magazinel oficiale. Nu descărcaţi aplicaţii din alte surse pentru că nu sunt verificate. Folosiţi parole cât mai complexe diferite pentru fiecare cont. Să nu fiţi darnici cu informaţiile personale, nu le afişaţi peste tot. Nu postaţi poze cu voi, cu familia voastră decât dacă sunteţi ferm convinşi că ajung într-un cerc restrâns de prieteni şi dacă aveţi control asupra lor. Mergeţi în vacanţă, tentaţia este să daţi check-in de la Vama Veche pentru că..de ce nu? Păi în momentul acela anunţaţi pe toată lumea că voi nu sunteţi acasă. Este o invitaţie deschisă pentru oricine vă monitorizează contul , ştie că nu sunteţi acasă, că locuinţa este goală", a declarat Denis Chiurtu.
Autorităţile atrag atenţia asupra rolului important pe care îl au părinţii în evitarea pericolului pe care internetul îl poate reprezenta pentru copii.
"Am constatat că sunt foarte mulţi copii care ne spun că părinţii lor nu ştiu ce fac ei pe internet, nu le cunosc prietenii din mediul virtual. Mulţi au spus că nu vorbesc cu părinţii pentru că nu i-ar interesa, părinţii sunt foarte ocupaţi. Încercăm să-i determinăm pe părinţi măcar o jumătate de oră seara să îşi întrebe copiii ce au făcut în ziua respectivă. Bullyingul este tot o problemă pe care o studiem şi nu vrem să devină un fenomen. Nu avem o denumire în Codul penal a infracţiunii de bullying, este de fapt un cumul de infracţiuni, ameninţare, şantaj, jigniri, vătămae corporală. Prioritatea noastră este să avem grijă ca victima să nu devină un agresor", a declarat comisarul şef Ramona Dabija, director Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul Poliţiei Române.
Conform unui studiu al IGPR, peste 18% dintre elevi susţin că părinţii lor doar cred ca ştiu cu ce se ocupă ei pe internet, dar în realitate nu ştiu chiar tot, în timp ce alţi peste 13% declară că părinţii lor nu ştiu mai nimic despre ce fac în mediul online.
Peste 78% dintre elevii chestionaţi au un cont pe cel puţin o reţea de socializare, iar aproximativ 47% dintre dintre ei şi–au selectat prietenii din mediul online din rândul persoanelor pe care le cunoşteau iniţial în realitate.
Statistica mai arată că peste 50% dintre elevi au acceptat să se împrietenească online cu persoane pe care nu le cunoşteau în realitate, iar 38% dintre participanţii la studiu declară că jumătate dintre prietenii din mediul online nu le sunt cunoscuţi.
Citeşte şi: INTERVIU MONITORUL APĂRĂRII ŞI MEDIAFAX | Cristian Sfichi ( Thales Group): Angajăm în România aproximativ 250 de ingineri de software/ Urmărim îndeaproape programul de corvete
Citeşte şi: Linia tramvaiului 41, deviată în zona "Ciurel". Circulaţia, oprită pentru două weekenduri
Citeşte şi: Codrin Ştefănescu, după audierea de la DNA: Rămăsesem singurul nechemat la Direcţia Naţională Anticorupţie
Citeşte şi: Fost procuror, inculpat alături de Sebastian Ghiţă: Din punctul meu de vedere, dosarul e înscenare judiciară
Citeşte şi: Secţia pentru judecători a CSM a decis suspendarea din funcţia de judecător a Elenei Puşcaş
Citeşte şi: Momente şocante la Hunedoara. Un bărbat şi-a dat foc în faţa unui centru pentru mame şi copii
Citeşte şi: Magistraţii Judecătoriei Iaşi, îngrijoraţi de modificările din Justiţie: Nu reprezentăm un fenomen infracţional
Citeşte şi: Ministerul Apărării prelungeşte procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari
Citește pe alephnews.ro: Guvernul Ciolacu 2 e învestit oficial, dar cu provocări majore înainte. Când încep miniștrii munca
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Hugh Grant se căsătoreşte pentru prima dată
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe