Accesul la Justiţie al comunităţilor marginalizate, inclusiv a populaţiei de etnie romă, temă JAI
Accesul la Justiţie al comunităţilor marginalizate, inclusiv a populaţiei de etnie romă a constituit una dintre temele de discuţii, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Luxemburg, unde ministrul Cătălin Predoiu a prezentat măsurile luate de Bucureşti în ce priveşte populaţia romă.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a luat parte la dejunul de lucru al miniştrilor Justiţiei din Statele Membre UE, desfăşurat în cadrul Consiliului JAI, al cărui subiect l-a constituit dezbaterea pe tema "Accesul la Justiţie al comunităţilor marginalizate, inclusiv a populaţiei de etnie romă", informează, miercuri, Biroul de presă al Minsiterului Justiţiei (MJ).
Dejunul a fost precedat de prezentarea, în cadrul Consiliului JAI, a Comunicării Comisiei privind Cadrul UE pentru Strategiile naţionale de integrare a romilor, lansată la 5 aprilie 2011.
Comunicarea Comisiei pune accent pe angajamentul politic pe care Statele Membre trebuie să îl demonstreze în vederea îmbunătăţirii situaţiei romilor. Astfel, acestea trebuie să elaboreze Strategii naţionale, în funcţie de dimensiunile populaţiei rome existente pe teritoriul lor, cu ţinte clare si cuantificabile în cel puţin patru domenii esenţiale: educaţie, sănătate, acces la locuinţe şi locuri de muncă.
"Este necesar, de asemenea, să se aloce fonduri naţionale şi comunitare dedicate îndeplinirii obiectivelor Strategiilor naţionale care trebuie să fie concordante cu obiectivele Strategiei Europa 2020 şi implicit cu Programele Naţionale de Reformă. De asemenea, se solicită desemnarea unui coordonator naţional care să supravegheze implementarea Strategiei la nivel fiecărui Stat Membru", spune MJ.
Documentele programatice trebuie elaborate, implementate şi monitorizate în strânsă cooperare cu societatea civilă romă şi cu autorităţile locale şi regionale.
Comunicarea prevede obligaţia Statelor Membre de a transmite Strategiile naţionale Comisiei Europene până la sfârşitul anului 2011, urmând ca serviciile CE să realizeze o evaluare a acestora şi să raporteze, în primăvara anului 2012, Parlamentului European şi Consiliului.
Sarcina monitorizării implementării Strategiilor naţionale ar reveni, în primul rând, Statelor Membre (prin intermediul coordonatorului naţional) şi Comisiei, în special prin intermediul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale (ADF). Comisia va raporta anual Parlamentului European şi Consiliului progresele înregistrate de Statele Membre în implementarea Strategiilor naţionale.
Dezbaterea pe problema minorităţii rome a continuat cu abordarea, în cadrul dejunului de lucru al miniştrilor Justiţiei din Statele Membre, a chestiunii accesului la Justiţie pentru comunităţile marginalizate, inclusiv a celei rome, precum şi a instrumentelor juridice şi instituţionale pe care Statele Membre le au la îndemână pentru îmbunătăţirea acestor aspecte.
"Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o intervenţie de substanţă, salutând interesul acordat de preşedinţia ungară şi de Comisia Europeană pentru problema minorităţii rome si prezentând ansamblul de măsuri luate de autorităţile de la Bucureşti pentru îmbunătăţirea situaţiei populaţiei rome", spune MJ.
Au fost prezentate Strategiile implementate de Guvernul român în domeniu - Strategia de îmbunătăţire a situaţiei romilor (2001-2010), Planurile de acţiune 2001-2004 şi 2006-2008, cu măsuri concrete în sectoare ca sănătate, educaţie, administraţie publică, protecţia copilului, Justiţie etc, precum şi instituţiile create pentru a gestiona efectiv problematica incluziunii sociale a romilor.
De asemenea, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a referit la adoptarea de către Guvern, în martie 2011, a Liniilor directoare pentru incluziunea socială a romilor în perioada 2011-2020, precum şi a grupului de lucru constituit pentru implementarea acestora.
În ceea ce priveşte accesul la Justiţie a minorităţii rome, demnitarul român a făcut o trecere în revistă a reglementărilor şi garanţiilor procesuale existente în legislaţia naţională: dreptul la traducere şi interpretariat, ajutorul public judiciar, asistenţa juridică din oficiu, medierea etc.
Miniştrii reuniţi în cadrul Consiliului au agreat necesitatea abordării comune a problemelor care afectează minorităţile vulnerabile, inclusiv minoritatea romă, şi instituirea unui mecanism de monitorizare la nivelul Uniunii care să urmărească eficienţa măsurilor instituite în Statele Membre.
În marja Consiliului, ministrul Cătălin Predoiu a avut şi o întrevedere bilaterală cu Erik Ullenhag, ministru al integrării la Ministerul Muncii din Suedia, context în care a expus demersurile Guvernului român în materia integrării comunităţii rome.
Ministrul Justiţiei va prezenta în Guvern o informare cu privire la discuţiile purtate la nivel european şi va urmări aplicarea măsurilor referitoare la liberul acces al tuturor cetăţenilor la Justiţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO