- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ACCIDENT FEROVIAR la Bistriţa-Năsăud: 16 persoane au fost rănite după ce un tren de marfă s-a lovit cu o drezină. ITM consideră că este vorba despre un accident colectiv de muncă
Un tren de marfă s-a lovit cu o drezină, miercuri dimineaţă, la intrarea într-un tunel din localitatea Gledin, judeţul Bistriţa-Năsăud, 16 persoane din drezină fiind rănite în urma accidentului.
ACCIDENT FEROVIAR la Bistriţa-Năsăud: Mai multe persoane au fost rănite după ce un tren de marfă a lovit o drezină (Imagine: Gabriel Petrescu/ Arhiva Mediafax Foto)
Accidentul s-a petrecut la intrarea în tunelul dintre localităţile bistriţene Râpa de Jos şi Monor-Gledin.
Paisprezece persoane au fost rănite în urma accidentului, arată primele informaţii furnizate de Poliţie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bistriţa-Năsăud a declarat că trenul de marfă şi drezina circulau pe aceeaşi linie, iar la intrarea într-un tunel din apropierea satului Gledin drezina, având o viteză mai mare, a lovit din spate granitura feroviară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
-
Ministerul Finanţelor a publicat oficial ordonanţa austerităţii
-
Lovitură pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti: impozitul pe dividende se măreşte la 10%
-
Ordonanţa trenuleţ. Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială este îngrijorată de proiect
La rândul său, primarul comunei Monor, Ioan Cira, a declarat că accidentul s-a petrecut într-o curbă unde nu există vizibilitate.
"Trenul de marfă nu putea urca dealul, având multe vagoane, şi oprise. Între timp, a pornit pe calea ferată şi drezina, în spatele trenului, crezând că acesta s-a distanţat. Fiind curbă, cei din drezină nu au văzut trenul care aproape că staţiona, neputând urca dealul, şi l-au lovit din spate. E o curbă fără vizibilitate", a spus Ioan Cira.
El a precizat că în urma accidentului au fost rănite toate cele 14 persoane aflate în drezină, primele informaţii arătând că două dintre acestea sunt în stare gravă.
"Erau 14 persoane în drezină, iar două sunt grav rănite. Celelalte 12 au răni uşoare şi aşteptăm echipajele SMURD să le preia", a mai spus primarul.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, a declarat că pentru acest accident au fost mobilizate toate echipajele ISU, SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi că a fost solicitat sprijin şi din partea ISU Mureş.
El a precizat că zona în care s-a produs accidentul este una accidentată, în care accesul este dificil, iar autospecialele nu pot ajunge acolo, astfel că echipele de intervenţie sunt nevoie să meargă pe jos până la locul în care s-a petrecut accidentul.
În zonă a fost solicitat şi un elicopter SMURD pentru preluarea celor două persoane grav rănite.
CFR: Circulaţia feroviară este blocată pe ruta Deda-Dej în urma accidentului
Compania Naţională de Căi Ferate CFR anunţă că circulaţia feroviară pe relaţia Deda - Dej este închisă în urma accidentului feroviar produs între staţiile Monor şi Râpa din Bistriţa-Năsăud, unde o drezină pantograf s-a ciocnit cu un tren de marfă care era oprit la intrarea într-un tunel.
16 persoane au fost rănite
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, a declarat că, pe lângă cele 14 victime despre care s-a anunţat iniţial, au mai apărut două persoane care au solicitat îngrijiri medicale.
"Conducătorul drezinei şi încă un muncitor care iniţial a spus că nu are nimic au anunţat echipajele de urgenţă că au nevoie de ajutor şi au fost transportaţi şi ei la spitale", a precizat Rus.
Potrivit acestuia, unul dintre răniţi este în stare foarte gravă, fiind transportat cu ambulanţa de terape intensivă la Târgu Mureş, iar alte şapte persoane au fost duse la Unitatea de Primiri Urgenţe Reghin şi la Unitatea de Primiri Urgenţe Târgu Mureş.
De asemenea, opt răniţi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa.
Reprezentantul ISU a mai spus că zece dintre cei 16 răniţi au leziuni care nu le pun viaţa în pericol.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, Mihai Gazyi, a declarat corespondentului MEDIAFAX că la locul accidentului din Bistriţa-Năsăud au intervenit atât echipaje ale ISU, cât şi ale SMURD din Mureş, pe lângă cele din judeţul respectiv.
"În acest moment, sunt opt persoane în drum spre Mureş, transportate cu ambulanţe. Dintre ele, în stare mai gravă este un bărbat care a fost preluat cu o ambulanţă de terapie intensivă", a declarat Gazyi.
Şeful SMURD Mureş, medicul Cristian Boeriu, a declarat că bărbatul în stare mai gravă a suferit un traumatism cranio-facial şi este posibil să aibă o leziune intracraniană, în timp ce celelalte şapte persoane trimise în Mureş au leziuni care necesită asistenţă medicală imediată, dar viaţa lor nu este pusă în pericol.
"Bărbatul în stare mai gravă a fost preluat de o ambulanţă de terapie intensivă, iar celelalte şapte vor fi aduse în Mureş cu două autospeciale de transport multiplu de la pompieri", a spus Boeriu.
El a precizat că bărbatului în stare mai gravă i s-a făcut o anestezie generală şi a fost intubat, fiind indusă starea de inconştienţă.
Boeriu a explicat că, în total, la spitale din Bistriţa-Năsăud vor ajunge opt persoane care au leziuni mai uşoare.
"Iniţial, s-a crezut că sunt 15 persoane implicate în accident, dar între timp a mai apărut una, care a venit pe propriile picioare, nu are leziuni, dar având în vedere natura accidentului va fi şi aceasta transportată la spital la Bistriţa", a spus Boeriu, adăugând că persoana respectivă acuză dureri la picioare.
Potrivit sursei citate, persoanele rănite în accident au leziuni la membre, torace şi bazin.
Zece din cele 16 persoane rănite în accidentul feroviar din Bistriţa-Năsăud au rămas internate
Zece din cele 16 persoane rănite în urma accidentului feroviar au rămas internate la spitalele din Bistriţa şi Târgu Mureş, în starea cea mai gravă fiind un bărbat care a fost operat.
În urma accidentului, opt dintre răniţi au fost duşi cu ambulanţele la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, iar ceilalţi opt la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa.
Şeful SMURD Mureş, medicul Cristian Boeriu, a declarat că unul dintre cei opt răniţi aduşi la Târgu Mureş - un bărbat aflat în starea cea mai gravă - a intrat în sala de operaţie, la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
"În cazul bărbatului aflat în starea cea mai gravă, care are un traumatism cranio-facial foarte grav şi fractură de vertebră toracică, s-a luat decizia să fie operat şi este operat la Neurochirurgie. Alţi şase răniţi care au suferit fracturi, inclusiv de coloană verbrală, de membre şi costale răman internaţi", a spus Boeriu.
În ceea ce îl priveşte pe al optulea rănit adus la Târgu Mureş, acesta are o contuzie la genunchiul drept şi e posibil să nu fie nevoie de internare, a mai arătat Boeriu.
Dintre cele opt victime ale accidentului care au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, doar trei au rămas internate.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriela Remeş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că un pacient este internat la secţia de ortopedie şi doi la chirurgie, cei doi având multiple traumatisme şi fracturi.
"Ceilalţi cinci pacienţi aveau contuzii şi au semnat pe propria răspundere că nu doresc internarea", a precizat Remeş.
ITM Bistriţa-Năsăud: Ciocnirea drezinei de trenul de marfă, accident colectiv de muncă
Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud a deschis o anchetă în cazul accidentului feroviar de miercuri dimineaţă, petrecut între localităţile bistriţene Monor şi Râpa, şi soldat cu 16 răniţi, după ce a stabilit că este vorba despre un accident colectiv de muncă.
Inspectorul şef al ITM Bistriţa-Năsăud, Otilia Berbecar, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce au fost la locul accidentului, au stat de vorbă cu o parte dintre cei implicaţi şi în prezent adună probe.
Potrivit sursei citate, accidentul feroviar petrecut, miercuri dimineaţă, este considerat accident colectiv de muncă.
"Trebuie să vedem cauzele, să vedem cine e vinovat de producerea accidentului, trebuie să luăm declaraţii de la cei implicaţi. O parte sunt în spital şi nu putem discuta cu ei. E un accident colectiv de muncă, dar nu vă pot spune ce amendă vom da şi cui până nu ajungem la o concluzie în acest dosar. Noi adunăm probe, luăm declaraţii, adunăm date despre victime. Ce vă pot spune este că sunt angajaţi din trei companii distincte de la Căile Ferate Române, unii se ocupă de telecomunicaţii, alţii de alte aspecte legate de linii ferate. Toţi aparţin de aceeaşi regională. Mergeau la lucru în judeţul Mureş. Ei lucrau la linie şi, întrucât s-au scos multe trenuri, au fost obligaţi să meargă cu drezina. Din punctul nostru de vedere, încă este bine. Este un pod acolo, în preajmă, şi dacă sărea de pe şine în zona aceea drezina, era dezastru. Dacă deraia de acolo, cădeau exact în apă", a spus Otilia Berbecar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO