Accidentul lui Şerban Huidu: CNA cere posturilor TV să înceteze exploatarea traumei unor oameni

CNA face un apel la televiziuni să înceteze "exploatarea traumei psihice a unor oameni" şi "imixtiunea în viaţa privată" a unor persoane, în emisiunile de ştiri şi dezbatere difuzate ca urmare a accidentului rutier de duminică în care a fost implicat Şerban Huidu şi care s-a soldat cu trei decese.

Urmărește
13281 afișări
Imaginea articolului Accidentul lui Şerban Huidu: CNA cere posturilor TV să înceteze exploatarea traumei unor oameni

Accidentul lui Şerban Huidu: CNA cere posturilor TV să înceteze exploatarea traumei unor oameni

Narcisa Iorga, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a făcut un apel la reprezentanţii televiziunilor, prezenţi la şedinţa de marţi a Consiliului, ca posturile TV să înceteze exploatarea traumei psihice a unor oameni şi imixtiunile în viaţa privată în cazul accidentului în care a fost implicat Şerban Huidu. La şedinţa de marţi a CNA au fost prezenţi reprezentanţi ai televiziunilor Antena 1, Antena 3, Kanal D, Naţional TV, OTV, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV.

Potrivit Narcisei Iorga, în emisiunile de ştiri şi dezbatere în care a fost prezentat acest caz, televiziunile au încălcat şi continuă să încalce cel puţin trei articole din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, referitor la dreptul la viaţă privată şi demnitate în cazuri specifice de accidente, traume psihice, dezvăluirea unor date cu privire la starea de sănătate sau imagini ale persoanelor aflate în unităţi de tratament.

"Consider că televiziunile care difuzează imagini în continuu, în buclă, cu Şerban Huidu, cu familia sa, cu locul accidentului încalcă aceste dispoziţii legale", a spus Narcisa Iorga.

Ea a precizat că şi "Şerban Huidu are dreptul la propria imagine" şi "la protejarea vieţii de familie în situaţii deosebite, cum este acest accident".

Astfel, Iorga a făcut un apel la reprezentanţii televiziunilor "să înceteze această imixtiune în viaţa privată". "Televiziunile trebuie să încerce să nu trateze acest caz în mod diferit de altele", a spus Narcisa Iorga, precizând că, de dimineaţă, posturile TV au difuzat ştiri despre un alt accident rutier, soldat cu patru morţi, fără a prezenta imagini de la locul accidentului sau imagini care să exploateze suferinţa oamenilor implicaţi în respectivul accident.

Ea a mai spus că, în cazul accidentului în care a fost implicat Şerban Huidu, "s-a depăşit de mult statutul unei ştiri".

"S-a intrat cu bocancii în viaţa unui om. Dacă e vinovat, va răspunde în faţa legii", a mai spus ea.

"Cred că se depăşeşte orice limită (...) Nu se explică în niciun fel atitudinea unor posturi de televiziune sau apetitul lor în a difuza imagini non-stop cu o persoană aflată într-o traumă psihică ca urmare a producerii unui accident, în a difuza imagini cu persoane aflate pe targă sau pe scaunul cu rotile când sunt duse la spital. Este inadmisibil", a mai spus Narcisa Iorga.

Potrivit Narcisei Iorga, în emisiunile de ştiri şi dezbatere în care a fost prezentat acest caz, televiziunile au încălcat şi continuă să încalce cel puţin trei articole din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, printre care articolul 41 - "1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia; b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei; c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei. (2) În cazul martorilor la comiterea unei infracţiuni, la solicitarea acestora, difuzarea imaginilor se va realiza cu asigurarea protecţiei depline a identităţii lor".

Un alt articol încălcat de televiziuni în prezentarea accidentului provocat de Huidu este articolul 45 din Codul audiovizualului -" 1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire. (2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii".

Totodată, Narcisa Iorga a făcut referire la articolul 46 din Codul audiovizualului - "1) Difuzarea informaţiilor şi/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate este permisă numai cu acordul persoanei sau, în cazul în care persoana este fără discernământ ori decedată, cu acordul familiei sau al aparţinătorilor. (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta demnitatea şi anonimatul persoanelor cu tulburări psihice. (3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2) situaţii de interes public justificat".

Pe de altă parte, Dan Grigore, membru al CNA, a spus că el consideră că un apel la posturile TV nu este suficient, întrucât televiziunile au încălcat multe prevederi ale Codului audiovizual în ştirile şi emisiunile difuzate despre accidentul în care a fost implicat Huidu.

"Cred că s-a greşit atât de flagrant încât trebuie să dăm sancţiuni", a spus Dan Grigore. "S-a făcut cu această ocazie, a dilatării în toate formele posibile, a ştirilor despre accidentul lui Huidu, s-a făcut reclamă deşănţată la maşina lui Huidu, s-a dat denumirea, s-a spus că e cea mai sigură din lume. În mod repetat. Nu este vorba de o greşeală, de limbaj colocvial. Este o chestie repetată cu obstinaţie", a mai afirmat Dan Grigore.

Şi Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că televiziunile au încălcat mai multe aspecte prevăzute în legislaţia audiovizualului în prezentarea informaţiilor despre acest accident. "Aveţi poliţişti care vorbesc mai mult decât e cazul, aveţi medici care se pronunţă non-stop despre starea psihică a unor persoane, aveţi ziarişti care îi ceartă pe alţii care au altă părere, există dezechilibre în studio", le-a spus Christian Mititelu reprezentanţilor posturilor TV.

Totodată, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că Departamentul Monitorizare al Consiliului va face şi un raport de monitorizare a acestui caz, care va fi discutat săptămâna viitoare. "Vom vedea săptămâna viitoare dacă este cazul să luam şi măsuri", a mai spus el.

"Am făcut un apel umanitar, dacă pot să spun aşa, la încetarea acestor emisiuni până la discutarea de către Consiliu a unui raport pe emisiunile de ştiri şi dezbateri pe acest subiect, în speranţa că vor citi mai atent Codul audiovizualului şi vor şi dori să-l respecte", a subliniat, la finalul discuţiei, pentru presă, Narcisa Iorga.

Realizatorul de televiziune şi radio Şerban Huidu a provocat, duminică, în jurul orei 11.55, la ieşirea din localitatea braşoveană Timişul de Sus, un accident după ce a pătruns cu maşina pe contrasens, pe un carosabil umed, în condiţiile în care ningea, şi a lovit un autoturism Dacia Logan în care se aflau trei persoane, care şi-au pierdut viaţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

/**/