Acord de cooperare între România şi Elveţia, semnat la Bucureşti
Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Livio Hurzeler, a declarat, marţi, că ţara sa va semna cu România, în august, un acord de cooperare de 130 de milioane de euro, desfăşurat pe cinci ani, în mai multe domenii, printre care şi combaterea criminalităţii informatice.
Acord de cooperare între România şi Elveţia, semnat la Bucureşti (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
România şi Elveţia vor semna, în 26 august, a spus ambasadorul Elveţiei în România, prezent la conferinţa "Modele şi abordări în combaterea criminalităţii informatice şi în investigaţiile digitale", desfăşurată la Bucureşti.
Livio Hurzeler a menţionat dorinţa de a ajuta România în lupta contra criminalităţii informatice, declarând că atât Guvernul elveţian, cât şi Ambasada Elveţiei în România îi sprijină pe români pentru a-şi îmbunătăţi securitatea.
"Elveţienii urăsc insecuritatea şi au reflexul de a crea securitate", a spus ambasadorul Hurzeler.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica, arătat că, în noul Cod penal, există un capitol special, referitor la infracţionalitatea informatică.
La rândul său, secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, a menţionar preocuparea autorităţilor române în combaterea fenomenului criminalităţii informatice, apreciind infracţiunile informatice ca fiind "definiţia clasică a războiului asimetric", adică maximul de efect cu minumul de resurse ce pot duce la colapsul unui stat "fără a fi trimis un soldat la graniţă".
Totodată, directorul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a IGPR, Cătălin Dragotă, a spus că cele mai multe infracţiuni din acest domeniu în România sunt fraudele informatice şi skimming-ul, adică metoda de copiere a cardurilor prin instalarea la bancomate a unor dispozitive ilegale, pentru că grupurile infracţionale sunt organizate de capi ai lumii interlope, care racolează tineri informaticieni.
"Toate eforturile ofiţerilor de poliţie ar fi inutile fără structura DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), care este un model de cooperare, de foarte multe ori dat exemplu pentru celelalte structuri ale statului", a mai spus Dragotă.
Ministerul Justiţiei, în parteneriat cu Institutul Naţional al Magistraturii şi cu Institutul Multimedia Româno-Elveţian, Institutul Elveţian Contra Criminalităţii Economice şi Haute Ecole de Gestion, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a organizat, marţi, conferinţa "Modele şi abordări în combaterea criminalităţii informatice şi în investigaţii digitale".
În debutul conferinţei a fost semnat parteneriatul dintre Ministerul Justiţiei şi Institutul Multimedia Româno-Elveţian, pentru pregătirea şi derularea proiectului de formare profesională în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice.
"Documentul îşi propune facilitarea cooperării în cadrul proiectului de formare a specialiştilor în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice din România, iniţiat de către Institutul de luptă contra criminalităţii economice (ILCE) - institut de formare şi cercetare din cadrul Universităţii de ştiinţe aplicate, Haute Ecole de Gestion Arc (HEG-Arc) din Neuchâtel, şi Institutul Multimedia Româno - Elveţian - centru de formare în domeniul Internetului şi tehnologiilor mobile", explică Ministerul Justiţiei.
Proiectul se înscrie în obiectivul general al luptei contra criminalităţii informatice în România şi urmăreşte asigurarea transferului de expertiză şi metodologie de la ILCE Elveţia în România.
Iniţiativa este o premieră pentru România şi se adresează tuturor actorilor interesaţi de combaterea fenomenului criminalităţii informatice, atât din mediul judiciar, cât şi din poliţie, administraţie şi mediul privat.
Proiectul este susţinut de Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Naţional de Magistratură, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara şi Tribunalul Hunedoara.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO