Acord între România şi Franţa privind asistenţa şi cooperarea în situaţii de urgenţă

România şi Franţa se vor sprijini reciproc în situaţii de urgenţă provocate de catastrofe naturale sau de accidente tehnologice majore, potrivit unui memorandum aprobat de Guvern.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Acord între România şi Franţa privind asistenţa şi cooperarea în situaţii de urgenţă

Acord între România şi Franţa privind asistenţa şi cooperarea în situaţii de urgenţă

Guvernele celor două ţări au încheiat cu acord în domeniul protecţiei şi securităţii civile privind asistenţa şi cooperarea în situaţii de urgenţă, acord care va fi pus în aplicare de către Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, din partea Guvernului României şi de Ministerul de Interne şi al Amenajării Teritoriului, pentru Guvernul Republicii Franceze.

Cele două ţări vor face schimb de informaţii şi experienţă, îşi vor oferi asistenţă reciprocă pentru limitarea şi înlăturarea situaţiilor de urgenţă produse pe teritoriul statului uneia dintre părţi, vor trimite, la cerere echipe de ajutor specializate.

De asemenea, autorităţile competente ale părţilor vor promova proiecte comune pentru crearea şi implementarea unui sistem de avertizare în caz de catastrofă.

Cooperarea dintre cele două state se va realiza pe baza unui program anual, care va stabili contribuţia financiară a fiecărei părţi, în limita resurselor bugetare disponibile.

De asemenea, se va constitui o comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai ambelor părţi, care se va reuni cel puţin o dată pe an, alternativ, în România şi în Franţa. Această comisie mai poate fi convocată la cererea uneia dintre părţi.

Rolul acestei comisii este de a planifica şi coordona activităţile comune prevăzute în Acord, de a stabili modalităţile de realizare a schimbului de informaţii, de a urmări şi evalua aplicarea Acordului şi de a formula propuneri în vederea continuării cooperării de specialitate.

Fiecare parte, la cererea oficială a celeilalte, furnizează, în mod gratuit, în caz de situaţii de urgenţă, echipamente, echipe specializate şi ajutoare materiale de primă necesitate. Conducerea operaţiunilor de acordare a ajutorului şi transmitere a instrucţiunilor utile către responsabilul echipei de asistenţă a părţii solicitate revine autorităţilor părţii solicitante. Pe durata îndeplinirii misiunii, membrii echipelor de asistenţă sunt obligaţi să respecte legislaţia statului părţii solicitante.

În caz de extremă urgenţă sau dacă accesul în zona de acordare a ajutorului o impune, echipele de asistenţă pot trece frontiera în afara punctelor de trecere, pe baza documentelor de identitate valabile ale membrilor.

Pentru trecerea echipamentelor şi transporturilor de ajutoare peste frontieră nu se aplică interdicţii sau restricţii economice referitoare la circulaţia mărfurilor, fiind aplicabile reglementările vamale ale Uniunii Europene. Introducerea armelor, muniţiilor şi substanţelor explozive pe teritoriul statului în care se desfăşoară operaţiunea de asistare este interzisă.

În scopul trimiterii echipelor de asistenţă, a echipamentelor şi ajutoarelor, precum şi pentru executarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie poate fi utilizat transportul aerian, autoritatea română competentă pentru aplicarea acestei prevederi fiind reprezentată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Dezangajarea mijloacelor puse la dispoziţie în cadrul Acordului are loc la încheierea misiunii sau la decizia părţii solicitate.

Acordul, încheiat pe durată nedeterminată - cu excepţia cazului în care una dintre părţi l-ar denunţa - intră în vigoare în prima zi a celei de-a doua luni care urmează datei primirii ultimei notificări referitoare la îndeplinirea de către părţi a procedurilor interne prealabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici