Acordarea indemnizaţiei în cazul unor tripleţi, discutată de instanţa supremă

Publicat: 27 01. 2009, 10:24
Actualizat: 06 11. 2012, 09:12

Ionela Danciu din Aiud, judeţul Alba, a câştigat, în 9 octombrie, la un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Alba, pe care o acţionase în judecată pentru că are tripleţi, dar primeşte indemnizaţie pentru un singur copil.

Marţi, zece mămici s-au adunat la instanţa supremă, ele obţinând pentru ora 13.00 autorizaţie de a protesta faţă de faptul că DMPS a contestat în instanţă un drept al lor. Autorizaţia de organizare a mitingului este pentru intervalul 13.00-16.00, începând cu ora 14.00 mămicile se vor deplasa către Guvern. la acest prostest sunt aşteptate aproximativ 50 de persoane.

Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Alba a făcut contestaţie în anulare împotriva deciziei la un alt complet de judecată. Concret, Direcţia a formulat, în 20 octombrie 2008, contestaţie în anulare, această acţiune fiind ultima cale extraordinară de atac pe care instituţia este nevoită s-o utilizeze.

Ionela Danciu, care a adus pe lume trei fetiţe în urmă cu un an şi zece luni, a dat în judecată Direcţia Muncii Alba din 2006, întrucât primise indemnizaţie doar pentru un singur copil.

În august 2008, ea a câştigat în primă fază procesul la Curtea de Apel Alba, care a admis excepţia de nelegalitate. Potrivit Legii 148/2006, modificată printr-o ordonanţă de Gurvern, mamele primesc indemnizaţie la fiecare naştere. Dar legea nu face nicio referire la mamele care la o singură naştere pot aduce pe lume doi-trei sau mai mulţi copii.

Direcţia Muncii Alba a atacat decizia Curţii de Apel Alba şi a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Însă instanţa supremă a respins recursul ca nefondat.

Astfel, femeia a cerut să i se dea retroactiv banii care le-ar fi revenit de drept celorlalte două fetiţe, suma ridicându-se la 288 de milioane de lei vechi. Potrivit statisticilor, în România 3.500 de femei nasc, anual, gemeni şi 1.500 tripleţi.

Între timp, DMPS a epuizat şi ultima cale de atac, instanţa supremă urmând să se pronunţe marţi irevocabil în acest caz.

Citeşte şi:

Deşi are tripleţi, primeşte indemnizaţie pentru un copil

Mama tripleţilor a câştigat procesul cu statul