ACRR cere Guvernului să stopeze construirea "ghetoului" de la Baia-Mare şi sancţionarea primarului

Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR) cere premierului Emil Boc să ia măsuri urgente pentru a opri construirea "ghetoului" din strada Horea din Baia-Mare şi sancţionarea primarului Cătălin Cherecheş, pentru luarea de măsuri rasiste şi segregaţioniste împotriva romilor.

Urmărește
18 afișări

"Decizia primarului Cătălin Cherecheş, de a construi ziduri înalte de câţiva metri, pentru a delimita blocurile din strada Horea, unde locuiesc preponderent romi, este asemănătoare măsurilor naziste de încercuire a cartierelor evreişti din oraşele Europei, cu ziduri şi forţe militare. În România europeană, ţară care şi-a asumat respectarea drepturilor fundamentale ale omului, o astfel de decizie care are un vădit caracter rasist este inacceptabilă", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Cele 29 de organizaţii membre ale ACRR cer Guvernului României şi autorităţilor competente să stopeze construirea acestui zid, care, în opinia lor, întoarce România în epoca regimurilor fasciste.

Potrivit organizaţiilor semnatare, construirea acestui zid sub pretextul asigurării securităţii cetăţenilor din cartier este o dovadă de cinism pur din partea primarului Cherecheş.

"Decizia contravine atât legistaţiei României, cât şi recentei hotărâri a Comisiei Europene care a lansat Cadrul Strategic European pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor din Europa. Aşadar, primarul Cherecheţ în loc să ia măsuri concrete pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor din Baia-Mare preferă să-i izoleze într-un ghetou de tip nazist. Dacă autorităţile nu vor stopa această construcţie, ACRR va cere organismelor europene să oprească finanţarea tuturor proiectelor cu bani europeni derulate de către Primăria din Baia-Mare", se mai arată în comunicat.

Totodată, conducerea ACRR cere Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să-l sancţioneze pe primarul Cătălin Cherecheş pentru luarea deciziilor cu caracter vădit rasist.

Primăria Baia Mare vrea să ridice un zid de beton în jurul unui bloc în care locuiesc romi, iniţiativă discriminatorie, ce are ca efect "ghetoizarea şi umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant", susţin reprezentanţii Romani Criss, Asociaţiei "Şanse Egale" şi Amnesty International.

Potrivit celor trei ONG-uri, care citează presa locală, în 28 iunie primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a anunţat că Primăria va ridica un zid de beton de trei metri înălţime şi o sută de metri lungime, care să înconjoare blocul de pe strada Horea nr. 46B, în care locuiesc preponderent etnici romi.

Construirea zidului poate începe în orice moment şi va costa circa 30.000 de lei, suportaţi din bugetul Primăriei Baia Mare. Potrivit ONG-urilor, Cătălin Cherecheş a declarat că "zidul va fi realizat din bolţari de beton, cu fundaţie şi cu centură de beton deasupra, aşa ca să nu aibă impresia cineva că va putea să îl distrugă".

"Vom realiza un acces exclusiv din strada Electrolizei, astfel încât poate se va limita tot ceea ce înseamnă debandadă", ar mai fi spus Cherecheş, potrivit celor trei ONG-uri.

Romani Criss, Asociaţia "Şanse Egale" şi Amnesty International precizează că autorităţile locale vizează şi înfiinţarea abuzivă a unui post de poliţie fix, unde vor lucra "poliţişti locali, jandarmi şi câţiva romi pentru a ţine sub control ordinea şi liniştea publică".

ONG-urile atenţionează că această iniţiativă a autorităţilor locale din Baia Mare este profund discriminatorie şi are ca efect "ghetoizarea şi umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant".

Cele trei ONG-uri au solicitat în mod public Primăriei Baia Mare "să înceteze orice demers de construire a zidului care să înconjoare blocul de pe strada Horea nr. 46B şi să anuleze toate procedurile deja îndeplinite".

De asemenea, organizaţiile solicită Prefecturii Maramureş să ceară anularea hotărârilor de Consiliu local adoptate cu privirea la construirea de case sociale pe terenul de la marginea oraşului.

Romani Criss şi Asociaţia "Şanse Egale" au în vedere formularea unor acţiuni legale împotriva demersurilor autorităţilor locale din Baia Mare.

ONG-urile mai susţin că asemenea demersuri nu sunt singulare şi precizează că au documentat mai multe cazuri în care autorităţile locale au încălcat dreptul la locuire şi dreptul la demnitate al romilor, "prin evacuări forţate, condiţii de locuit precare, segregarea rezidenţială, amplasarea romilor în zone periculoase pentru sănătatea lor", amintind între aceste cazuri Cluj-Napoca - zonele Cantonului şi Coastei, Miercurea-Ciuc, Craiova, Mangalia şi Piatra Neamţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici