70% dintre liceeni consideră că educaţia sexuală este în continuare un subiect tabu în societatea din România şi îşi doresc introducerea cursurilor de educaţie pentru sănătate sexuală în şcoli, conform studiului desfăşurat de Tineri pentru Tineri, în parteneriat cu asociaţia Fragile Society, în cadrul proiectului pilot „Fragile Story Time – Despre adolescenţă, alegeri informate şi sănătate”.
Liceenii au menţionat că principalele motive pentru care îşi doresc introducerea orelor de sănătate sexuală în programa şcolară sunt legate de nevoia de informare, comunicare, cunoaştere şi autocunoaştere. Mai mult, aceştia sunt de părere că pentru o dezvoltare armonioasă au nevoie de suport, mai ales că îşi doresc să fie ascultaţi, înţeleşi şi încurajaţi să ia alegeri care îi definesc, în acord cu propriile nevoi.
Când vine vorba de familie, mai mult de 42% dintre liceeni au declarat că educaţia sexuală este un subiect tabu în familia din care provin. În ceea ce priveşte educarea pe teme de sănătate sexuală, 61% dintre liceeni sunt de părere că responsabilitatea revine părinţilor, în timp ce 17% o atribuie educatorilor specializaţi, iar 15% şcolii. Pentru aceşti tineri, cele mai importante surse de informare sunt familia, mass-media şi/sau internetul, urmate de social media. În cazul unei probleme din spectrul sănătăţii reproducerii, cei mai mulţi dintre respondenţi au spus că ar apela la părinţi, apoi la medicul de familie sau la un specialist.
Acest proiect, pe care organizatorii îşi doresc să îl extindă la nivel naţional, vine în contextul în care, în 2020, peste 44% dintre fetele din Uniunea Europeană cu vârsta de până la 15 ani care au născut sunt din România – 731 de tinere, dintr-un total de 1.645 la nivel european, conform Eurostat. Deşi aceste numere sunt în scădere, datele Institutul Naţional de Statistică arată că în 2021 au fost înregistrate în evidenţa medicilor de familie 631 de cazuri de sarcină la minore cu vârsta de până la 15 ani, dar şi 7.800 de cazuri de sarcină la fete cu vârsta între 15 şi 19 ani.
„Ne dorim ca fiecare sarcină să fie dorită şi fiecare tânăr să îţi atingă potenţialul maxim, iar pentru asta e necesar ca adolescenţii să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză. Programul care a ajuns la elevii din licee le-a oferit contextul de a se gândi la parcursul lor în viaţă şi i-a ajutat să se cunoască şi să înţeleagă mai bine mediul în care trăiesc. Împuternicirea adolescenţilor pentru a deveni educatori între egali este o formulă care se dovedeşte eficientă în programele de educaţie pentru sănătatea sexuală şi creează poli de influenţă în grupurile de tineri pentru promovarea comportamentelor responsabile, în toate aspectele vieţii”, a spus Alexandra Mihalache (Miroslav), coordonator activităţi Tineri pentru Tineri.
Studiul a fost implementat în cadrul proiectului „Fragile Story Time – Despre adolescenţă, alegeri informate şi sănătate”, desfăşurat în perioada aprilie – iunie 2022 în 9 licee din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Prin intermediul acestuia, 626 de liceeni au participat la ateliere de informare şi educare privind sarcina şi parentalitatea în adolescenţă.