- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (18.09.2013, 20:49)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţiune a IICCMER de deshumare a unui veteran de război ucis de Securitate, în Caraş-Severin
O acţiune organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pentru deshumarea arheologică a rămăşiţelor lui Ioan Ienea, un veteran din al Doilea Război Mondial împuşcat de Securitate în 1950, va avea loc, vineri, în Caraş-Severin.
Urmărește
280 afișări
Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), instituţia, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), va organiza, vineri, în localitatea Verendin, comuna Luncaviţa, judeţul Caraş-Severin, o acţiune de investigaţii pentru deshumarea pe cale arheologică a osemintelor lui Ioan Ienea, împuşcat de Securitate în 17 februarie 1950, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Ioan Ienea, cunoscut şi sub porecla de Budarcă, s-a născut în Verendin, în 1909, fiind încorporat în armată, unde şi-a însuşit cunoştinţe de armurier. Ulterior, a participat la acţiuni militare pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, dobândind statutul de veteran de război.
După instaurarea regimului comunist, în zona Banatului s-au înfiinţat mai multe grupări armate de rezistenţă anticomunistă, cea mai importantă fiind a colonelului Ion Uţă, un ofiţer de carieră care a fost prefect al judeţului Severin între 1941 şi 1943. Apoi, el a demisionat din armată şi s-a înscris în PNŢ-Maniu, fiind preşedinte al PNŢ Lugoj. După 1946, colonelul a început să fie urmărit de autorităţile comuniste şi s-a refugiat în Munţii Banatului, unde a condus un grup de partizani anticomunişti.
Colonelul Uţă a fost ucis în 1949, într-o confruntare armată cu trupele de securitate, în zona satului Borlovenii Noi, din Caraş-Severin, dar organizaţia sa a continuat însă să existe până în 1955, când toţi membrii ei au fost pe rând capturaţi şi/sau ucişi.
Ioan Ienea a fost considerat un susţinător al acestei grupări, întrucât membrii acesteia apelau frecvent la serviciile sale pentru repararea şi întreţinerea armamentului. În 1949, autorităţile l-au arestat în satul natal, însă a reuşit să evadeze, refugiindu-se în zona muntoasă din jurul Verendinului, unde a stat împreună cu câţiva partizani din gruparea colonelului Uţă. După un timp, el a revenit în sat, unde a stat ascuns în gospodăria unei surori, iar noaptea mergea acasă pentru a-şi amenaja o ascunzătoare săpată sub casă.
După ce adăpostul a fost finalizat, Ioan Ienea a stat ascuns acolo, autorităţile aflând despre ascunzătoare de la un cumnat al său, pe care l-au torturat. Astfel, în februarie 1950, casa lui Ioan Ienea a fost înconjurată de un pluton de soldaţi din trupele de Securitate, iar el a fost surprins în ascunzătoarea de sub casă, fiind împuşcat în cap de un soldat şi murind la scurt timp.
Cadavrul a fost transportat în faţa Primăriei din Verendin, unde a fost expus sub pază două zile, apoi a fost îngropat de soldaţi în afara cimitirului, fără ca vreo rudă, preotul sau alţi consăteni să poată participa la înhumare.
Potrivit comunicatului, împuşcarea lui Ioan Ienea s-a făcut arbitrar, nefiind bazată pe o sentinţă emisă de o instanţă judecătorească. Omorul a fost comis la ordin, din motive politice şi pe timp de pace.
Acţiunea de deshumare va fi făcută de o echipă specializată de arheologi, condusă de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi IICCMER, alături de Paul Scrobotă, colaborator IICCMER de la Muzeul de Istorie din Aiud, şi Horaţiu Groza, colaborator IICCMER de la Muzeul de Istorie din Turda.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe