- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (14.08.2014, 13:02)
- Pacala Dana , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţiune de recuperare a rămăşiţelor pământeşti ale lui Toader şi Avisalon Şuşman, ucişi de Securitate
Investigaţii arheologice pentru găsirea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale fraţilor Toader şi Avisalon Şuşman, care au făcut parte dintr-un grup de rezistenţă anticomunistă şi au fost ucişi de Securitate în 1958, se vor desfăşura, începând de luni, în satul clujean Tranişu.
Urmărește
236 afișări
Acţiune de recuperare a rămăşiţelor pământeşti ale lui Toader şi Avisalon Şuşman, ucişi de Securitate (Imagine: Andreea Campeanu/Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat de presă trasmis, joi, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), instituţia, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), organizează, de luni, investigaţii arheologice în satul Tranişu, comuna Poieni, judeţul Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Scopul operaţiunii constă în reluarea şi continuarea cercetărilor pentru descoperirea şi deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Toader şi Avisalon Şuşman, ucişi de Securitate în 2 februarie 1958. Investigaţiile privitoare la descoperirea locului unde au fost îngropate rămăşiţele pământeşti ale fraţilor Şuşman au început încă din vara anului 2010, dar nu s-a descoperit nimic. Acţiunile au fost reluate în 2013, iar în baza unor noi mărturii s-a stabilit o nouă presupusă locaţie a mormântului", se arată în documentul citat.
Toader şi Avisalon Şuşman s-au născut în satul Răchiţele, judeţul Cluj, într-o familie considerată una dintre cele mai înstărite din zona Huedinului.
"Până în 1945, Teodor Şuşman, tatăl celor doi, deţinuse funcţia de primar în Răchiţele. După constituirea structurilor comuniste locale, Şuşman a fost considerat duşman de clasă. Primele represalii au constat în înlăturarea sa din funcţia de primar, în 1945, pentru ca apoi să urmeze alte abuzuri de care nu au fost străini şi câţiva consăteni care, din oportunism şi dorinţă de parvenire, au devenit instrumente ale noului regim politic", susţin reprezentanţii Institutului.
Potrivit sursei citate, o consecinţă a acţiunilor comuniştilor a fost radicalizarea atitudinii lui Teodor Şuşman faţă de puterea instalată în acea perioadă, astfel încât, în august 1948, Securitatea a încercat să îl aresteze împreună cu câţiva apropiaţi, însă mulţi dintre cei vizaţi au reuşit să fugă şi să se ascundă.
"De atunci se poate vorbi de constituirea unui grup armat de rezistenţă anticomunistă, condus de Teodor Şuşman, care în anii următori a activat în zona Munţilor Vlădeasa din Apuseni. Grupul a fost alcătuit din mai multe persoane, între care şi trei dintre copiii lui, Traian, arestat în 16 decembrie 1948, Toader şi Avisalon. Teodor Şuşman a fost ucis de Securitate în 15 decembrie 1951, iar ultimii rezistenţi din cadrul grupului au fost cei doi fii ai săi, Toader şi Avisalon, ucişi la 2 februarie 1958, în satul Tranişu, unde erau adăpostiţi în gospodăria unui localnic", se arată în comunicatul IICCMER.
Cadavrele lui Toader şi Avisalon Şuşman au fost recuperate, au fost expuse timp de câteva zile lângă gospodăria respectivă, după care au fost îngropate într-o groapă comună, săpată de soldaţi într-o pădurice aflată în apropiere.
"Nicio autoritate a administraţiei locale nu a eliberat până în prezent certificate de deces, cei doi fiind consideraţi din punct de vedere legal ca persoane dispărute, însă în viaţă. În cazul în care mormântul va fi descoperit, IICCMER va sesiza Parchetul Militar", afirmă reprezentanţii Institutului.
IICCMER este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea primului ministru, având rolul de gestionare şi analizare din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe