Video Acţiune simultan în cinci judeţe pentru destructurarea unei reţele de crimă organizată

Acţiunea amplă declanşată, joi dimineaţă, în cinci judeţe, pentru destructurarea unei importante reţele de crimă organizată, la care participă sute de jandarmi, precum şi elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI vizează traficul cu utilaje furate din străinătate.

Urmărește
125 afișări

Potrivit unor surse din Poliţie, cele mai multe descinderi ale forţelor de ordine au loc în localitatea maramureşeană Borşa, în zona Borşa - Vişeu, iar acţiunea declanşată joi dimineaţă are ca scop destructurarea unei reţele despre care se presupune că aducea în ţară utilaje industriale furate din străinătate şi le traficau în România la preţuri mult mai mici.

În Maramureş, au mai avut loc, în ultima jumătate de an, acţiuni de acest gen, dar nu de o asemenea amploare, organizate atât de către Poliţia de Frontieră, cât şi de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Numai valoarea utilajelor confiscate de către poliţiştii de frontieră depăşeşete un milion două sute de mii de euro, fiind vorba, în general, de excavatoare, tractoare, buldoexcavatoare, care în pricipal erau aduse din Franţa şi Italia, în ţările respective figurând ca furate.

Purtătorul de cuvant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Florin Hulea, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că acţiunea a început la ora 6.00 şi se desfăşoară în judeţele Cluj, Vâlcea, Maramureş, Timiş şi Arad.

La acţiune, participă 450 de luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie, printre care şi fosta unitate Acvila, precum şi 200 de jandarmi de la Gruparea Mobilă din Cluj, sprijiniţi de patru elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Acţiunea este coordonată de DIICOT, fiind vorba despre destructurarea celei mai importante reţele de crimă organizată.

Elicopterele sunt folosite la supravegherea zonelor unde se desfăşoară acţiunea, la intervenţiile din aer, precum şi la transportul pe distanţe mari.

Toate persoanele implicate în această grupare vor fi duse pentru anchetă la Baia Mare.

Doi fraţi vizaţi de descinderile de la Borşa au încercat să fugă şi să dea cu maşina peste jandarmi

În timpul descinderilor de la Borşa, doi membri ai reţeli, care sunt şi fraţi, au încercat să scape şi să dea cu maşina peste jandarmi, ei fiind prinşi, urmând să fie cercetaţi pentru ultraj.

Ei au fost imobilizaţi şi duşi la politie, unde li se va întomci dosar pentru ultraj.

În maşina cu care încercau să fugă au fost găsite pachete cu ţigări, săbii şi cuţite.

Reţeaua este monitorizată din martie, ancheta fiind sprijinită de DGIPI

Reţeaua de criminalitate organizată vizată de acţiune este monitorizată din martie, DGIPI asigurând în cadrul anchetei, timp de mai multe luni, sprijin de specialitate pentru asigurarea probatoriului necesar în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că la acţiunea de joi participă lucrători de la DGIPi, de la Poliţia de Frontieră, de la jandarmerie şi de la Poliţia Română.

Fabian Bădilă a precziat că reţeaua de criminalitate organizată vizată de această acţiune este monitorizată din martie, memebrii ei fiind suspectaţi că aduceau utilaje furate din străinătate. până în prezent, au fost identificate 20 de utilaje industriale noi, în valoare de 1,5 milioane de euro.

În timpul acţiunii de joi au loc 61 de percheziţii.

Surse din DGIPI au declarat pentru MEDIAFAX, că anterior acţiunii de joi, Direcţia a asigurat timp de mai multe luni sprijin de specialitate pentru asigurarea probatorului necesar în acest caz.

De altfel, DGIPI participă şi la percheziţii, cu spriijinul Direcţiei fiind identificate locaţiile şi suspecţii.

Acţiunea în cazul reţelei vizate în descinderile de joi, sprijinită de autorităţi judiciare străine

Acţiunea de destructurare a reţelei de crimă organizată a fost desfăşurată în colaborare cu autorităţi judiciare din Franţa, Belgia şi Italia.

Ancheta în acest caz vizează modul în care mai multe utilaje au fost aduse din străinătate, în România, sub pretextul organizării de şantier.

Utilajele, în valoare de 100.000 - 150.000 de euro fiecare, erau vândute cu preţuri sub 50.000 de euro sau închiriate pe sume mici.

Primarul din Borşa spune că o acţiune de amploarea celei de joi nu a mai avut loc niciodată în oraş

O acţiune de amploarea şi importanţa celei declanşate, joi dimineaţă, de sute de forţe de ordine nu a mai avut loc niciodată până în prezent în localitatea maramureşeană Borşa, a declarat, joi, primarul Remus Şteţco.

Acesta a spus că, în prezent, în Borşa, sunt foarte mulţi poliţişti şi jandarmi pe drum, iar forţele de intervenţie au instalat filtre de-a lungul Drumului Naţional 18 care străbate localitatea.

"Am plecat dimineaţă de acasă spre serviciu şi am văzut o mulţime de filtre ale Poliţiei care opreau toate maşinile. Nu am ştiut despre ce e vorba, dar atât de multe forţe de intervenţie nu au fost niciodată la noi. Lumea s-a strâns în centrul localităţii ca să încerce să afle amănunte despre ce se întâmplă", a declarat primarul.

Şteţco a adăugat că nu a fost informat despre acţiune şi că a aflat despre ce se întâmplă doar de la localnicii care au fost martori la descinderile forţelor de intervenţie.

Primarul spune că nu se poate vorbi despre o stare de panică în Borşa dat fiind numărul impresionant de forţe de ordine, ci mai mult despre o curiozitate a oamenilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici