Acţiunea Cartel Alfa privind anularea concedierii colective de la Bechtel, respinsă de Tribunal

Tribunalul Cluj a respins, joi, acţiunea intentată de Cartel Alfa Cluj împotriva companiei americane Bechtel, prin care a cerut anularea concedierii colective a 700 de muncitori de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, însă decizia nu este definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
8 afișări

Juriştii Cartel Alfa Cluj au anunţat că vor înainta recurs la Curtea de Apel Cluj, după ce vor primi motivarea instanţei.

"Tribunalul Cluj a respins acţiunea Cartel Alfa Cluj înaintată în februarie împotriva companiei Bechtel prin care solicitam anularea concedierii colective a 700 de muncitori de la Autostrada Transilvania. Vom aştepta să vedem motivarea instanţei, apoi vom depune recurs la Curtea de Apel Cluj. Trebuie întâi să vedem argumentele instanţei. Prin respingerea unor excepţii ridicate de apărătorii Bechtel, s-a recunoscut legitimitatea demersului nostru de a supune controlului instanţei modalitatea prin care s-a efectuat această concediere colectivă", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, consilierul juridic al Cartel Alfa Cluj, Mihaela Protopopescu.

În februarie 2011, Sindicatul Cartel Alfa Cluj a dat în judecată compania americană Bechtel şi a cerut anularea concedierii colective, pe motiv că acest demers afectează angajaţii care sunt lideri de sindicat şi angajaţii care sunt cazuri sociale grave.

Preşedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, declara, la sfârşitul lunii ianuarie, că procedura concedierii colective îi afectează pe angajaţii care sunt lideri de sindicat, dar şi care sunt cazuri sociale grave, iar odată disponibilizaţi oamenii pe locurile lor nu se mai pot angaja alţii timp de nouă luni.

Tot atunci, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Ana Maria Chiciudean, declara că instituţia a primit din partea angajatorului american lista cu persoanele care sunt disponibilizate, numărul fiind mai mic faţă de cel anunţat iniţial, de 830 de persoane.

"Este vorba despre un număr total de 682 de persoane, dintre care 563 de pe şantierul Autostrăzii Transilvania din judeţul Cluj şi 119 de pe şantierul de la Chiribiş, judeţul Bihor", spunea Chiciudean.

Compania americană Bechtel a notificat, în 19 noiembrie 2010, Sindicatul "Transilvania" asupra intenţiei de concediere colectivă a peste 800 de angajaţi care lucrează la Autostrada Transilvania, din cauza lipsei frontului de lucru şi a neplăţii datoriilor de către statul român pentru lucrările făcute în 2010.

Apoi, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a dispus companiei Bechtel să amâne cu zece zile emiterea deciziilor de concediere colectivă a celor peste 800 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, aşa cum a solicitat Sindicatul Cartel Alfa Cluj, iar compania a anunţat că va respecta dispoziţia ITM.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici