Acţiunile de la Siret, Stamora-Moraviţa, Nǎidaş - episodul "sacrificarea pionilor". Vezi schema logică a persoanelor implicate în sistemul piramidal

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex afirmă, într-un comunicat de marţi, că acţiunile judiciare de la punctele Siret, Stamora-Moraviţa, Nǎidaş reprezintǎ episodul "sacrificarea pionilor".

Urmărește
166 afișări
Imaginea articolului Acţiunile de la Siret, Stamora-Moraviţa, Nǎidaş - episodul "sacrificarea pionilor". Vezi schema logică a persoanelor implicate în sistemul piramidal

Acţiunile de la Siret, Stamora-Moraviţa, Nǎidaş - episodul "sacrificarea pionilor". Vezi schema logică a persoanelor implicate în sistemul piramidal (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Schema logicǎ a persoanelor implicate în sistemul piramidal, conform comunicatului Pro Lex:

"Contrar percepţiei publice, sub aspectul sumelor obţinute, înainte de aderarea la UE vǎmile de interior erau mai importante decât vǎmile de frontierǎ, iar dupǎ intrarea în UE, accizele sunt mai importante decât vǎmile. Sumele pot proveni din colecta zilnicǎ a micului trafic şi a mǎrfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum şi din diferenţa de încadrare tarifarǎ. De asemenea, sume importante de bani sunt plǎtite sub formǎ de abonament sau finanţare a campaniilor electorale", explică Pro Lex.

Potrivit sindicatului, sumele sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat "cu destinaţie cǎtre persoane care finanţeazǎ partidul, prin excepţie, cǎtre persoane politice conform negocierii în cadrul partidului".

"Elemente ce au favorizat sau au contribuit la buna funcţionare a sistemului: promovarea temporarǎ a şefilor de turǎ, şefilor de vamǎ (a se vedea cazul vǎmii Halmeu) şi directorilor de regionale; permutǎri de lucrǎtori vamali prin îndepǎrtarea unora şi aducerea altora; aducerea în funcţii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunoştinţe în ceea ce priveşte legislaţia vamalǎ; mutarea lucrǎtorilor vamali fǎrǎ decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare; îndepǎrtarea, schimbarea din funcţii sau destituirea lucrǎtorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli sǎvârşite de firme protejate", se mai arată în comunicatul citat.

Pro Lex susţine că în timp, unele persoane au promovat, "ocupând mai multe roluri pe tabla de şah". "O parte dintre aceste piese au fost prezentate în mass-media, de-a lungul timpului, cu dovezi materiale, însǎ au rǎmas doar ştiri de presǎ, fǎrǎ o finalitate sub aspectul tragerii la rǎspundere. Ar trebui urmǎritǎ ascensiunea politicǎ şi în funcţia publicǎ a unor persoane care au ocupat funcţii (...). Cazul autodenunţului de la Vama Halmeu reprezintǎ trecerea la un alt nivel al piramidei", mai spune sursa citată.

Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex afirmă că a fǎcut mai multe sesizǎri cu privire la neregulile din sistemul vamal, însǎ, pânǎ la aceastǎ datǎ au avut imunitate totalǎ.

"Sumele colectate reprezintǎ un procent foarte mic în comparaţie cu profitul rezultat din neplata drepturilor vamale, iar paguba la bugetul de stat nu poate fi evaluatǎ în cifre. Renunţarea numai la acest sistem de colectare ar fi fost suficient sǎ acopere sumele de bani economisite prin reducerea veniturilor bugetarilor şi pensionarilor. România nu este pregǎtitǎ pentru schimbare, presa nu este dispusǎ sǎ prezinte numele pieselor importante de şah, sistemul de represiune este funcţional şi, pentru siguranţa fizicǎ, nu sfǎtuim pe nimeni sǎ încerce sǎ completeze tot puzzle-ul. Ceea ce ajunge la populaţie este doar ceea ce rezultǎ din dispute politice, dar, de cele mai multe ori, cu finalitate doar sub aspectul ascensiunii sau decǎderii politice", se arată în comunicatul Pro Lex.

Săptămâna trecută 59 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la punctul de graniţă Siret au fost arestaţi pentru corupţie şi implicare în contrabandă cu ţigări. Potrivit magistraţilor, luarea de mită de la PTF Siret nu este sporadică, accidentală, ci este un proces coordonat, organizat ierarhic în care fiecare îşi are rolul stabilit, îşi cunoaşte şi îşi asumă riscul şi totodată îşi primeşte recompensa în măsura contribuţiei la comiterea faptei.

Marţi dimineaţa, peste 130 de descinderi au avut loc în cadrul unei anchete complexe privind activitatea de la mai multe puncte de vamă din vestul ţării. În localităţile Stamora Moraviţa, Deta, Cruceni şi Naidăş s-au făcut percheziţii, iar funcţionari de vamă şi de poliţie de frontieră urmează a fi aduşi la Bucureşti cu elicopetere şi maşini, pentru a fi audiaţi de procurorii anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici