Acţiunile violente din familie, subraportate. În 2013 au fost înregistrate 114 cereri de decădere din drepturi părinteşti la nivel naţional

Foarte puţine acţiuni violente din familie au fost înregistrate şi raportate, la nivel naţional, în 2013, când, pe de altă parte, au fost înregistrate 114 cereri de decădere din drepturile părinteşti, a declarat, marţi, preşedintele Tribunalului Bucureşti (TB), Laura Andrei.

Urmărește
89 afișări
Imaginea articolului Acţiunile violente din familie, subraportate. În 2013 au fost înregistrate 114 cereri de decădere din drepturi părinteşti la nivel naţional

Acţiunile violente din familie, subraportate. În 2013 au fost înregistrate 114 cereri de decădere din drepturi părinteşti la nivel naţional (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele TB a precizat că foarte puţine acţiuni violente din familie sunt înregistrate şi raportate ca atare, fiind şi mai puţine cele care ajung să fie tratate şi sancţionate de instanţele de judecată.

"La nivel naţional, în 2013, am avut 114 cereri de decădere din drepturile părinteşti, iar în Bucureşti au fost 14. Cifrele sunt foarte mici. Trăim într-o cultură în care este o ruşine să spunem ce ni se întâmplă acasă. E ruşine să spunem că am greşit şi că, în mod cert, merit o pedeapsă corporală. E foarte delicat şi pentru structurile administrative speciale privind colectarea şi raportarea acestor date fără să treacă de o graniţă fragilă la nivel de protecţia vieţii private şi a vieţii de familie", a explicat Laura Andrei.

Preşedintele TB a vorbit şi despre "bătălia" dintre părinţi pentru exercitarea exclusivă a autorităţii părinteşti.

"La nivel naţional, în 2013, am avut circa 9.000 de cereri privind exercitarea autorităţii părinteşti. La nivel de Tribunalul Bucureşti au fost în jur de 1.000. (...) Bătălia părinţilor pentru copii în exercitarea exclusivă a autorităţii părinteşti odată cu divorţul, se axează pe o arie de violenţă care părăseşte zona de «dat cu ţeava» şi merge într-o zonă mai subtilă, care ţine de violenţa psihică şi de încercarea de captare a interesului copilului numai faţă de unul dinte părinţi. Este o zonă de abuzare mult mai subtilă, cu consecinţe la fel de negative pentru dezvoltarea psihică a copilului şi pentru ceea ce va deveni el ca adult", a mai spus Laura Andrei.

Ea a mai precizat că, în ultimii ani, dincolo de decăderea din drepturile părinteşti şi de exercitarea autorităţii părinteşti, a mai apărut o cazuistică, legată de neglijarea copilului, cele mai multe situaţii fiind în familiile în care părinţii sunt plecaţi în străinătate.

"Este o zonă în care copiii rămân fără suport, în grija unor bunici foarte bătrâni pentru care bătaia este ruptă din rai indiferent de ce spune legea, cu sprijin afectiv care tinde spre zero, deci copii lăsaţi pur şi simplu în ţară, cu consecinţe dramatice", a mai spus preşedintele TB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici