- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Activitatea ANI de verificare, control şi constatare a averilor, neconstituţională
Articolele declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională privind Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) se referă la activitatea de verficare a acesteia, respectiv dacă este sau nu specifică unui organ administrativ sau a unuia jurisdicţional.
Activitatea ANI de verificare, control şi constatare a averilor, neconstituţională (Imagine: Mediafax Foto)
Redăm în continuare minuta Curţii Constituţionale, obţinută de agenţia MEDIAFAX:
"Prin decizia 415 din 14 aprilie 2010, pronunţată în dosar nr. 5341D/2009, Curtea Constituţională a României a admis excepţia de neconstituţionaltate, cu majoritate de voturi, a unor dispoziţii din Legea 144/2007, invocată de Brădişteanu Şerban Alexandru în dosar nr. 5544/2/2008 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VII-a Contencios administrativ şi fiscal, astfel:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
1. Admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 14 lit. c), d), e) şi f) şi ale Capitolului VI - "Verificarea averilor, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor" (art. 45-50) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, excepţie ridicată de Şerban Alexandru Brădişteanu în Dosarul nr. 5544/2/2008 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ, şi constată că acestea sunt neconstituţionale.
2. Admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Capitolului I "Dispoziţii generale" (art. 1-9) din legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, excepţie ridicată de acelaşi autor, în acelaşi dosar, şi constată că acestea sunt neconstituţionale în măsura în care prevăd competenţa Agenţiei Naţionale de Integritate de a efectua şi întocmi acte de cercetare şi de constatare referitoare la verificarea averilor, a conflictelor de interes şi a incompatibilităţilor.
3. Admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 11 lit. e), f), art. 12 alin. (2) şi ale art. 42 alin. (2), (3) şi (4) din legea nr. 144/2007, excepţie ridicată de acelaşi autor în acelaşi dosar, şi constată că acestea sunt neconstituîionale în măsura în care prevăd transmiterea declaraţiilor de avere şi de interese Agenţiei Naţionale de Integritate şi publicarea lor pe pagina de interne a acestuia şi a instituţiei.
4. Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 13, art. 17, art. 38 alin. (2) lit. f), g), h) şi art. 57 din Legea 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, excepţie ridicată de acelaşi autor, în acelaşi dosar".
Curtea Constituţională a amendat articolele referitoare la activitatea ANI verificare, constatare şi control, precum şi colectarea declaraţiilor de avere.
Judecătorul Curţii Constituţionale, Ion Predescu, a declarat că ANI poate funcţiona în continuare şi că sarcina de adaptare a articolelor declarate neconstituţionale de CCR revine Parlamentului, invocând ca şi caz similar situaţia CNSAS, a cărei lege a fost declarată neconstituţională şi modificată. Predescu a declarat pentru Gândul: "Instituţia poate funcţiona în continuare".
Magistratul a comentat, pentru Gândul, situaţia creată prin decizia de modificare a unor texte declarate neconstituţionale din Legea ANI şi a arătat că "ANI îşi poate continua activitatea pe celelalte prevederi ale legii, rămase în vigoare, pentru că legea este mare, nu se reduce doar la aceste texte".
"Instituţia există, nu a fost atactă ca atare şi poate funcţiona în continuare, a mai declarat Ion Predescu.
Judecătorul Predescu mai arată că obligaţia care decurge din această decizie a Curţii, potrivit prevederiilor constituţionale, este ca Parlamentul să examineze textele constatate ca fiind neconstituţionale şi să le adapteze potrivit deciziei, în maximum 45 de zile din momentul în care aceasta devine oficială.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota