- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.10.2019, 18:49)
- Razvan Tupa , Diana Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Actorii i-au adus ultimele omagii Tamarei Buciuceanu: „Oamenii plecau cu lacrimi în ochi de la spectacolele ei”
Mai mulţi actori şi-au prezentat ultimele omagii la teatrul Bulandra, joi seară, unde a fost depus sicriul Tamarei Buciuceanu Botez. „Oamenii plecau cu lacrimi în ochi de la spectacolele ei”, a spus Daniela Nane pentru MEDIAFAX.
Urmărește
1276 afișări
Actorii i-au adus ultimele omagii Tamarei Buciuceanu: „Oamenii plecau cu lacrimi în ochi de la spectacolele ei”
Actorii Mihai Constantin, nepotul Tamarei Buciuceanu, Mitică Popescu, Emilia Popescu, Ştefan Bănică Jr, George Ivaşcu, Dan Puric, Şerban Celea, Tudorel Filimon şi Daniela Nane s-au numărat printre cei care au venit să îşi ia rămas bun joi seara de la marea artistă.
„Mi-am luat ramas bun de la un om care aducea imens de multă bucurie pe scenă. Doamna Tamara Buciuceanu o imensă actriţă, un vârf al istoriei noastre teatrale. Ceea ce se întâmplă astăzi ne întristează. Ea s-a jertfit, a jucat într-o perioadă istorică cumplită, în comunism, în care totul era trist. Să ţineţi minte: marii artişti se jertfesc. Dumnezeu să o binecuvânteze şi să fie alături de marii artişti”, a comentat Dan Puric.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Tamara Buciuceanu Botez, care a murit marţi, la vârsta de 90 de ani, a fost depus joi, la ora 13.00, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra din Bucureşti, unde apropiaţii şi fanii îi pot aduce un ultim omagiu.
„Asta era şi esenţa doamnei Tamara Buciuceanu, regina comediei româneşti: generozitatea fiinţei sale de a spera ca fiecare să-i devină egalul dumneai. A plecat dintre noi poate omul Tamara, actriţa a rămas şi va fi aici mereu cu reverberanţa celui mai molipsitor râs din lume, în inimile şi sufletele noastre, astăzi însă, atât de triste. Somn uşor, distinsă doamnă a teatrului românesc!”, nota George Ivaşcu, când afla că Tamara Buciuceanu a încetat din viaţă.
„A rămas în mintea tuturor pentru excepţionalele roluri jucate. Dumnezeu să o odihnească", a spus Ministrul Culturii, Daniel Breaz.
„A fost un an teribil pentru teatrul românesc. Florina Cercel, Ducu Darie şi, acum, Tamara Buciuceanu. Îmi amintesc că oamenii plecau cu lacrimi în ochi de la spectacolele ei, se producea acel catharsis", a comentat actriţa Daniela Nane pentru MEDIAFAX.
Sicriul a fost aşezat pe scena de la Sala Toma Caragiu şi a fost înconjurat cu coroane de flori trimise de diverse persoane şi instituţii, printre care se numără preşedinţia României.
Vineri dimineaţă, la ora 9.30, sicriul va fi dus la Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Ceremonia de înmormântare va avea loc vineri, în jurul prânzului, la Cimitirul Sfânta Vineri.
Tamara Buciuceanu Botez a murit marţi, la Spitalul Elias din Capitală, unde fusese internată pe fondul unor probleme cardiace la începutul lunii octombrie.
Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, şi a frecventat cursurile Institutului de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iaşi, între anii 1948 şi 1951. În cel de-al patrulea an de studii, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, la clasa profesorului Nicolae Bălţăţeanu, şi a absolvit în anul 1952.
În anul 1962, s-a căsătorit cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996.
Tamara Buciuceanu rămâne una dintre legendele teatrului de comedie şi a jucat în peste 25 de filme, printre care se numără "Titanic vals", din 1964, "Anecdota", lansat în 1972, "Domnişoara Nastasia", din 1976, "Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii", din 1979, "Alo, aterizează străbunica!...", din 1981, "De ce trag clopotele, Mitică?", "Declaraţie de dragoste", lansat în 1985, "Cuibul de viespi", din 1986, "Nunta mută", lansat în 2008.
Totodată, a interpretat roluri pe scenele marilor teatre din Capitală, precum Odeon, Bulandra, Naţional şi Comedie. Printre piesele în care a interpretat roluri emblematice se numără "Dimineaţă pierdută", "Romeo şi Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Doctor fără voie", "Aşteptând la arlechin", "Domnişoara Nastasia", "Mamouret" şi "Cumetrele".
Mai mult decât atât, Tamara Buciuceanu i-a dat glas personajului Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi.
Cariera din teatru a fost dublată de cea din televiziune, Tamara Buciuceanu realizând apariţii memorabile, incluse în programele de divertisment. Totodată, a apărut în două episoade din serialul "Toate pânzele sus", regizat de Mircea Mureşan şi lansat în luna martie a anului 1977.
Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriţei i-a fost decernat premiul "Aristizza Romanescu" pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, la gala Academiei Române pe anul 2011, precum şi distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată şi la Transilvania International Film Festival (TIFF) de la Cluj-Napoca, iar, în 2014, a primit însemnele Ordinului Coroana României în grad de Ofiţer din partea Casei regale. În 2011, actriţa a primit o stea pe Walk of Fame - Aleea celebrităţilor din Bucureşti.
În 2013, a fost lansat volumul "Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei", de Bogdana Darie. Riguros documentată şi realizată pe baza a numeroase interviuri cu Tamara Buciuceanu-Botez, precum şi cu prieteni şi colegi de scenă ai artistei, cartea prezintă viaţa şi evoluţia profesională a uneia dintre cele mari actriţe a teatrului, operetei şi cinematografiei româneşti.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe