Actorul Florin Piersic împlineşte astăzi 82 de ani. O viaţă dedicată teatrului şi filmului românesc

Actorul Florin Piersic împlineşte, sâmbătă, 82 de ani şi va fi sărbătorit de prieteni şi familie, la Bucureşti. „Maestrul” iubeşte şi este iubit deopotrivă de public şi crede că i-a fost ursit „dragul de viaţă şi bucuria de a trăi”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului Actorul Florin Piersic împlineşte astăzi 82 de ani. O viaţă dedicată teatrului şi filmului românesc

Actorul Florin Piersic împlineşte astăzi 82 de ani. O viaţă dedicată teatrului şi filmului românesc

Florin Piersic nu poate rămâne o clipă departe de scenă şi joacă în piesele care îi sunt dragi şi care umplu sălile. Vineri a fost la Constanţa, cu ”Străini în noapte”, alături de Medea Marinescu, apoi va juca la Sibiu, pe 1 februarie, opera ”Peer Gynt”.

Pentru Florin Piersic scena înseamnă viaţă, iar publicul îi dă puterea de a continua rolurile memorabile, printre care se numără Lennie din ”Oameni şi şoareci”, Peer din ”Peer Gynt”, Lev Nicolaevici Mîşkin din ”Idiotul” sau Pierre din ”Străini în noapte”.

La împlinirea a 82 de ani de viaţă şi la 62 de ani de la absolvirea, în 1957 a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) Bucureşti când a devenit actor cu acte în regulă, cum îi place să spună, Piersic este, în continuare, adulat, aclamat, aplaudat de spectatorii care umplu sălilele de spectacole. Artistul respiră teatru, recită poezii, bate ţara în lung şi-n lat, de la Iaşi, la Carei, la Hunedoara, apoi la Focşani, Oradea sau Galaţi, şi onorează invitaţii din străinătate pentru a fi alături de românii din Diaspora.

Născut în Cluj în 27 ianuarie 1936, Florin Piersic a fost apropiat încă din copilărie de scena Teatrului Naţional clujean unde a început ”să fure” meserie, vrăjit de interpretările de pe scenă.

A debutat în 1959 cu rolul principal, cel al lui Richard Dudgeon din piesa ”Discipolul diavolului” la Teatrul Naţional din Bucureşti, iar de atunci a jucat neîntrerupt în piese de teatru şi în filme.

Cariera cinematografică a lui Florin Piersic cuprinde peste 55 de filme de diverse genuri, de la cele istorice – ”Mihai Viteazu”, ”Neamul Şoimăreştilor”, ”Columna”, ”Pintea”, ”Fraţii Jderi”, seria ”Haiducii”, de acţiune – ”Duelul”, ”Explozia”, comedii - ”Eu, tu şi Ovidiu” sau pentru copii ”De-aş fi Harap Alb”.

De departe, personajul cu care se identifică în cinematografia românescă este cel al lui Mărgelatu, pe care l-a jucat în şase filme, începând cu ”Drumul oaselor”.

Actorul mărturisea într-un interviu că a devenit Florin Piersic datorită dragostei sale pentru oameni şi respectului pentru profesia aleasă.

”Ursitoarele au avut grijă de mine. Mi-au lăsat în leagăn dragul de viaţă şi bucuria de a trăi, iar timpul nu-mi poate atinge zâmbetul, nici de pe chip, nici din suflet, în timp ce tristeţea sosită în scurte escale în vizite de lucru, îşi ia repede tălpăşiţa, plictisită de lipsa colaborării mele”, spunea acesta.

Pentru prestigioasa carieră artistică, Florin Piersic a fost decorat în 2002 cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar în anul 2012 a primit cetăţenia Republicii Moldova.

În anul 2011, cel mai mare cinematograf din Cluj-Napoca a primit numele ”Florin Piersic” ca recunoaştere a apartenenţei sale la urbea de pe Someş.

La 82 de ani, spectatorii i se adresează cu apelativul ”Maestre”, dar lui nu-i place acest cuvânt şi, modest în măreţia lui, le cere tuturor să îi spună simplu, pe numele mic, Florin. Florin Piersic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici