- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.03.2018, 15:29)
- Ana Obretin
Actriţa Aimee Iacobescu, decedată în urma unui cancer, aştepta de ani buni să primească indemnizaţie de merit. Banii ar fi ajutat-o să-şi plătească tratamentul
Actriţa Aimee Iacobescu, decedată la vârsta de 71 de ani, din cauza unui cancer, primea ca membru al UNITER un supliment de 50% din pensia de vârstă şi îşi depusese în urmă cu cinci ani dosarul pentru o indemnizaţie de merit, solicitare care era în aşteptare.
Urmărește
3991 afișări
Cruzimea în baza căreia se acordă indemnizaţie de merit la UNITER. Actriţa Aimee Iacobescu, decedată în urma unui cancer, aştepta de ani buni să-i fie recunoscut acest drept
Actriţa Aimee Iacobescu a murit la vârsta de 71 de ani, duminică, din cauza unui cancer de care suferea de foarte multă vreme. În urmă cu doi ani, actriţa declara că, deşi are o pensie, tratamentul pentru boala ei este costisitor, iar din banii de la stat îi rămâne foarte puţin pentru facturi şi mâncare.
Cea mai mare durere a lui Aimée Iacobescu era că, după o carieră de peste 40 de ani pe prima scenă a ţării, indemnizaţia de merit la care avea dreptul prin lege nu îi era acordată de UNITER (Uniunea Teatrală din România), scria la momentul respectiv Ring.
"Aştept de aproape trei ani indemnizaţia de merit şi singura mea speranţă e acest venit care mi-ar acoperi mare parte din tratament”, spunea actriţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Potrivit unor surse neoficiale, dosarul pentru indemnizaţia de merit, care se acordă conform legii 118/2002, este în aşteptare şi la această oră, la cinci ani după depunerea acestuia.
Indemnizaţiile se acordă pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi de notorietate în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului, iar cuantumul lunar al acesteia este egal cu trei salarii minime brute pe ţară şi este neimpozabil.
Potrivit acestei legi, există un număr finit de indemnizaţii de merit - 1.500 -, iar în cazul UNITER acesta este de 153.
Logica este ca, în momentul în care un beneficiar al indemnizaţiilor de merit moare, un altul poate să îi ia locul, după o nouă evaluare a solicitărilor depuse la uniunile de creaţii.
În cazul UNITER, există o comisie care analizează dosarele depuse, iar aceasta este formată în prezent din Ion Caramitru, Ilinca Tomoroveanu, Puiu Antemir, Marina Constantinescu, Emil Boroghină.
Surse au mai declarat pentru MEDIAFAX că dosarele nu sunt analizate în ordinea depunerii, nici a vârstei solicitanţilor, ci pur şi simplu pe baza activităţii şi valorii artistice a acestora.
Principalul for care organizează şedinţele în care se decid indemnizaţiile de merit este Academia Română, o dată sau de două ori pe an. La aceste evenimente participă toate uniunile de creaţie, precum şi câteva ministere care acordă astfel de indemnizaţii, precum cel al Sportului, acestea venind deja cu propuneri analizate în comisiile lor, care sunt apoi discutate în plenul şedinţei Academiei Române.
Actriţa primea, în schimb, ca membru al UNITER suplimentul de 50% din pensia de vârstă, conform legii 8/2006. De acest supliment beneficiază membrii uniunilor de creaţie, printre care se numără UNITER.
Citeşte şi: Actriţa Aimee Iacobescu a murit / Dorel Vişan: Era sensibilă, avea frumuseţe sufletească / Vecină: Făcea tratament de multă vreme. Se chinuia şi financiar
Citeşte şi: O femeie a căzut cu liftul într-o clădire din Capitală / Vicepreşedinte Uniunea Cineaştilor: Liftul e vechi. Următoarea revizie era programată pe 10 aprilie | FOTO
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe