Acuzaţii în cazul unei fetiţe născute la Medlife. Clinica respinge acuzaţiile şi vrea expertiză
Familia unei fetiţe născute în urmă cu peste trei ani la Medlife a acţionat clinica în judecată, acuzând personalul de vătămare corporală gravă şi solicitând daune de 1.000.000 euro, dar Medlife spune că micuţa a fost externată în stare bună şi cere expertiză independentă pentru aflarea adevărului.
Acuzaţii în cazul unei fetiţe născute la Medlife. Clinica respinge acuzaţiile şi vrea expertiză (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
De asemenea, compania susţine că timp de trei ani nu a fost informată despre eventuale probleme de sănătate ale copilului, cu atât mai puţin cu privire la existenţa unei culpe medicale.
Personalul medical al clinicii a fost dat în judecată, atât pe latură penală cât şi civilă, de tatăl fetiţei, un avocat bucureştean, pentru vătămare corporală gravă, afirmând că fiica sa a suferit o intervenţie "riscantă" la unitatea medicală, fără ca familia să fie informată.
Plângerea penală a fost depusă în iunie 2009, iar cererea prin care familia solicită plata de daune morale şi materiale a fost depusă în octombrie 2010, la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, având termen în data de 10 februarie 2011. Prin acţiunea penală, familia cere procurorilor să se facă dreptate, constituindu-se parte vătămată în dosarul penal cu suma de 500.000 de euro. De asemenea, părinţii cer alţi 500.000 de euro pe cale civilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
Avocatul Dănuţ-Ioan Bugnariu şi soţia acestuia acuză, în plângerea penală făcută împotriva clinicii, în calitatea de parte responsabilă civilmente, şi a personalului unităţii, în calitate de făptuitori, că "prin intervenţiile medicale efectuate asupra minorei Adela Alexia B. au produs acesteia o vătămare corporală gravă constând în leziuni de tip fistulă arterio-venoasă în zona inghinală a piciorului drept".
"Aceste vătămări au produs importante consecinţe negative pentru sănătatea minorei şi au necesitat numeroase îngrijiri medicale, nici până la acest moment consecinţele leziunilor produse nefiind înlăturate", se mai arată în plângerea avocatului, depusă la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 şi aflată în lucru la Secţia 4 Poliţie din Capitală.
Potrivit plângerii, fetiţa, născută în 25 octombrie 2007, la clinica Medlife din Calea Griviţei, a fost supusă, pe durata internării, la "numeroase intervenţii medicale, care au presupus şi înţeparea acesteia de nenumărate ori prin intermediul injecţiilor şi cateterelor necesare pentru administrarea de medicamente, vaccinuri şi recoltarea multiplelor probe de sânge". În plângere, părinţii copilului expimă dubii cu privire la utilitatea unora dintre aceste manevre.
Ei susţin că, deşi fetiţa "nu a acuzat nimic deosebit după naştere", personalul clinicii s-ar fi alertat pentru faptul că micuţa "sughiţa" şi pentru faptul că nu ar fi mâncat întreaga cantitate de lapte din biberon.
"Chiar şi la nivelul simţului comun, e absurd ca după primele ore de la naştere să supui un bebeluş la radiografie şi să-i prelevezi de două ori sânge doar pentur că «sughite» şi «se adaptează digestiv mai dificil»", susţin părinţii copilului.
Aceştia afirmă că fetiţa a fost externată în 29 octombrie 2007, ulterior fiind vizitată la domiciliu numai de cadre medicale de la Medlife.
Bunica bebeluşului a remarcat în zona inghinală a acestuia o başicuţă "albăstruie mai evidentă", iar în jurul datei de 29 noiembrie 2007, piciorul drept al fetiţei devenise mai umflat şi avea o coloratură mai aparte faţă de cel stâng. În 30 noiembrie, fetiţa ar fi fost văzută de un medic pediatru de la Medlife, care ar fi spus că este vorba despre un ganglion şi ar fi cerut să fie anunţată dacă situaţia se modifică.
Zona respectivă s-a inflamat ulterior, iar părinţii au fost trimişi de către pediatrul clinicii MedLife la spitalul de urgenţă Grigore Alexandrescu din Capitală.
Acolo medicii au descoperit că tensiunea arterială luată la nivelul picioarelor micuţei era diferită, medicii de la această unitate medicală trimiţându-i pe părinţii copilului la spitalul de urgenţă Floreasca, unde minora a fost supusă altor investigaţii medicale. Consultul medical, inclusiv ecografic, au relevat în zona inghinală dreaptă, potrivit plângerii, "o posibil dublă fistulă arterio-venoasă".
Ulterior, familia micuţei s-a deplasat la Târgu Mureş, de unde au primit şi diagnosticul final, "fistulă arterio-venoasă între vena femurală comună dreaptă şi artera femurală comună dreaptă".
Avocatul mai notează în acţiunea de la instanţă că deşi în permanenţă a intrebat medicii le la Clinica MedLife, ca urmare a întrebărilor primite de el de la medicii de specialitate la care a fost cu micuţa, dacă au înţepat-o pe fetiţă în zona inghinală a piciorului drept, "personalul a răspuns în permanenţă, categoric nu".
Părinţii copilului afirmă că acesta a fost consultat în Italia, unde diagnosticul a fost reconfirmat. Ulterior micuţa a fost operată în Viena, Austria, la spitalul din Salzburg "fiind depistate şi închise două leziuni tip fistulă anterio-venoasă traumatice". Chiar şi cu operaţia făcută, micuţa a rămas cu deficienţe la piciorul drept, acesta fiind mai puţin dezvoltat decât cel stâng. Părintele fetei cere instanţei să constate toate dificultăţile, "încă din primele zile de viaţă la care a fost supusă minora" şi "nedreptatea care i s-a produs acesteia" cerând instanţei să admită acţiunea şi să oblige clinica la plata celor 500.000 de euro daune materiale şi morale.
La solicitarea MEDIAFAX, compania Medlife a confirmat că, "în data de 25 octombrie 2007, în cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Memorial Hospital al MedLife s-a născut în condiţii normale Bugnariu Alexia Adela, fetiţa fiind externată pe data de 29 octombrie în stare de sănătate foarte bună".
"SC MED LIFE SA a luat cunoştinţă de acuzaţia de malpraxis formulată de către avocatul Bugnariu, tatăl fetiţei, în premieră, la aproximativ 3 ani din ziua externării după naşterea copilului Bugnariu Alexia Adela. În tot acest interval nu a existat nici un fel de informaţie despre o posibilă problemă de sănătate a copilului, cu atât mai puţin referitoare la o eventuală culpă medicală a instituţiei noastre", se arată îm comunicatul Medlife.
Totuşi, "fiind vorba de sănătatea copilului", compania se declară "necondiţionat de acord să sprijine familia Bugnariu în acest caz, încurajând efectuarea unei expertize medico-legale independente - comun agreate, numită judiciar sau de către Colegiul Medicilor", să stabilească dacă este vorba despre un caz de malpraxis, şi care "să semnalizeze eventuale culpe medicale pe ultimii trei ani".
"Totodată, societatea noastră doreşte să precizeze că este alături de familia Bugnariu în orice demers care are ca scop elucidarea adevărului, şi, în condiţiile în care se va dovedi că există o culpă MedLife, îşi va onora numele şi va lua toate măsurile compensatorii materiale şi morale necesare", notează compania.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO