- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acvila, creată pentru situaţii extreme şi eşuată falimentar la Jandarmerie
Unitatea specială poliţienească Acvila, creată pentru situaţii speciale şi extreme, inclusiv pentru protecţie demnitari, a fost verificată minuţios în ultima lună, constatându-se decontări şi achiziţii supraevaluate, care, potrivit unor surse, ar fi dus la o fraudă de mai multe milioane de euro.
Acvila, creată pentru situaţii extreme şi eşuată falimentar la Jandarmerie (Imagine: Mediafax Foto)
În 15 martie, Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila" a fost transferat din subordinea ministrului Internelor şi Administraţiei în cea a Jandarmeriei, ceea ce a impus un control de fond.
La o lună după declanşarea verificărilor şi predării-primirii patrimoniului, situaţia financiară a Acvila ridică serioase semne de întrebare din punct de vedere financiar, urmate, probabil, de cele de natură penală.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la Acvila s-ar fi constatat o fraudă de mai multe milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
De altfel, conducerea Ministerului de Interne a aşteptat finalizarea rapoartelor Comisiilor de control ale ministerului şi Jandarmeriei, documente care ar putea sta la baza unei eventuale sesizări către Direcţia Naţională Anticorupţie, având în vedere că indiciile conduc la o fraudă mai mare de un milion de euro, ceea ce atrage competenţa de investigare a DNA.
Jandarmeria a anunţat, vineri, că a sesizat Corpul de Control al MAI în legătură cu "numeroase nereguli" privind achiziţiile realizate de Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie (GSPI) "Acvila".
"Pe timpul procedurilor de predare-primire a patrimoniului aparţinând Grupului Special de Protecţie şi Intervenţii Acvila, comisia responsabilă a Jandarmeriei Române a sesizat Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor, în legătură cu numeroase neregului privind modul în care s-au realizat achiziţiile la nivelul acestei unităţi", se arată într-un comunicat al Jandarmeriei, Brigada Specială de Intervenţie "Vlad Ţepeş".
Comisia care a inventariat patrimoniul Unităţii Speciale Acvila - estimat la peste 70 de miliarde de lei vechi - a constatat că suma este cu mult peste valoarea reală a bunurilor achiziţionate.
"De exemplu, fiecare luptător Acvila avea cel puţin trei perechi de schiuri, cinci perechi de bocanci, două echipamente pentru scufundări, şase perechi de mănuşi (între care şi de box), iar un singur tricou, cumpărat cu suma de un milion de lei vechi, era dus la casare după ce era îmbrăcat o singură dată", se arată în comunicat.
82 dintre cei 83 de luptători Acvila, unitate care a trecut în subordinea Brigăzii Speciale de Intervenţie "Vlad Ţepeş" a Jandarmeriei Române, lucrează în cadrul Poliţiei Române, fiind înlocuiţi cu jandarmi, menţionează comunicatul.
Potrivit unor surse din cadrul Jandarmeriei, grupul Acvila avea printre achiziţii bocanci la preţul de 800 de lei perechea, în condiţiile în care aceiaşi bocanci, cumpăraţi de Brigada specială de jandarmi de la acelaşi furnizor, ar fi costat 200 de lei.
O vestă antiglonţ ar fi fost cumpărată de Acvila cu 1.400 de lei, în condiţiile a cumpărat Brigada a cumpărat-o cu 240 de lei.
Un combinezon de intervenţie achiziţionat de Acvila cu 1.000 de lei ar fi costat Brigada specială de jandarmi 380 de lei.
De asemenea, s-a constatat că cei de la Acvila au achiziţionat 1.000 de genţi de 1.000 de lei, în condiţiile în care în grupul Acvila erau încadraţi 83 de lucrători, din care doar 40 operativi.
Acvila a mai achiziţionat şosete albastre cu ursuleţi, lenjerie viu colorată - violet, bleu, roz - veselă colorată, şerveţele roz, conform surselor citate, care susţin că s-au făcut şi deconturi pentru tatuajele făcute de luptătorii Acvila, precum şi pentru epilări.
Pe listele de achiziţii figurau şi prezervative, mai susţin aceleaşi surse.
Aceleaşi surse spun că, în timp ce bugetul pentru rechizite, consumabile al Brigăzii speciale este de 20.000 de lei pe an, la Acvila era de 500.000 de lei.
În lipsa unei lămuriri oficiale ministeriale cu privire la situaţia financiară şi patrimonială constatată de Jandarmerie la Acvila, precum şi faptul că fostul şef al unităţii speciale, chestorul Mihai Valentin, nu a putut fi contactat pentru a fi întrebat despre cele relevate, mass-media nu poate face decât speculaţii.
GSPI Acvila s-a constituit în urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 63 din 28 iunie 2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, când ministru era social-democratul Ioan Rus.
Potrivit articolul 11, alineatul 2, structurile de ordine şi siguranţă publică din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt: Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia de Frontieră Română, Autoritatea pentru străini, Oficiul Naţional pentru Refugiaţi, Directia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila" şi Unitatea Specială de Aviaţie.
Grupul Acvila era subordonat ministrului Administraţiei şi Internelor şi coordonat de secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: