Adăpost de jumătate de milion de euro pentru maimuţe zace nefolosit de trei ani pentru că nu a fost amenajat bine, la o Zoo din România

Adăpostul maimuţelor construit în anul 2015 la Grădina Zoologică din Galaţi, în valoare de 500.000 euro, zace nefolosit de atunci pentru că nu s-au făcut zone de demarcaţie cu panouri, iar maimuţele ar putea evada sau ar putea răni vizitatorii.

Urmărește
1048 afișări
Imaginea articolului Adăpost de jumătate de milion de euro pentru maimuţe zace nefolosit de trei ani pentru că nu a fost amenajat bine, la o Zoo din România

Adăpost de jumătate de milion de euro pentru maimuţe zace nefolosit de trei ani pentru că nu a fost amenajat bine, la Zoo Galaţi

Spaţiul care a costat jumătate de milion de euro are un pavilion central, cu zonă de vizitare, parter şi etaj, dar şi patru locuri de joacă în aer liber pentru maimuţe. În total, o suprafaţă de 800 metri pătraţi care ar fi trebuit să găzduiască 20 de maimuţe.

Administratorii Grădinii Zoologice gălăţene spun că spaţiul nu este adecvat deoarece proiectul de construire a cuştilor nu a cuprins o lungă serie de lucrări care costă aproximativ 100.000 de euro.

”Trebuie făcute zone de demarcaţie cu panouri şi pereţi între îngrijitori şi animale, acum nu există aşa ceva, maimuţele ar putea evada. Este nevoie şi de zone de separaţie între masculi şi femele gestante, între animalele violente, trebuie să tragem apă în fiecare adăpost în parte, trebuie să schimbăm plasa de la gardul exterior. De asemenea, trebuie să înlocuim gratiile de la geamuri, în prezent gratiile nu mai sunt recomandate, în plus animalele pot arunca lucruri şi răni vizitatori. La interior avem nevoie de frânghii speciale, de rampe, de noi zone de hrănire şi de odihnă. Noi estimăm că totul va costa cel mult 100.000 de euro”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Mădălin Şerban.

Administratorul Parcului Zoo este Consiliul Judeţean Galaţi, iar reprezentanţii instituţiei caută soluţii pentru a rezolva problema maimuţelor.

”În momentul modernizării Grădinii Zoologice care s-a făcut de vechea administraţie, fondurile eligibile erau doar pentru extinderea spaţiilor, nu şi pentru partea de amenajare. S-au căutat soluţii, au fost discuţii cu alte grădini zoologice din Europa, cu organizaţii de profil, cu specialişti în fonduri europene. Acum se analizează varianta ca la rectificarea bugetară din vară sau în bugetul de anul viitor să fie prevăzută suma pentru adăpostul maimuţelor de la Zoo Galaţi”, au spus reprezentanţii Biroului de Presă al CJ Galaţi.

Anul trecut, Parcul Zoo din Galaţi a avut încasări din bilete în valoare de 150.000 de lei. Acestea ar putea creşte foarte mult, spun administratorii parcului, dacă la Zoo vor fi aduse şi maimuţe. Culmea, aducerea maimuţelor la Galaţi nu presupune cheltuieli deoarece o grădină zoologică din Olanda a anunţat că oferă, cu titlu gratuit, animalele şi consultanţa.

”Suntem în contact cu reprezentanţii unei grădini zoologice din Olanda. Cei de acolo ne-au promis consultanţă gratuită, dar ne oferă şi familii de maimuţe fără nicio pretenţie financiară. Estimez că maimuţele vor ridica numărul de vizitatori şi nivelul încasărilor cu cel puţin 50%. Sunt animale care atrag şi un alt avantaj este că adăpostul poate fi vizitat tot anul, inclusiv iarna se poate intra în interiorul clădirii”, a spus Mădălin Şerban.

Grădina Zoologică din Galaţi are aproximativ 14 hectare şi adăposteşte, în spaţii modernizate la standarde europene, peste 230 de animale şi păsări din 30 de specii din Europa, America, Africa şi Asia. Anul trecut, parcul gălăţean a fost vizitat de aproximativ 150.000 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici