Prima pagină » Sănătate » Adăugarea constantă de sare în mâncare creşte riscul de cancer de stomac

Adăugarea constantă de sare în mâncare creşte riscul de cancer de stomac

Adăugarea constantă de sare în mâncare creşte semnificativ riscul de cancer de stomac, avertizează un studiu recent publicat în revista Gastric Cancer.
Adăugarea constantă de sare în mâncare creşte riscul de cancer de stomac
Andreea Tobias
21 mai 2024, 10:35, Social

Cercetarea, realizată pe parcursul a 10 ani pe un eşantion de peste 470.000 de persoane din Marea Britanie, a demonstrat că cei care declară că „adaugă întotdeauna” sare în mâncare prezintă un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer de stomac în comparaţie cu cei care o fac „niciodată/rar”.

Deşi studiul nu stabileşte o cauzalitate directă între sodiu şi cancerul gastric, experţii recomandă limitarea aportului zilnic de sodiu la maxim 2.300 mg pentru adulţi, ca parte a unui stil de viaţă sănătos, relatează The Focus.

Consumul excesiv de sodiu este asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv creşterea tensiunii arteriale, riscul crescut de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral. De asemenea, pofta exagerată de sare poate fi un indiciu al unor afecţiuni subiacente, precum stresul sau anxietatea.

Pe lângă consumul excesiv de sare, alte riscuri majore pentru cancerul gastric includ dieta săracă în legume şi fructe proaspete, consumul frecvent de alimente afumate sau procesate, fumatul, consumul de alcool.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul gastric poate fi asimptomatic în stadiile incipiente. Simptomele pot apărea mai târziu şi pot include durere abdominală, oboseală, pierdere neaşteptată în greutate, greaţă şi vărsături, pierderea poftei de mâncare.