Aditivii alimentari sunt nelipsiţi din majoritatea produselor pe care le găsim la rafturi.
Ştim, însă, cât de periculoase sunt alimentele pe care le consumăm?
Ana-Maria Cioflică are 24 de ani şi este antrenor la o sală de fitness din Cluj-Napoca. Ea spune că o cauză a consumului mare de produse procesate este preţul redus.
„Am o alimentaţie echilibrată, am o alimentaţie sănătoasă, care constă într-un raport bine echilibrat de proteine, carbohidraţi, vitamine, fibre. La prânz am o masă cu orez sau legume la grătar, la grill, cu pui, peşte, vită, curcan. Odată cu sportul am deprins obisnuinţa de a mânca sănătos, dar în acelaşi timp bun”, a spus Ana-Maria Cioflică, antrenor de fitness.
Există şi o categorie de aditivi extrem de periculoşi pentru sănătate.
Aceştia se găsesc în dulciuri, băuturi răcoritoare, crenvurştii de post, produsele de patiserie, mezelurile sau pateurile de post.
Consultantul de nutriţie şi fitness Cristian Margarit spune că ar trebui să citim etichtele şi să alegem cu atenţie alimentele, mai ales dacă vedem o listă lungă de aditivi.
„Orice aliment procesat, care provine din ingrediente de slabă calitate, are nevoie de aceşti aditivi pentru a devenit apetisant, pentru a putea fi cumpărat şi apoi mâncat cu plăcere. Coloranţii sunt extrem de periculoşi, mai ales coloranţii de generaţie veche cum ar fi tartrazina, care e cancerigenă, colorantul albastru care şi el poate sa dea diverse probleme”, a spus Cristian Mărgărit, consultant nutriţie şi fitness.
Există, totuşi, o alternativă. De exemplu, pe piaţă se găsesc şi mezeluri sănătoase care nu prezintă riscuri.
În plus, băuturile funcţionale, apele cu vitamine sau batoanele proteice pot conţine aditivi care sunt benefici.