- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Administraţia din Sinaia susţine în continuare ideea preluării sau cumpărării Castelului Peleş
Administraţia locală din Sinaia, judeţul Prahova, susţine în continuare ideea preluării în administrare sau a cumpărării Castelului Peleş, după ce Casa regală şi Ministerul Culturii au ajuns la un acord de principiu privind prelungirea contractului de închiriere, contract care expiră în martie 2010.
Administraţia din Sinaia susţine în continuare ideea preluării sau cumpărării Castelului Peleş (Imagine: Mediafax Foto)
Primăria Sinaia a început în acest week-end campania de strângere de semnături din partea celor care susţin preluarea în administrare sau cumpărarea de către primărie a Castelului Peleş. Campania, anunţată de către primarul oraşului, Vlad Oprea, înainte ca Ministerul Culturii şi Casa Regală să ajungă la un acord de principiu privind prelungirea contractului prin care ministerul administrează Castelul Peleş, are ca scop susţinerea administraţiei locale care-şi doreşte fie să administreze castelul, fie să-l cumpere, dacă preţul va fi unul "rezonabil".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Întrebat dacă suma de 30 de milioane de euro, vehiculată neoficial ca preţ de vânzare al Castelului Peleş, poate fi considerată "rezonabilă", primarul Vlad Oprea a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIADAX că, personal, consideră această sumă drept una "exorbitantă". Oprea a explicat că imobilul, care este monument istoric, nu poate avea altă destinaţie decât aceea de muzeu.
"Am auzit spunându-se că acest imobil ar putea fi transformat în hotel de lux. Greşit, pentru că sunt etaje în castel unde există doar două grupuri sanitare la foarte multe camere şi, ţinând cont de faptul că este vorba despre o clădire monument istoric, nu se pot face modificări nici în ceea ce priveşte arhitectura exterioară, dar nici pe interior" a spus Oprea.
El a ţinut să specifice că, în opinia sa, Primăria Sinaia ar fi un foarte bun administrator al castelului, Oprea criticând, totodată, Ministerul Culturii care a administrat în ultimii trei ani Muzeul Peleş.
"N-au fost în stare să pornească fântâna arteziană din faţa castelului şi nu au făcut nicio lucrare de reabilitare în ultimii ani. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă acest castel ar fi fost administrat de primărie", a spus Oprea.
Întrebat ce va face cu listele cu semnături pe care le vor strânge voluntarii care participă la campania de susţinere a iniţiativei Primăriei Sinaia, primarul oraşului a spus că va depune aceste liste şi la Ministerul Culturii dar şi la Casa Regală, în speranţa că ministerul şi reprezentanţii Casei Regale vor fi de acord cu trecerea în administrarea primăriei a Castelului Peleş.
Reprezentanţii Casei Regale şi comisia de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) au convenit de principiu prelungirea contractului de închiriere a Castelului Peleş de către statul român, care expiră în martie 2010, contra aceleiaşi chirii de 52.000 de lei pe lună.
"Regele înţelege să acorde aceste facilităţi statului român, pentru că se invocă criza economică, dar şi ca (statul român n.r.) să ia nişte măsuri pentru a stopa degradarea la Peleş şi Pelişor. Nu mai impunem şi noi obligaţii în plus vizavi de chirie", a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu.
Cheltuielile pentru întreţinerea Muzeului Naţional Peleş, ce cuprinde colecţiile de artă ale statului român de la castelele Peleş şi Pelişor şi este în subordinea Ministerului Culturii, au fost de 6.386.000 de lei anul trecut, când totalul încasărilor s-a ridicat la 5.656.000 de lei. În 2009, cele două castele au fost vizitate de 283.300 de persoane, în scădere faţă de 2008 şi 2007, când au fost înregistraţi 342.026 şi, respectiv, 362.407 de vizitatori, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Muzeului Peleş.
Declaraţiile lui Adrian Vasiliu vin după ce, în ianuarie 2010, într-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că statul român ar trebui să îşi exercite dreptul de preemţiune şi să facă disponibile fondurile necesare pentru răscumpărarea Castelului Peleş de la Familia Regală, în cazul în care aceasta va fi dispusă să vândă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO