- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.04.2011, 13:53)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Administraţia Penitenciarelor: Infrastructura sistemului penitenciar, uzată moral şi tehnic
Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată că neconcordanţa condiţiilor de detenţie din închisori cu standardele internaţionale este o realitate determinată de faptul că infrastructura sistemului este uzată moral şi tehnic, mare parte a penitenciarelor fiind construite la începutul secolului XX.
Urmărește
287 afișări
Administraţia Penitenciarelor: Infrastructura sistemului penitenciar, uzată moral şi tehnic (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)
Mai mult, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) afirmă că în perioada post comunistă au fost date în funcţiune un număr extrem de redus de locuri de cazare, respectiv 3.000, ceea ce reprezintă sub zece la sută din capacitatea actuală de cazare în închisori.
Raportul Departamentului de Stat al SUA pe probleme de drepturile omului pentru 2010, publicat vineri, notează că abuzurile în închisorile româneşti au continuat şi anul trecut, agresiuni atât din partea angajaţilor cât şi a colegilor de detenţie fiind relatate de media şi de ONG-uri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
La rândul său, Administraţia Naţională a Penitenciarelor precizează că la nivelul ANP există o preocupare constantă pentru a reduce numărul acestor incidente, iar pe această linie au fost luate măsuri concrete. Astfel, în cursul lunii august 2010 s-a efectuat un studiu privind prevalenţa comportamentelor agresive în rândul deţinuţilor, iar concluziile studiului au stat la fundamentarea unor recomandări pentru reducerea factorilor de risc.
"Trebuie precizat faptul că aceste conduite agresive ale persoanelor private de libertate sunt determinate şi de imposibilitatea materială, generată de arhitectura învechită a sistemului de a asigura cazare individuală pentru detinuţii identificaţi ca având potenţial heteroagresiv ridicat. În cursul aceluiaşi an, în scopul soluţionării incidentelor şi conflictelor, a fost creată la nivelul fiecărei unităţi penitenciare instituţia negociatorului, lucrători de penitenciare specializaţi în gestionarea unor astfel de situaţii", arată ANP.
Începând cu luna martie 2011, planurile de prevenire a violenţelor între persoanele private de libertate au fost puse în aplicare la nivelul sistemului penitenciar.
Cazurile de agresiune a personalului împotriva deţinuţilor reprezintă cazuri absolut izolate şi sunt tratate cu maximă severitate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Parchete, subliniază ANP.
Departamentul de Stat al SUA afirmă că media şi ONG-urile au raportat că abuzul deţinuţilor, în România, atât din partea angajaţilor închisorilor cât şi din partea colegilor de detenţie, a continuat să fie o problemă, iar autorităţile din penitenciare au încercat să ascundă astfel de incidente". Sursa citată consemnează cazul deţinutului Constantin Sandu, care a murit în 4 iunie 2010, la Penitenciarul din Galaţi după ce a fost legat de gardieni.
La rândul său, ANP afirmă că măsurile dispuse de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în cazul de la Galaţi au fost extrem de severe, respectiv sesizarea comisiilor de disciplină, a organelor de cercetare penală pentru toţi funcţionarii cu statut special implicaţi în incident, precum şi demiterea directorului Penitenciarului Galaţi, iar instanţa a dispus arestarea a cinci funcţionari cu statut special dintre cei 13 trimişi în judecată.
"Referitor la neconcordanţa condiţiilor de detenţie din închisori cu standardele internaţionale în domeniu aceasta constituie o realitate obiectivă determinată de faptul că infrastructura sistemului penitenciar este uzată moral şi tehnic, o mare parte a penitenciarelor fiind construite la începutul secolului XX. De menţionat că în perioada post comunistă au fost date în funcţiune un număr extrem de redus de locuri de cazare (3.000) reprezentând sub zece la sută din capacitatea actuală de cazare", mai arată administraţia.
Potrivit ANP, acest aspect a stat în atenţia Adiministraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe întreg parcursul anului 2010, prin luarea unor măsuri de gestionare a acestei situaţii după cum urmează: profilarea unităţilor de penitenciare a avut drept scop omogenizarea populaţiei penitenciare după regimurile de executare, vârstă şi sex; lucrări de reparaţii şi investiţii la spaţiile de cazare la un număr de nouã unităţi penitenciare; modernizări ale spaţiilor de cazare în majoritatea penitenciarelor;-amenajări ale spaţiilor de suport şi de desfăşurare a activităţilor cu persoanele private de libertate de natură a ridica nivelul calităţii vieţii carcerale; prin intermediul unui proiect european s-au realizat documentaţii standard în vederea construirii unor penitenciare noi, în conformitate cu standardele internaţionale, cu o capacitate de 500 de locuri, profilate pe custodierea regimurilor închis şi maximă siguranţă, semideschis şi deschis, respectiv un penitenciar mixt.
Totodată, spune ANP, au fost demarate demersurile necesare în vederea dezvoltării conceptului de parteneriat public privat în sistemul penitenciar având drept obiectiv construirea a două penitenciare în sistem parteneriat public privat.
Raportul Departamentului de Stat al SUA pe probleme de drepturile omului pentru 2010 remarcă faptul că deţinuţii încă au condiţii dure în închisori, iar acestea nu respectă standardele internaţionale.
"Cu toate că, potrivit cifrelor oficiale, în penitenciarele din România supra-aglomerarea nu a reprezentat o problemă serioasă, există închisori în care standardul de patru metri pătraţi de fiecare deţinut, impus de Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei, nu a fost respectat", se precizează în raportul dat publicităţii vineri seară, la Washington.
Totuşi, autorii documentului afirmă că, pe parcursul anului 2010, condiţiile din câteva închisori româneşti s-au îmbunătăţit.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe