Administratorii gropii Glina, arestaţi într-un caz de spălare de 300 milioane de euro pentru mafie

Administratorii gropii de gunoi de la Glina, Victor Dombrovschi şi Sergio Pileri, au fost arestaţi după o acţiune care a avut loc, concomitent, în România şi Italia, pentru destructurarea unei grupări ce ar fi spălat 300 de milioane de euro pentru mafia italiană, potrivit unor surse judiciare.

Urmărește
896 afișări
Imaginea articolului Administratorii gropii Glina, arestaţi într-un caz de spălare de 300 milioane de euro pentru mafie

Administratorii gropii Glina, arestaţi într-un caz de spălare de 300 milioane de euro pentru mafie (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"La data de 14 iulie a.c., ora 06.00, poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale - Serviciul Urmăriri, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale şi al Serviciului Independent pentru Acţiuni Speciale, i-au depistat pe raza municipiului Bucureşti, respectiv Ilfov, pe urmăriţii internaţional D. VICTOR, cetăţean român, în vârstă de 60 de ani şi P. SERGIO, cetăţean italian, în vârstă de 54 de ani, împotriva cărora autorităţile judiciare italiene au emis mandate europene de arestare, pentru comiterea infracţiunii de tentativă la spălare de bani prevăzută de art. 110, art. 56 şi art. 648 bis din Codul penal italian", se arată într-un comunica remis miercuri de Poliţia Română.

Cei doi au fost au fost arestaţi preventiv, pentru 15 zile, de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, urmând să fie predaţi autorităţilor italiene.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că în paralel cu acţiunea din România, pe teritoriul Italiei au fost reţinuţi, în acelaşi dosar, Romano Tronci, Giuseppe Pileri, Raffaele Pietro Valente şi Nunzio Rizzi, suspectaţi că, împreună cu cei doi bărbaţi prinşi în România, ar fi înfiinţat mai multe firme, cu scopul de a spăla circa 300 de milioane de euro, bani proveniţi din diverse activităţi criminale ale mafiei siciliene.

Administratorii gropii de gunoi de la Glina, Victor Dombrovschi şi Sergio Pileri, au fost reţinuţi luni, în România, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile italiene.

Cei doi ar face parte din gruparea Cosa Nostra, care se presupune că este coordonată de Massimo Ciancimino, fiul fostului primar din Palermo, cel care s-ar afla şi în spatele firmelor care administrează groapa de gunoi Glina, de la periferia Bucureştiului.

Potrivit presei italiene, în octombrie 2012, procurorii au făcut o anchetă ce a vizat persoane şi companii suspectate de implicare în vânzarea gropii de gunoi Glina, cea mai mare din Europa, tranzacţie evaluată la circa 100 de milioane de euro.

Procurorii din Roma verificau atunci ipoteza conform căreia Massimo Ciancimino jr. ar deţine, prin intermediari sau sub un nume fals, acţiuni la firme care administrează groapa de gunoi Glina. Sub paravanul acestor firme, Ciancimino jr. ar fi ascuns sute de milioane de euro, bani provenind din averea ilicită a tatălui său ori din activităţi proprii de spălare de bani.

În acea anchetă a fost implicată şi compania Ecorec, care se pare că îi aparţine lui Massimo Ciancimino, şi care deţine groapa de gunoi de la Glina.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea Ecorec, care administrază groapa de gunoi de la Glina, este în insolvenţă, iar pe părţi sociale ori acţiuni deţinute de unul sau mai mulţi asociaţi sau acţionari a fost pus sechestru, în 2013.

Conform ordonanţei DIICOT, din 7 august 2013, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra tuturor acţiunilor emise de Ecorec SA.

Potrivit Poliţiei Române, la 21 ianuarie, şeful Poliţiei Române, chestorul general Petre Tobă, şi prefectul Alessandro Pansa, şeful Poliţiei de Stat şi director general al Siguranţei Publice din Italia, au semnat la Bucureşti "Protocolul de colaborare între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Departamentul de Siguranţă Publică din cadrul MAI Italia, pentru prevenirea criminalităţii, localizarea şi prinderea urmăriţilor internaţional şi constituirea unor echipe comune de lucru".

Prin acest protocol, s-a instituit ca metodă de lucru, pentru localizarea şi prinderea urmăriţilor internaţional de interes reciproc, crearea unei echipe comune de lucru italiano-române. Aceasta presupune schimb de informaţii, o analiză comună a informaţiilor obţinute, precum şi operaţiuni şi activităţi comune pentru localizarea şi prinderea urmăriţilor italieni în România şi a urmăriţilor internaţional români în Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici