Administratorii unei firme, judecaţi pentru că au fraudat statul român cu circa 14,5 milioane de lei

Doi administratori ai unei firme, de origine libaneză, au fost trimişi în judecată, luni, de procurorii DNA, după ce au prejudiciat statul român cu circa 14,5 milioane de lei, folosindu-se de metoda neevidenţierii sau a evidenţierii parţiale în contabilitate a operaţiunilor comerciale desfăşurate.

Urmărește
218 afișări
Imaginea articolului Administratorii unei firme, judecaţi pentru că au fraudat statul român cu circa 14,5 milioane de lei

Administratorii unei firme, judecaţi pentru că au fraudat statul român cu circa 14,5 milioane de lei (Imagine: Shutterstock)

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Maher Bou Ezzedinne şi Oussama Abou Ezz El Ddine sunt judecaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce, între 1 iulie 2008 şi 31 decembrie 2009, în mod repetat, au retras bani din conturile bancare ale societăţii, pe baza unor documente falsificate, suma de 5.243.556 de lei, din care 4.589.000 de lei au fost achiziţii persoane fizice, 326.000 de lei a reprezentat eliberare numerar, iar restul de 328.556 lei a fost o diferenţă nejustificată pentru plata salariilor.

"Planul ar fi fost conceput în linii generale de către inculpatul Bou Ezzedinne Maher, care ar fi folosit această metodă o perioadă mai lungă de timp, prin persoane interpuse, de regulă rude apropiate, în care are încredere deplină, în calitate de asociaţi sau administratori ai societăţilor comerciale", arată DNA.

Procurorii anticuropţie susţin că, după înfiinţarea sau preluarea unei societăţi comerciale existente, administratorii de drept l-ar fi împuternicit pe Bou Ezzedinne Maher să reprezinte respectiva societate în relaţiile comerciale cu partenerii, precum şi în relaţiilor cu unităţile bancare.

O parte dintre aceste societăţi comerciale ar fi fost cedate ulterior, către persoane de cetăţenie arabă, pentru a transfera responsabilitatea asupra acestora.

"Sumele de bani, astfel rezultate, ar fi fost folosite la efectuarea de achiziţii intracomunitare prin firmele din grup, produsele fiind ulterior comercializate pe piaţa internă de către SC Quicklite Distribution SRL, fără ca această societate să raporteze entităţilor fiscale valoarea livrărilor pe teritoriul naţional. Banii obţinuţi din comercializarea produselor ar fi fost rulaţi prin conturile firmelor din grup, inclusiv prin folosirea unor scheme “tip fuior”, cu scopul de a se pierde urma banilor, dar şi adevărata provenienţă a mărfurilor. Din conturile acestor societăţi, banii ar fi fost retraşi în numerar, ar fi fost efectuate schimburi valutare şi numeroase plăţi externe", potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii au pus sechestru asupra mai multor bunuri imobile şi a conturilor deţinute de cei doi fraţi.

Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii Tribunalului Bucureşti. Anchetatorii urmează să ceară instanţei ca cei doi libanezi să fie arestaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici