Admiră mai des răsăritul şi apusul. Efectul lor asupra dispoziţiei şi sănătăţii mintale

Urmărește
1254 afișări
Imaginea articolului Admiră mai des răsăritul şi apusul. Efectul lor asupra dispoziţiei şi sănătăţii mintale

FOTO Pinterest

Vă treziţi adesea cu o stare proastă? Vă puteţi rezerva doar câteva minute pentru a privi răsăritul de soare la trezire şi apusul înainte de a adormi. Asta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Exeter. Studiul lor constată că privirea apusurilor de soare seara sau a răsăritului de soare dimineaţa favorizează o stare de bine mentală şi un sentiment de admiraţie.
 
Uimirea este o emoţie greu de definit, ca să nu mai vorbim de a o provoca, dar autorii studiului cred că sentimentele de uimire provocate de privirea apusurilor sau a răsăriturilor de soare pot îmbunătăţi starea de spirit a unei persoane, pot spori comportamentul social pozitiv şi pot creşte emoţiile pozitive.
 
Una peste alta, a rezerva un moment pentru a aprecia ritmurile zilnice ale planetei noastre poate contribui la îmbunătăţirea stării generale de bine. Şi da, pot fi şi imagini pe telefon sau laptop.
 
Astfel, autorii studiului au optat pentru a utiliza cele mai noi tehnologii de grafică pe calculator pentru a arăta celor peste 2.500 de participanţi imagini cu răsărit şi apus din mediul urban şi din natură.
 

Terapie cu Natură

 
Ori de câte ori aceste imagini includeau un răsărit sau un apus de soare, grupul le-a considerat substanţial mai frumoase în comparaţie cu aceeaşi fotografie văzută în orice alt moment al zilei. În mod notabil, studiul a constatat, de asemenea, că răsăriturile şi apusurile de soare sunt capabile să declanşeze creşteri semnificative ale sentimentului de admiraţie al oamenilor. Iată de ce vizionarea unor răsărituri şi apusuri de soare frumoase îţi îmbunătăţeşte de fapt sănătatea.
 

Înainte de a face o poză, admiră pentru o secundă ceea ce vezi

 
Echipa de cercetare nu s-a concentrat doar asupra răsăriturilor şi apusurilor de soare, ci a luat în considerare şi fenomene mai rare, cum ar fi curcubeul, furtunile şi cerul înstelat sau luminat de lună. Desigur, toate aceste fenomene au schimbat măsura în care oamenii au simţit frumuseţea şi admiraţia pentru diferite peisaje şi imagini în comparaţie cu cerul albastru şi însorit.
 
„Ştim cu toţii nevoia de a fotografia un apus de soare strălucitor sau un curcubeu neaşteptat. Termenul „apus de soare” are peste 300 de milioane de tag-uri pe Instagram, iar oamenii ne-au spus că ar fi dispuşi să plătească o sumă de bani pentru a experimenta aceste fenomene, dar, bineînţeles, cu toţii le putem experimenta gratuit. Cercetările noastre indică faptul că a te trezi puţin mai devreme pentru răsăritul soarelui sau a programa o plimbare pentru a prinde apusul ar putea merita efortul - factorul „wow” asociat cu aceste întâlniri ar putea debloca mici, dar semnificative, în ceea ce priveşte sentimentele de frumuseţe şi uimire, care ar putea avea, la rândul lor, un impact pozitiv asupra bunăstării mentale”, spune autorul principal Alex Smalley, cercetător doctorand la Universitatea din Exeter, într-un comunicat al universităţii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici