ADMITERE 2018: SNSPA are peste 1600 de locuri fără taxă. Ce trebuie să ştie viitorii studenţi

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) scoate la concurs 750 de locuri fără taxă la cele 9 programe de studii de licenţă şi 885 de locuri fără taxă pentru cele 58 de programe de masterat, acelaşi număr de locuri ca anul trecut.

Urmărește
975 afișări
Imaginea articolului ADMITERE 2018: SNSPA are peste 1600 de locuri fără taxă. Ce trebuie să ştie viitorii studenţi

ADMITERE 2018: SNSPA are peste 1600 de locuri fără taxă. Ce trebuie să ştie viitorii studenţi

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, anunţă că instituţia va finanţa din veniturile proprii 15 locuri pentru studiile universitare de licenţă şi 150 de locuri pentru studiile universitare de masterat, precizând că, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, îşi menţine „decizia iraţională” în privinţa diminuării numărului de locuri la buget, se arată într-un comunicat de presă remis, joi, de SNSPA.

„Pe măsură ce creşte nivelul de educaţie, creşte, de asemenea, şansa unei persoane de a ocupa un loc pe piaţa muncii. Conform datelor furnizate de Eurostat şi de Banca Mondială, în România, 1 din 5 tineri nu este cuprins în nicio formă de şcolaritate sau pregătire şi/sau nu are un loc de muncă. Mai mult, România este a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 40% din populaţie aflată în zona de risc de sărăcie şi de excluziune socială. În aceste condiţii şi văzând că, din păcate, ministrul Educaţiei Valentin Popa îşi menţine decizia iraţională în privinţa diminuării numărului de locuri bugetate alocate celor mai căutate universităţi din România, am luat decizia ca la SNSPA să oferim o şansă tinerilor care vor să înveţe. Vom scoate la concursul de admitere de anul acesta acelaşi număr de locuri ca în anul 2017, vom suplimenta numărul locurilor cu finanţare de la bugetul de stat, alocate de Ministerul Educaţiei, cu 15 locuri pentru studiile universitare de licenţă, respectiv 150 de locuri pentru studiile universitare de masterat, acestea fiind finanţate din veniturile proprii ale universităţii”, a declarat rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Totodată, Pricopie precizează că SNSPA va oferi nouă locuri bugetare pentru absolvenţii de liceu proveniţi din centrele de plasament.

„Vom acorda şi anul acesta, în afara cifrei de şcolarizare finanţate de la buget, nouă locuri cu scutire de taxă de şcolarizare absolvenţilor cu diplomă de bacalaureat proveniţi din centrele de plasament. Scutirea de taxă se face pentru cei trei ani de studii. Candidaţii declaraţi admişi vor beneficia şi de locuri gratuite în cămin şi de alte facilităţi în funcţie de mediile obţinute (burse, sprijin financiar pentru procurarea de îmbracăminte etc)”, a adăugat Pricopie.

Pentru anul universitar 2018-2019, la admiterea la studii universitare de licenţă, SNSPA scoate la concurs 750 de locuri (finanţate de la buget şi din veniturile proprii), pentru următoarele facultăţi: Administraţie Publică (225 de locuri), Comunicare şi Relaţii Publice (200 de locuri), Management (75 de locuri) şi Ştiinţe Politice (250 de locuri). Din cifra totală, 10 locuri sunt alocate cetăţenilor de etnie romă, 25 pentru absolvenţii din mediile rurale şi 26 de locuri pentru formarea cadrelor didactice.

„SNSPA are un portofoliu complex, format din 58 de programe de masterat, în domenii precum: ştiinţe politice, ştiinţe administrative, drept, ştiinţe ale comunicării, sociologie, relaţii internaţionale şi management. Pentru anul universitar 2018-2019, la admiterea la studii universitare de masterat, SNSPA scoate la concurs 885 de locuri (finanţate de la buget şi din veniturile proprii SNSPA)”, se mai arată în comunicatul de presă.

Din cifra totală de locuri, 12 sunt alocate domeniilor prioritare de dezvoltare a României şi 5 locuri pentru cetăţenii de etnie romă.

„La SNSPA, condiţiile de admitere au rămas aceleaşi ca cele de anul trecut. La ciclul de studii universitare de licenţă, admiterea se face pe baza unui examen scris. Pentru a permite candidatului să-şi identifice nivelul de cunoştinţe, astfel încât să-şi poata defini o strategie de pregătire cât mai realistă, în timpul care i-a mai rămas până la examen, facultăţile SNSPA au anunţat din timp lista de posibile subiecte şi întrebări de concurs, astfel încât candidaţii să fie bine pregătiţi pentru admitere. La studiile universitare de masterat, examenul de admitere constă în evaluarea, în cadrul unui interviu, pe baza unei scrisori de motivaţie sau a unui eseu academic, a cunoştinţelor de specialitate ale candidaţilor relevante pentru programul de masterat ales”, precizează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici