- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ADMITEREA LA FACULTATE 2013: Câte locuri au universităţile din ţară
ADMITEREA LA FACULTATE 2013 are loc la toate Universităţile din ţară, acestea având atât locuri fără taxă, cât şi cu taxă. Admiterea în anul I se face, la multe dintre facultăţi, pe baza unui concurs de dosare bazat pe media de la bacalaureat.
ADMITEREA LA FACULTATE 2013: Câte locuri au universităţile din ţară (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)
Timişoara: Peste 10.000 de locuri bugetate la universităţile de stat, înscrierile începând luni
Peste 10.000 de locuri bugetate şi peste 5.000 de locuri cu taxă sunt disponibile pentru studiile de licenţă la universităţile de stat din Timişoara, înscrierile începând luni.
La Universitatea "Politehnica" din Timişoara, în sesiunea de admitere din această vară, sunt 56 de specializări la cele zece facultăţi, fiind disponibile 2.605 locuri bugetate şi 1.050 de locuri cu taxă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Înscrierile au început luni şi se vor încheia în 19 iulie. Admiterea se face pe baza probelor de verificare a cunoştinţelor ori abilităţilor sau pe bază de dosare.
Concursul de admitere va avea loc în 23 iulie la toate specializările, cu excepţia Facultăţii de Arhitectură, unde concursul va avea loc în perioada 22 - 23 iulie, pentru specializarea Arhitectură, respectiv 24 iulie, pentru specializarea Mobilier şi Amenajări Interioare.
La Facultatea de Arhitectură sunt disponibile 95 de locuri bugetate şi 35 cu taxă, iar admiterea se face pe baza probelor de verificare a cunoştinţelor.
La Facultatea de Automatică şi Calculatoare sunt 350 de locuri bugetate şi 140 cu taxă, iar admiterea se face tot pe baza probelor de verificare a cunoştinţelor.
Probe de verificare a cunoştinţelor pentru admitere se susţin şi la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, unde sunt 265 de locuri bugetate şi 160 cu taxă.
Pe baza dosarului se poate intra la Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului (145 de locuri bugetate şi 50 cu taxă), la Facultatea de Construcţii (345 de locuri bugetate şi 100 cu taxă), Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică (170 locuri bugetate şi 70 cu taxă), Facultatea de Mecanică (405 locuri bugetate, 170 cu taxă), Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi (180 locuri bugetate şi 40 cu taxă), Facultatea de Mecanică (405 bugetate şi 170 cu taxă), Facultatea de Ştiinte ale Comunicării (65 locuri bugetate, 40 cu taxă) şi la Facultatea de Inginerie din Hunedoara (180 locuri fără taxă, 75 cu taxă).
La Universitatea de Vest din Timişoara sunt disponibile 5.788 de locuri la cele 11 facultăţi şi mai mult de 70 de specializări.
Astfel, la Facultatea de Arte şi Design sunt 340 de locuri, dintre care 236 cu taxă, la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie sunt 322 de locuri, din care 155 cu taxă, la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative sunt 560 de locuri, dintre care 450 cu taxă, la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor sunt 1.678 de locuri, din care 1.142 cu taxă, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport sunt 172 de locuri, din care 85 cu taxă, la Facultatea de Fizică sunt 117 locuri, din care 48 cu taxă, la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie sunt 588 de locuri, din care 268 cu taxă, la Facultatea de Matematică şi Informatică sunt 638 de locuri, din care 440 cu taxă, la Facultatea de Muzică sunt 77 de locuri, din care trei cu taxă, la Facultatea de Sociologie şi Psihologie sunt 786 de locuri, din care 571 cu taxă, iar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării sunt 510 locuri, din care 300 cu taxă.
Universitatea de Vest din Timişoara a introdus, începând din acest an, admitere la toate facultăţile. Aceasta constă în examen scris, interviu, realizarea unui portofoliu sau a unei mape de lucrări, susţinerea unei probe practice sau redactarea unui eseu, în funcţie de profilul fiecărei specializări.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, înscrierea candidaţilor a început tot luni şi se va încheia în 19 iulie. Aici sunt disponibile 580 de locuri bugetate şi 420 cu taxă.
Astfel, la Facultatea de Medicină sunt 415 locuri bugetate şi 220 cu taxă, la Facultatea de Medicină Dentară sunt 85 de locuri bugetate şi 105 cu taxă, iar la Facultatea de Farmacie sunt disponibile 80 de locuri bugetate şi 95 cu taxă.
În funcţie de facultate şi de specializare, probele examenului de admitere sunt diferite. La specializările Tehnică Dentară şi Asistenţă de Profilaxie Stomatologică din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară admiterea se face prin concurs de dosare, pe baza mediei de la bacalaureat, respectiv pe baza notei probelor practice de îndemânare. Aceste probe practice constau, de exemplu, în confecţionarea de rulouri de vată, confecţionarea de comprese din fâşii de tifon, modelarea de rulouri din plastelină, modelarea de linguri de amprentă din plastelină (modele de gips cu arcade dentare) sau realizarea unor replici din sârmă a unor figuri plane desenate pe o hârtie. La aceeaşi Facultate, la specializarea Medicină Dentară se dă examen scris, tip grilă.
La Facultatea de Medicină admiterea la specializările Asistentă medicală generală, Radiologie şi imagistică, Nutriţie şi dietetică se face exclusiv pe baza mediei la bacalaureat.
La Facultatea de Farmacie admiterea se face pe bază de examen, excepţie făcând specializarea Asistentă de Farmacie, unde se intră pe baza mediei de la bacalaureat.
La Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României" înscrierile se fac în perioada 15 iulie - 29 iulie, iar la cele şase facultăţi sunt disponibile 1.390 de locuri, dintre care 628 bugetate, iar 762 cu taxă.
La Facultatea de Agricultură sunt 405 de locuri, dintre care 176 bugetate şi 229 cu taxă, la Facultatea de Horticultură şi Silvicultură sunt 245 locuri, din care 115 bugetate şi 130 locuri cu taxă, la Facultatea de Management Agricol sunt 160 locuri, din care 84 bugetate şi 76 cu taxă, la Facultatea de Medicină Veterinară sunt 180 locuri, din care 97 sunt bugetate şi 83 cu taxă, la Facultatea Tehnologia Produselor Alimentare sunt 210 de locuri, din care 85 bugetate şi 125 cu taxă, iar la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii sunt 190 de locuri, din care 71 bugetate şi 119 cu taxă.
Criteriul de admitere îl reprezintă media de promovare a examenului de bacalaureat, iar în situaţia mediilor egale criteriul de departajare îl reprezintă nota de la limba română scris sau matematica de la bacalaureat.
Peste 500 de locuri bugetate pentru studenţi, la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad
Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, care în anul de studii încheiat a avut peste 10.000 de studenţi, are disponibile 2.809 locuri la studii de licenţă, pentru 38 de specializări, şi 1,050 de locuri pentru masteranzi, în 24 de programe de master.
Preşedintele Consiliului Academic al Universităţii "Aurel Vlaicu", Lizica Mihuţ, a declarat, vineri, că în următorul an de studii va fi păstrat acelaşi număr de locuri bugetate, adică 512 pentru studii de licenţă şi 203 pentru programele de master sau de doctorat.
În plus, Ministerul Educaţiei a acordat finanţare pentru zece burse destinate românilor din afara graniţei, fiind adresate în special celor din Valea Timocului şi din Ungaria.
În privinţa interesului pentru specializările universităţii, Lizica Mihuţ a declarat că acesta s-a schimbat în ultimii ani.
"Tendinţa este mereu în schimbare. Dacă până în urmă cu câţiva ani opţiunea la înscriere era pentru ştiinţele economice, acum este concurenţă mai mare pentru inginerie sau informatică, dar şi pentru ştiinţele socio-umane. Am decis să distribuim egal locurile bugetate între falcutăţile noastre", a declarat Mihuţ.
Potrivit sursei citate, în 2012 au fost ocupate toate locurile disponibile la specializările universităţii, fiind respinşi aproximativ 200 de candidaţi.
"Sperăm să avem o situaţie similară, să fie ocupate toate locurile. Probabil, nu vor mai exista candidaţi respinşi, pentru că şi populaţia şcolară este în scădere", a declarat preşedintele Consiliului Academic al universităţii.
În Arad mai există şi o instituţie de îmvăţământ superior privată, respectiv Universitatea "Vasile Goldiş".
Târgu Mureş: Numărul locurilor bugetate la universităţile de stat, similar celui de anul trecut
Aproximativ o mie de locuri bugetate sunt disponibile pentru studiile de licenţă la cele trei universităţi de stat din Târgu Mureş, numărul fiind similar celui de anul trecut.
Potrivit datelor postate pe site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, metodologia de admitere, dar şi cifrele de şcolarizare şi taxele sunt similare celor de anul trecut, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În total, la UMF Târgu Mureş sunt scoase la concurs 450 de locuri la buget şi 520 cu taxă.
Astfel, la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, sunt scoase la concurs 135 de locuri bugetate la linia română şi 135 la linia maghiară - la care se adaugă 80 de locuri cu taxă de şcolarizare, de 8.000 de lei anual. Tot în cadrul Facultăţii de Medicină mai sunt scoase la concurs zece locuri bugetate la Medicină Militară şi 50 de locuri cu taxă la Medicină în limba engleză, taxa fiind de 5.000 de euro pe an.
La Asistenţă Medicală Generală sunt disponibile 15 locuri bugetate la română şi 15 bugetate la maghiară, precum şi 70 de locuri cu taxă. La Nutriţie şi dietetică, precum şi la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare există câte 50 de locuri cu taxă, în timp ce la Educaţie Fizică şi sport sunt scoase la concurs 40 de locuri, de asemenea cu taxă, respectiv 4.000 de lei pe an.
La Facultatea de Medicină Dentară, numărul locurilor bugetare este de 35 pentru linia română şi 35 pentru linia maghiară, la care se adaugă 60 de locuri cu taxă - 30 la Medicină dentară, unde taxa anuală este de 8.000 de lei pe an, şi 30 la Tehnică dentară, unde taxa este de 4.000 de lei anual.
Tot câte 35 de locuri bugetare sunt şi pentru cele două linii ale Facultăţii de Farmacie, la care se adaugă 120 de locuri cu taxă - 80 la Farmacie, unde taxa este de 8.000 de lei pe an, şi 40 la Asistenţă de farmacie - taxa fiind de 4.000 de lei anual.
Pe de altă parte, la Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş sunt disponibile în acest an acelaşi număr de locuri bugetate ca anul trecut, respectiv 460. Numărul locurilor cu taxă a crescut însă faţă de 2012, de la 991 la 1.080. Cuantumul taxelor de şcolarizare a rămas acelaşi ca anul trecut, respectiv 2.500 de lei pe an.
Astfel, la Facultatea de Inginerie sunt scoase la concurs 134 bugetate, plus şase pentru romi, unul pentru un candidat din Republica Moldova şi şapte pentru românii de pretutindeni, la care se adaugă 122 la cu taxă.
La Facultatea de Ştiinţe şi Litere sunt 133 de locuri bugetate, plus şase pentru romi, două pentru candidaţi din Republica Moldova, cinci pentru românii de pretutindeni, dar şi 274 la cu taxă. De asemenea, mai sunt disponibile 30 de locuri la cu taxă, la frecvenţă redusă, la specializarea română-engleză.
La Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative sunt tot 133 de locuri bugetate, 13 pentru romi, două pentru candidaţi din Republica Moldova, 18 pentru românii de pretutindeni, de asemenea în regim bugetat. Acestora li se adaugă 429 de locuri cu taxă, plus 225 cu frecvenţă redusă, tot în regim cu taxă, la specializările Management, Contabilitate şi Drept.
Universitatea de Arte din Târgu Mureş anunţă, pe site-ul său, că scoate la concurs, în acest an, 84 de locuri bugetate, la fel ca anul trecut, şi 52 cu taxă - faţă de 35, anul trecut.
La Facultatea de Arte în limba română sunt 42 de locuri bugetate şi 22 cu taxă. Astfel, sunt scoase la concurs câte şapte locuri bugetate la toate specializările: Artele spectacolului - actorie, Artele spectacolului - păpuşi şi marionete, Artele spectacolului - regie, Teatrologie, Scenografie - eveniment artistic şi respectiv Pedagogie muzicală. În ce priveşte locurile cu taxă, acestea lipsesc la Artele spectacolului - regie, sunt oferite două la Scenografie şi câte cinci la celelate specializări.
La Facultatea de Arte în limba maghiară, s-au scos la concurs 42 de locuri bugetate şi 30 cu taxă. Şi aici sunt disponibile câte şapte locuri bugetate la toate specializările - Artele spectacolului - actorie, Artele spectacolului - păpuşi şi marionete, Artele spectacolului - coregrafie, Teatrologie, Comunicare audiovizuală - multimedia şi Pedagogie muzicală. La fiecare dintre aceste specializări există şi câte cinci locuri cu taxă.
Din totalul locurilor bugetate, două sunt pentru candidaţii de etnie romă - care, indiferent de specializarea aleasă, trebuie să depună solicitări în acest sens.
Peste 1.500 de locuri bugetate, disponibile pentru studiile de licenţă la Universitatea din Oradea
Peste 1.500 de locuri bugetate sunt disponibile pentru studiile de licenţă la cele 15 facultăţi ale Universităţii din Oradea, unde prima sesiune de admitere din acest an va începe săptămâna viitoare.
La Universitatea din Oradea, prima sesiune de admitere din acest an va începe săptămâna viitoare, la cele 15 facultăţi fiind disponibile în total 8.745 de locuri la programele de licenţă şi de masterat.
Din totalul locurilor oferite de Universitatea din Oradea, sunt finanţate de la bugetul de stat 1.550 de locuri pentru studiile de licenţă şi 725 pentru studiile de masterat. Candidaţii pentru aceste locuri trebuie să plătească o taxă de înscriere de 150 de lei, iar dosarele să le depună direct la decanatele facultăţilor.
Rectorul universităţii, Constantin Bungău, afirmă că nu crede că se va acoperi întreaga capacitate.
"Anul trecut, au fost admişi aproximativ 3.550 de studenţi în sesiunile din lunile iulie şi septembrie, iar anul acesta cred că nu ar trebui să fie o diferenţă faţă de cel trecut. Sper să nu avem însă o supriză negativă şi să avem măcar acelaşi număr de studenţi ca anul trecut", a declarat Constantin Bungău.
Potrivit rectorului, anul acesta s-a renunţat la tradiţionala "Caravană UO", în cadrul căreia cadre didactice şi studenţi vizitau liceele din Bihor şi din zonele învecinate pentru a convinge elevii să aleagă o facultate din Oradea, întrucât nu a avut efectul dorit.
Cele 15 facultăţi la care Universitatea din Oradea organizează admitere începând de săptămâna viitoare sunt Facultatea de Arte, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură, Facultatea de Drept, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologia Informaţiei, Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Facultatea de Litere, Facultatea de Medicină şi Farmacie, Facultatea de Protecţia Mediului, Facultatea de Ştiinţe, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Facultatea de Teologie Ortodoxă.
O nouă sesiune de admitere la programele de studii ale Universităţii din Oradea va avea loc, cel mai probabil, la începutul lunii septembrie, ea fiind adresată în special tinerilor care vor promova bacalaureatul în toamnă.
În Oradea, mai există Universitatea privată Agora şi o filială a Universităţii Creştine Partium, cu predare în limba maghiară, subvenţionată de Guvernul Ungariei.
Aproape 2.400 de locuri la cele cinci facultăţi ale Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti
Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti scoate la concurs aproape 2.400 de locuri la cinci facultăţi, unde admiterea se face exclusiv pe baza mediei de la bacalaureat, mai puţin de o mie de locuri fiind fără taxă, în timp ce studenţii care vor intra pe locurile cu taxă vor plăti 2.900 de lei pe an.
Universitatea din Ploieşti scoate la concurs 2.391 de locuri la facultăţile de Inginerie Mecanică şi Electrică, Ingineria Petrolului şi Gazelor, Tehnologia Petrolului şi Petrochimie, Ştiinţe Economice şi Litere şi Ştiinţe, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Din totalul locurilor disponibile la această universitate, 961 sunt fără taxă, restul fiind locuri cu taxă, pentru care studenţii vor plăti anual 2.900 de lei. Taxa de şcolarizare, majorată anul trecut cu 700 de lei, de la 2.200 de lei, rămâne aceeaşi şi în acest an universitar, au declarat reprezentanţii universităţii.
Conform ofertei educaţionale postate pe site-ul universităţii, cele mai multe locuri, respectiv 724, sunt disponibile la Facultatea Ştiinţe Economice, 555 de locuri fiind cu taxă.
La Facultatea de Litere şi Ştiinţe sunt scoase la concurs 579 de locuri dintre care 222 fără taxă şi 357 cu taxă. Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică are disponibile 516 locuri, dintre care 236 fără taxă şi 280 cu taxă.
La Facultatea de Ingineria petrolului şi gazelor sunt scoase la concurs 271 de locuri, dintre care 151 fără taxă, în timp ce Facultatea de tehnologia petrolului ş petrochimie înmatriculează anul acesta 236 de studenţi, jumătate din locuri fiind fără taxă.
Acestor locuri li se adaugă alte 65 de locuri speciale, destinate tinerilor de etnie romă, celor de origine română din Republica Moldova care au obţinut diploma de bacalaureat în România şi tinerilor de origine română din diaspora.
Admiterea la toate cele cinci facultăţi ale universităţii se face exclusiv pe baza mediei obţinute la bacalaureat, la fel ca şi anul trecut, iar dosarele pot fi depuse până în 16 iulie, taxa de înscriere la fiecare specializare fiind de 100 de lei.
Numărul de locuri disponibile la universitatea din Ploieşti este similar cu cel de anul trecut. Înainte de începerea anului universitar 2012 - 2013, Universitatea Petrol-Gaze (UPG) din Ploieşti a organizat trei sesiuni de admitere, în urma cărora din totalul de aproximativ 2.400 de locuri au rămas neocupate aproape 350. Atunci, conducerea UPG Ploieşti explica această situaţie prin promovabilitatea scăzută la examenul de bacalaureat.
Universitatea din Ploieşti are un campus care include şapte cămine totalizând peste 1.600 de locuri de cazare.
Cluj: Peste 9.500 de locuri bugetate la universităţile de stat, mai puţine decât în 2012
Cele cinci universităţi de stat din Cluj-Napoca pun la dispoziţie 9.695 de locuri bugetate, pentru anul universitar 2013-2014, faţă de 10.012, câte erau anul trecut.
Astfel, la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca sunt disponibile 4.891 de locuri bugetate la licenţă, cursuri la zi, faţă de 5.003 câte au fost anul trecut, iar la taxă sunt 9.414 locuri, faţă de 9.939, câte erau în 2012.
Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că universitatea îşi doreşte cei mai buni elevi de liceu şi speră să se ocupe toate locurile bugetate, dar şi cele cu taxe.
"UBB, cea mai mare universitate din ţară, are şi cel mai mare număr de locuri de admitere dintre toate universităţile. Avem 4.891 de locuri bugetate la licenţă, iar la taxă sunt 9.414. Ne dorim cei mai buni elevi de liceu şi sperăm să reuşim să ne ocupăm toate locurile bugetate şi cele cu taxe. În acest an, am decis să creştem exigenţa la admitere şi toate cele 21 de facultăţi ale universităţii noastre introduc probe de admitere, sub diverse forme, iar media de la bacalaureat va conta doar într-un anumit procent, stabilit de fiecare facultate în parte. E un experiment şi nu cred că rămânem fără studenţi. Semnalele spun că vor veni la noi", a spus Pop.
Universitatea Tehnică (UTCN) pune la dispoziţie cu 200 de locuri mai puţine, numărul celor cu taxă rămânând acelaşi.
Purtătorul de cuvânt al UTCN, Mirela Boţan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că s-au primit 3.200 de locuri la buget faţă de 3.400 de locuri câte au fost anul trecut, iar numărul locurilor cu taxă este de 1.730, la fel ca în 2012.
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) sunt 855 de locuri, faţă de 858 câte au fost anul trecut.
Purtătorul de cuvânt al USAMV, Doru Sabău, a declarat că scăderea numărului locurilor cu taxă este mai accentuată faţă de 2012.
"În 2012 am avut 968 de locuri la taxă, iar în acest an am primit 752 de locuri", a spus Sabău.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" s-au primit în acest an 601 de locuri la buget, faţă de 603, câte au fost în 2012.
Singura universitate din Cluj-Napoca unde cifra de şcolarizare a rămas la fel este Universitatea de Arte şi Design (UAD), care are 148 de locuri la buget.
Încrierile la universităţile clujene încep în 15 iulie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO