Admiterea la liceu 2020. Cum se completează fişele cu opţiuni şi când are loc repartizarea computerizată

  • Absolvenţii clasei a VIII-a vor completa opţiunile în fişele de înscriere pentru admiterea la liceu, între 2-8 iulie.
  • Diriginţii claselor a VIII-a îi vor asista pe elevi în completarea corectă a fişelor cu opţiuni, proces în care se implică şi părinţii noilor boboci de liceu.
  • În perioada 13 - 20 iulie, se vor depune sau transmite dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.
Urmărește
4406 afișări
Imaginea articolului Admiterea la liceu 2020. Cum se completează fişele cu opţiuni şi când are loc repartizarea computerizată

Admiterea la liceu 2020 FOTO Arhivă

Absolvenţii de liceu care au susţinut şi promovat Evaluarea Naţională se pregătesc pentru completarea opţiunilor în fişele de înscriere pentru admiterea la liceu, care începe joi, 3 iulie.
 
 În intervalul 2 - 8 iulie se vor completa opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţi şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, informează Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).
 
Completarea opţiunilor se poate face fie la sediul unităţii de învăţământ absolvită, fie prin formularul transmis electronic.
 

​  MODEL Fişă de înscriere în clasa a IX-a, învăţământul liceal de stat 

 
 

Admiterea la liceu într-un alt judeţ 

Elevii care vor să participe la admitere într-un alt judeţ vor completa fişele de înscriere în aceeaşi perioadă, 2 - 8 iulie, fie la unitatea de învăţământ de provenienţă, fie vor transmite electronic opţiunile la unitatea de învăţământ absolvită sau, doar în situaţii excepţionale, la centrul special de înscriere din judeţul în care doresc să participe. 
 
Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor, transmite MEC.
 
Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei.
 

Cum se face repartizarea computerizată

 
După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.
 
Pentru fiecare elev se caută prima opţiune de pe lista unde mai sunt locuri libere şi acesta este repartizat la acea opţiune, potrivit ghidului de admitere al ministerului. 
 
În situaţia în care pentru anume elevi, opţiunile exprimate în fişă nu le permit să intre la niciun liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât ei), elevii respectivi vor rămîne nerepartizaţi, mai informează MEC.
 
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V - VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.
 
În cazul situaţiilor excepţionale, formularele de opţiuni pentru înscrierea la liceu se vor transmite la Centrul special de înscriere din judeţul în care absolvenţii doresc să se înscrie.
 

Admitere la liceu 2020. Cum se calculează media de admitere

 
Ministerul Educaţiei explică metoda de calcul a mediei de admitere la liceu. Informaţiile au fost publicate în Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 4948/2019.
 
Calculul mediei de admitere utilizate pentru admiterea în învăţământul liceal în anul şcolar 2020-2021
 
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.
 
Calculul mediei de admitere se face astfel:
 
𝑀𝐴 = 0,2 × 𝐴𝐵𝑆 + 0,8 × 𝐸𝑁∗
 
Menţiuni:
 
MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a. 
 

Calendarul admiterii  la liceu 2020

 
Potrivit calendarului privind admiterea în liceu, în perioada 2 - 6 iulie are loc introducerea în baza de date computerizată (în aplicaţia informatică centralizată) a datelor din fişele de înscriere.
 
În perioada 3 - 7 iulie se verifică de către părinţi şi candidaţi corectitudinea datelor din fişa listată de calculator, se corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată şi se listează fişele corectate din calculator, operaţiuni ce se vor realiza utilizând aplicaţia informatică centralizată.
 
  • Pe 8 iulie are loc transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judeţene/ al municipiului Bucureşti la Centrul naţional de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operaţiunilor specifice, în aplicaţia informatică centralizată.
  • Pe 10 iulie are loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a.
  • În perioada 13 - 20 iulie, se vor depune sau transmite dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici