Video ADMITEREA LA MEDICINĂ. 3000 de tineri, la examen, la Bucureşti: Vreau să contribui la salvarea sistemului medical / Rectorul Sinescu: Cam o treime pleacă după terminarea facultăţii. De obicei pleacă cei mai buni

În jur de 3000 de tineri au susţinut miercuri examenul de admitere la una dintre facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Cei mai mulţi candidaţi spun că vor să fie medici pentru salva vieţi şi pentru a schimba sistemul.

Urmărește
3751 afișări

"Vreau să fac medicina, să fiu medic, să ajut oamenii, să schimb ceva. Nu vreau să plec din ţară. Vreau să rămân aici pentru că vreau să contribui şi eu atât cât pot la salvarea acestui sistem.O să merg afară cu diverse programe", spune Alexandru.

"Mama mea este medic şi m-a motivat că am văzut-o pe ea, am văzut cum se lucrează în acest mediu, îmi place să ajut oamenii. Mama e medic anestezist, asta mi-ar plăcea şi mie. Nu vreau să plec din ţară. Mie imi place aici. Şi fratele meu e student în anul 5 tot aici. M-au sfătuit să învăţ. Un medic trebuie să fie onest, să se gândească la celălălalt şi după aceea la el. Subiectele au fost interpretabile", susţine un alt candidat.

"De mic sunt pasionat de meseria aceasta, chiar am şi o colecţie acasă cu manechine, de anatomie. Mi-a plăcut biologia mereu, chimia la fel. Bunica mea a fost asistentă şi, dintre toţi, ea mi-a zis să nu mă fac medic pentru că ea cunoaşte sistemul. Dacă nu se îmbunătăţeşte situaţia, nu vreau să rămân în România. Sunt foarte multe probleme în sistem, medici plătiţi prost, condiţii proaste, condiţiile din spitale. Examenul a fost greu ,dar sunt bucuros că am luat un punctaj bun. Ma gândeam să mă fac medic plastician. Mi-ar plăcea să profesez în Anglia, pentru că ştiu engleza foarte bine. Mama mă sfătuia să aplic şi în străinătate", spune George.

Conducerea universităţii susţine că aproximativ trei sferturi dintre absolvenţi facultăţilor de medicină părăsesc România, căutând condiţii mai bune în străinătate.

"Sunt alte generaţii, tineri mult mai pragmatici. Cea mai solicitată este Medicina în Bucureşti, anul trecut a fost Stomatologia. Sunt variaţii în funcţie de cum se orientează fiecare absolvent. Cam o treime pleacă după terminarea facultăţii. Pentru sistemul sanitar românesc e un minus foarte mare. De obicei pleacă cei mai buni absolvenţi", a declarat rectorul Universităţii Carol Davila, Ionel Sinescu.

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti oferă 1.000 de locuri bugetate, pentru care concurează 2.996 candidaţi. Pentru cele 520 locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 1.811 de candidaţi, pentru Facultatea de Medicină Dentară, 547 de candidaţi/155 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie, 207 de candidaţi/155 de locuri, iar pentru FMAM, 431 de candidaţi/170 de locuri. Pentru concurenţii ale căror medii de admitere nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat, sunt puse la dispoziţie alte 440 de locuri cu taxă.

Dintre candidaţi, 24 sunt premianţi ai olimpiadelor naţionale şi internaţionale la discipline precum biologie, fizică sau chimie. Ei s-au înscris la UMF „Carol Davila”, iar acceptarea acestora în Universitate este posibilă, conform normelor Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fără examen de admitere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici