- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Adolescenţii transgender nu aleg tranziţia din cauza „contagiunii sociale”
- Persoanele neconforme cu sexul din buletin nu se simt bine în pielea lor şi încearcă să-şi găsească identitatea.
- Aici intervine societatea: care le poate susţine în demersul lor de a se găsi pe sine, sau le poate discrimina şi exclude pentru că nu se „conformează” regulilor majorităţii în ceea ce priveşte identificarea şi conformarea cu sexul pe care îl ai la naştere.
- Prin urmare, cel mai complex studiu, publicat miercuri în Jurnalul „Pediatrics” şi care include circa 200.000 de adolescenţi transgender, clarifică o serie de idei şi arată cât de nociv este argumentul „contagiunii sociale”, care doar stigmatizează şi mai mult comunitatea.
- În plus, trei adolescenţi transgender vorbesc pentru MEDIAFAX despre ce cred ei despre contagiunea socială.
Diferenţa între conceptele „sex” şi „gen”
„Contagiune socială” sau „dreptul de a fi”?
Ce arată cel mai complex studiu
Ce spun adolescenţii transgender
- „Termenul acesta este folosit doar pentru a ne stigmatiza, pentru a ne face să părem nişte „monştri”. E o prostie. „Transgender-ismul” nu „se ia”. E ceva mult mai profund decât cred mulţi care sunt habarnişti” (Cristina, 16 ani).
- „Sunt mulţi români care nu înţeleg ce înseamnă să fi transgender, dar dau cu bâta. Le-aş recomanda să se uite la filmul „Daneza” sau la documentarul recent despre Caitlyn Jenner (fostul sportivul olimpic Bruce Jenner). Cu toţii suntem oameni şi ne dorim să trăim fericiţi şi în acord cu principiile noastre. Fiecare se poate simţi bine în pielea lui, fără să facem ură între noi pentru că sunt unii dintre noi „altfel”. Contagiunea socială e. de fapt, atunci când urâm în masă o minoritate pentru că alegem să credem nişte stereotipuri (gen „e mişto ca bărbat să faci sex cu o femeie trans”, plus obiectificarea şi fetişizarea lor), în loc să stăm de vorbă un acel om” (Mirela, 18 ani).
- „Cred că ţine şi de societate. În Spania, unde locuiesc eu, oamenii sunt mult mai deschişi şi empatici. Dacă mie nu mi-e bine într-un fel şi mă schimb, fără a te deranja pe tine cu ceva, de ce m-ai urî pentru asta sau ai spune că am fost „contagiat social”? A fi transgender nu este o modă, e o călătorie spre sine, o trăire a identităţii tale complete şi nu e uşor deloc întreg procesul. Toţi ne întrebăm de mici „cine sunt, ce pot face eu?”, toţi avem dileme şi toţi vrem să fim văzuţi, acceptaţi şi iubiţi aşa cum suntem. (...) Dacă ar fi existat „contagiune socială”, ai fi văzut tot felul de schimbări la foc automat, în bine sau în rău. Dar nu se întâmplă aşa, nu e o „infecţie”, aşa cum o numesc unii. Urâm atât de uşor ce nu înţelegem şi asta are impact profund asupra vieţii tinerilor transgender. Cel mai dureros lucru e să fii respins şi exclus pentru cine te simţi tu cu adevărat” (Jorge, 20 ani).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36