Adrian Duicu rămâne în arest. O nouă cerere de eliberare, respinsă de instanţă

Curtea de Apel Bucureşti a respins, luni, o nouă cerere a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu de eliberare din arest, decizia putând fi contestată la instanţa supremă.

Urmărește
282 afișări
Imaginea articolului Adrian Duicu rămâne în arest. O nouă cerere de eliberare, respinsă de instanţă

Adrian Duicu rămâne în arest. O nouă cerere de eliberare, respinsă de instanţă (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Cererea lui Adrian Duicu de înlocuire a arestului preventiv cu o altă măsură preventivă a fost judecată în 26 iunie de Curtea de Apel Bucureşti, decizia fiind anunţată luni.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi rămâne în arest preventiv, potrivit deciziei instanţe, care poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot la Curtea de Apel Bucureşti s-a judecat, în 27 iunie, propunerea procurorilor anticorupţie de prelungire a arestării preventive a lui Adrian Duicu, a fostului şef al IPJ Mehedinţi Ştefan Ponea şi a omului de afaceri Constantin Popescu.

Instanţa a admis propunera procurorilor şi a dispus prelungirea arestării preventive a celor trei, pentru încă 30 de zile, începând din 3 iulie şi până în 1 august inclusiv. Totodată, instanţa a respins ca neîntemeiate cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate de Duicu, Ponea şi Popescu. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Procurorii anticorupţie au arătat, în referatul prin care au cerut prelungirea arestării celor trei, că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, s-a prezentat la Guvern, în 13 iunie 2013, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu Adrian Duicu, DNA invocând ca probă declaraţia lui Tobă, fără a reda însă afirmaţiile acestuia.

Potrivit procurorilor DNA, "mai multe persoane au fost audiate în calitate de martor şi au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituţii, mijloacele de probă astfel administrate confirmând situaţia de fapt".

În acest sens, procurorii au menţionat, printre altele, "declaraţia martorului Tobă Petre, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut «aprecieri pozitive» la adresa inculpatului Ponea CoConstantin Stefanfostul şef al Poliţiei Mehedinţi, n.r.)".

Potrivit referatului DNA, la data de 20 martie 2013, fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi i-ar fi cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul aceluiaşi minister, să discute cu Petre Tobă în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi la data faptelor, într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Cei doi ar fi purtat o altă discuţie pe aceeaşi temă şi pe 3 aprilie 2013, stabilind să se întâlnească şi să discute în ziua următoare, discuţie la care urma să participe şi Ponea.

La data de 11 iunie 2013, Duicu i-ar fi comunicat lui Dumitrescu faptul că, pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: "Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia", se arată în referat.

În 13 iunie 2013, Duicu a mers la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de şeful de atunci al IPJ Mehedinţi, spun procurorii.

"Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord", au mai scris procurorii în referat.

Procurorii mai spun că, în aceste împrejurări, fostul şef al CJ Mehedinţi, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa în cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care i-l promisese fostului şef al poliţiei judeţene.

"Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: 'ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci de-acolo şi i-am spus: nu pleacă acum de aicea…ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo…deci e absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult'", se mai spune în referat.

Procurorii notează că, în acest fel, Duicu i-a transmis lui Ponea că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, Elisabeta Ponea, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul unei structuri de parchet din Bucureşti.

Cu privire la aceeaşi întâlnire, Duicu i-a transmis şi lui Doru Dumitrescu: "l-a chemat acolo şeful al mare, l-a chemat acolo la Guvern; şi a venit acolo; ok", se mai arată în referat.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu l-a chemat niciodată pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, la Guvern pentru a se întâlni cu fostul şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.

"Nu, nu l-am chemat niciodată să se întâlnească cu domnul Duicu şi, de altfel, domnul Tobă este un poliţist de mare valoare. Cred că prima dată a fost numit în funcţie chiar de domnul Oprea atunci când era ministru şi a fost şi a declarat adevărul atunci când a fost chemat de procurori", a spus Ponta duminică, întrebat de presă dacă pe Tobă l-a chemat la Guvern pentru probleme legate de Poliţia Română sau de Duicu.

Adrian Duicu, Ştefan Ponea şi Constantin Popescu au fost arestaţi preventiv în 4 aprilie, ulterior măsura fiind prelungită de instanţă, la propunerea DNA. Cei trei au formulat de atunci mai multe cereri de înlocuire a arestării preventive cu o altă măsură, însă acestea au fost respinse de instanţă.

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, în perioada martie-iunie 2013, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, unor funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi a şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, precum şi asupra unor consilieri locali din CL Orşova, pe de altă parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe membrii Guvernului, funcţionarii publici din conducerea MAI şi pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, să îl menţină temporar pe Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi să o numească pe soţia acestuia într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.

Preşedintele CJ Mehedinţi i-a cerut în schimb lui Ponea să determine un magistratul să îi admită cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate, potrivit procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici