Prima pagină » Social » Şcoala la clasa zero: copilul vrea să meargă, tu te gândeşti la restricţii

Şcoala la clasa zero: copilul vrea să meargă, tu te gândeşti la restricţii

Şcoala la clasa zero: copilul vrea să meargă, tu te gândeşti la restricţii
Ilinca Nazarie
08 sept. 2020, 22:57, Social

Pentru Rebeca faptul că începe şcoala într-o săptămână înseamnă că va putea să îşi facă noi prieteni şi să se distreze, iar virusul va fi o piedică pentru aceste dorinţe.

Clasa zero era o provocare şi înainte, dar mai ales acum, când copilul tău intră prima dată în contact cu şcoala, purtând mască. Andreea se gândeşte că aşa va percepe fiica ei şcoala, cu mască şi cu restricţii. Te gândeşti şi tu la fel, probabil, dacă eşti în situaţia ei. Pentru ca cei mici să facă trecerea mai uşor de la grădiniţă la şcoală, învăţătorii au învăţat şi ei să fie mai spontani şi mai creativi. Acum mizează pe adaptabilitatea lor şi pe faptul că au la îndemână atât de multe variante online în care pot lucra cu cei mici. Iar un psiholog îţi spune că impactul emoţional va fi acelaşi.

Andreea Marc, mama Rebeccăi: Dacă anul trecut era aşa, un mixed feelings, acum este total mixed feelings şi un total haos în mintea noastră. Sacrificiu este un cuvânt foarte bun. Eu chiar nu ştiu ce va fi şi mă înspăimântă cumva ideea asta de cursuri online şi această mergere la şcoală cu mască şi protecţie pentru că este primul ei contact cu şcoala şi îţi dai seama că urmează atâţia ani de şcoală cu primul impact de mască, de nesiguranţă, de nu ştii nimic ce se întâmplă. Şi suntem în stand by şi e un sentiment foarte ciudat.

Liliana Chiroşcă, psiholog clinician, Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi: Impactul emoţional bănuiesc că va fi acelaşi, pentru că este o altă formă de învăţământ. Cred că deja în lunile care au trecut copiii deja s-au obişnuit, părinţii au avut grijă să le explice ce se întâmplă şi de ce trebuie să purtăm mască, de ce ne vedem mai rar, de ce nu ne putem îmbrăţişa prietenii.

Nicoleta Istrate, învăţător, Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” Iaşi: Facem apel la foarte multe resurse online, resurse validate, facem apel la învăţare diferenţiată, în sensul că ne întâlnim separat cu copiii.  Noi, învăţorii ne-am transformat în facilitatori, în ghizi, cu ajutorul altor instrumente, nu am mai fost faţă în faţă cu elevul şi de aceea a trebuit şi noi să ne adaptăm şi o dată cu noi, bineînţeles că ei s-au adaptat foarte repede. Copilul de această vârstă este foarte creativ, adaptabil şi cred că lucrurile se vor desfăşura în mod optim.