- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.11.2013, 16:56)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adrian Năstase ar putea afla în 4 decembrie dacă va câştiga procesul cu Inspectoratul de Stat în Construcţii
Fostul premier Adrian Năstase ar putea afla săptămâna viitoare dacă va câştiga procesul cu Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), legat de plata daunelor din dosarul "Trofeul calităţii", după ce Judecătoria Sectorului 5 a stabilit, miercuri, să se pronunţe la 4 decembrie.
Urmărește
146 afișări
Adrian Năstase (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Judecătoria Sectorului 5 a luat în discuţie, miercuri, dosarul în care Năstase dat în judecată ISC pentru că instituţia ar fi denaturat realitatea prin faptul că nu a arătat, într-un comunicat de presă, şi că a refuzat să primească banii stabiliţi de instanţă ca parte a sa din prejudiciul stabilit în dosarul "Trofeul calităţii".
Avocata lui Adrian Năstase a arătat că ISC nu a comunicat contul bancar, astfel încât fostul premier nu a putut face plata.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"Spune acum pârâta (ISC - n.r.) că avea contul pe site. Fals! Avea un alt cont. (…) Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a răspuns notificării noastre de a ne furniza un număr de cont, înainte de a da comunicatul de presă în care preciza că Adrian Năstase refuza să plătească", a spus avocata.
Mai mult, apărătorul fostului premier a menţionat că, în momentul în care Năstase se afla încarcerat şi a solicitat eliberarea condiţionată, procurorul de caz a cerut respingerea cererii, pe motiv că nu s-au plătit daunele către ISC.
Avocata a mai spus că a notificat ISC, în 10 aprilie, să scoată de site-ul instituţiei comunicatul de presă, însă acest lucru s-a întâmplat abia în 24 aprilie.
De cealaltă parte, juristul ISC a spus că acţiunea lui Năstase este neîntemeiată.
"Instituţiile publice trebuie să răspundă în 30 de zile, nu în două zile, aşa cum a cerut petentul. Iar noi am răspuns în 30 de zile. Mai mult, comunicările ne erau returnate de Poştă, pentru că refuzau să le primească", a spus reprezentantul Inspectoratului.
Dosarul, care are ca obiect "obligaţie de a face cereri privind apărarea drepturilor nepatrimoniale", a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5 în 23 aprilie.
Fostul premier Adrian Năstase a arătat, în cererea de chemare în judecată, că ISC i-a afectat imaginea prin informaţiile pe care le-a transmis printr-un comunicat de presă din 13 februarie, în care se arăta, printre altele, că fostul premier refuză să plătească suma de bani stabilită de instanţă ca daune în dosarul "Trofeul calităţii".
Năstase a cerut Judecătoriei Sectorului 5 obligarea ISC să dezmintă comunicatul din 13 februarie, să oprească publicarea acestuia în viitor, să publice un comunicat de presă în care să prezente situaţia de fapt reală şi, totodată, să publice hotărârea ce urmeză să fie pronunţată în cauză.
În plângerea adresată instanţei, Adrian Năstase susţine că, în februarie, reprezentanţii ISC au arătat în mod nereal faptul că nu a vrut să plătească suma de peste 3,3 milioane de lei, reprezentând partea sa din prejudiciul stabilit în dosarul "Trofeul calităţii".
Năstase a precizat că el şi-a exprimat dorinţa de a plăti suma de bani încă din 7 februarie, dar nu a putut, din cauza refuzului ISC de a o primi.
"Referirea în comunicatul de presă la inexistenţa unui refuz al ISC de a primi banii reprezintă o denaturare a realităţii prin omisiune, deoarece din actul nenumit (comunicat de executorul judecătoresc familiei Năstase la 8 februarie, n.r.) rezultă exact contrariul, executorul judecătoresc, «în numele şi pentru ISC», arată expres că ISC «stăruie în recuperarea pe calea executării silite a întregii creanţe stabilite prin titlu executoriu» şi că ISC «nu doreşte să răspundă notificării dvs şi doreşte continuarea executării silite»", a arătat Năstase, în acţiunea depusă la Judecătoria Sectorului 5.
Fostul premier a menţionat în acţiune că, prin prezentarea nereală a situaţiei de fapt în comunicatul de presă şi a faptului că ISC nu a menţionat că instituţia a refuzat iniţial să primească banii, i-au fost afectate demnitatea, onoarea şi reputaţia.
Adrian Năstase a notificat, în 7 februarie, prin intermediul avocaţilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii cu privire la faptul că va plăti 760.000 de euro din prejudiciul calculat în dosarul "Trofeul calităţii", declara atunci avocatul acestuia, Ion Cazacu. Avocatul precizat că, la momentul trimiterii notificării, nu începuse procedura de executare silită dispusă de Judecătoria Sectorului 1 în cazul lui Năstase.
Cazacu arăta că Năstase este pregătit în orice moment să achite cei peste 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcţii, dar instituţia nu a dat contul în care să fie viraţi aceşti bani.
Ulterior, în 14 februarie, avocatul Ion Cazacu declara că ISC a transmis un număr de cont în care fostul premier să depună cei peste 3,3 milioane de lei.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD.
Prejudiciul total din dosarul "Trofeul calităţii" a fost stabilit la aproximativ 6,4 milioane de lei (peste 1,4 milioane de euro), instanţa stabilind ca toţi inculpaţii din dosar să plătească această sumă.
În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată în dosarul "Trofeul calităţii".
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Năstase, plângere faţă de ISC: Inspectoratul a omis să comunice şi că a refuzat primirea banilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe