Adrian Năstase, urmărit penal în dosarul "Mătuşa Tamara" şi cel privind achiziţiile din China

Fostul premier Adrian Năstase este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul "Mătuşa Tamara" şi cel privind achiziţiile de obiecte din China, pentru care Camera Deputaţilor a dat aviz favorabil în 4 martie.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Adrian Năstase, urmărit penal în dosarul "Mătuşa Tamara" şi cel privind achiziţiile din China

Adrian Năstase, urmărit penal în dosarul "Mătuşa Tamara" şi cel privind achiziţiile din China (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Procurorii DNA efectuează acte de urmărire penală faţă de Adrian Năstase în două cauze penale, urmare a hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 8 din 4 martie 2009, prin care «se solicită urmărirea penală a domnului deputat Adrian Năstase, fost prim-ministru al Guvernului României pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 68/P/2008 şi 227/P/2006 ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie»", a precizat DNA, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Sursa citată precizează că hotărârea a fost luată ca urmare a sesizării formulate de procurorul general al României, Codruţa Kovesi, în conformitate cu prevederile articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României şi a articolelor 12 şi 19 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, republicată şi având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 270 din 10 martie 2008.

În cele două dosare în care procurorii DNA au început urmărirea penală, fostului premier Adrian Năstase i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile în 21 mai şi, respectiv, 26 mai.

Adrian Năstase a venit, marţi, la ora 8.45, la sediul DNA, unde a stat aproximativ o oră. Procurorii anticorupţie i-au prezentat fostului premier Adrian Năstase acuzaţiile în dosarul privind achiziţia mai multor bunuri aduse din China, dosar pentru care Camera Deputaţilor a avizat favorbil urmărirea penală în martie.

Potrivit procurorilor, Adrian Năstase, în perioada 2002-2004, împreună cu soţia sa, Daniela Năstase, ar fi introdus în România, în mod ilegal, mai multe containere cu bunuri achiziţionate din China, şi anume materiale de construcţii, obiecte şi instalaţii sanitare, piese de mobilier, articole electrice şi electrocasnice, dar şi obiecte de decor şi uz casnic pentru dotarea imobilelor situate în Bucureşti, strada Muzeul Zambaccian şi strada Cristian Tell, precum şi imobilul din comuna Cornu.

În 4 martie, Plenul Camerei Deputaţilor a votat cererea procurorului general Codruţa Kovesi de începere a urmăririi penale în cazul deputatului Adrian Năstase, în dosarele "Mătuşa Tamara" şi cel referitor la importul de bunuri din China.

Acesta nu este singurul dosar al fostului premier instrumentat de procurorii DNA.

În luna ianuarie, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Adrian Năstase, fost preşedinte al PSD, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", susţinea DNA.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total cauzat ISC prin faptele inculpaţilor este de aprope şapte milioane de lei.

Adrian Năstase a mai fost cercetat, alături de Miron Mitrea, într-un alt dosar în legătură cu dobândirea proprietăţii asupra întregului imobil situat în strada Muzeul Zambaccian din Capitală, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 euro, cu toate dotările aferente, inclusiv sistemul de supraveghere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici