Adrian Pătraşcu: Discuţiile codate sunt cu informatori de-ai mei, nu am pretins bunuri de la ei
Comandantul "Grupului de nave" Constanţa din cadrul IGPF, Adrian Pătraşcu, a susţinut, marţi, la instanţa supremă, că discuţiile codate existente la dosar reprezintă în realitate convorbiori cu informatorii săi şi că nu a pretins niciodată bunuri de la aceştia.
Completul de cinci judecători de la instanţa supremă dezbate, marţi, recursul făcut de persoanele din gruparea Mironescu, arestate în urmă cu câteva zile de către judecătorii Secţiei penale de la aceeaşi instanţă.
Cei mai mulţi inculpaţi au arătat că nu doresc să dea declaraţii în faţa instanţei, menţinându-le pe cele date la dezbaterile pe fond.
Fostul secretar al MAI Laurenţiu Mironescu şi comandantul "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Adrian Pătraşcu, au optat să vorbească în faţa celor cinci judecători.
Adrian Pătraşcu a negat în faţa judecătorilor că ar fi pretins favoruri materiale sau că ar fi furnizat informaţii.
El a precizat că de 18 ani este ofiţer de poliţie judiciară, că a lucrat în România şi în străinătate şi că nu vrea să fie acuzat de ceva ce nu a făcut.
"Nu am interese cu nimeni din acest dosar. Vă precizez că am cerut declasificarea unor documente ce pot proba ceea ce susţin în declaraţia dată procurorului şi la momentul arestării. Îl cunosc pe Guo Ning din 2006, îmi era informator. El era cetăţeanul care îmi furniza informaţii. La acel moment eram poliţist judiciar, iar informaţiile date de acest informator sunt clasificate. El mi-a adus numeroase informaţii pe care eu i le-am cerut. Din anul 2009 am intrat în post de conducere ceea ce nu-mi mai permitea ca eu să lucrez cu informatori. Sub nicio formă eu nu l-am informat în legătură cu unele contracte", a susţinut Pătraşcu în faţa judecătorilor.
Procurorul DNA i-a citit acestuia pasajele unei convorbiri telefonice dintre el şi chinez în care se făcea vorbire la o persoană - Florin Polocoser despre care procurorul arăta că era angajat al chinezului.
"Nu cunosc niciun Florin Polocoser. Convorbirile de care vorbeşte procurorul sunt trunchiate şi neterminate. Eu nu am cerut niciodată nimic, iar ceea ce reiese din acea convorbire este ceea ce am cerut la rugămintea subinspectorului Maria Marinescu care m-a întrebat dacă puteam să îi găsesc un furnizor pentru un prieten de al ei care are chioşc de haine în Mamaia. Tot ceea ce se făcea se făcea pe contract cu rugămintea ca banii să fie daţi progresiv pe măsură ce se vindea marfa pentru că lumea nu are bani. Am discutat cu Guo Ning în prezenţa ei şi am întrebat despre marfă pe bază de contract", a declarat Pătraşcu.
Întrebat de procuror în legătură cu o discuţie avută cu Valentin Ţiripan (comisionar vamal), Pătraşcu a susţinut că şi acesta este informator al său de la care a obţinut date pe care le-ar fi valorificat ulterior. "Cu el mă vedeam foarte rar, dar totuşi primeam informaţii de la el. Guo Ning nu a venit niciodată la mine acasă. Acest lucru contravine acestui tip de activitate, iar întâlnirile cu el aveau loc undeva, pe un drum spre Bucureşti", a răspuns Pătraşcu.
Adrian Sorin Pătraşcu este printre cei 29 de inculpaţi care au primit mandate de arestare în dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa.
În motivarea deciziei instanţei supreme prin care 29 de persoane au primit mandate de arestare preventivă în dosarul "grupării Mironescu", document obţinut de MEDIAFAX, se arată că Adrian Pătraşcu, în calitate de comandant al Grupului de Nave Constanţa, "a pretins de la inculpatul Guo Ning, comerciant chinez, la dat de 2 iunie 2010, favoruri materiale, pentru sine ori, după caz, pentru alţii, oferindu-i în schimb informaţii de natură a-l proteja pe acesta de eventuale controale ale autorităţilor competente ale statului, precum şi protecţie efectivă faţă de eventuale anchete în legătură cu activitatea infracţională desfăşurată".
Pătraşcu i-a cerut de la Guo Ning să-i facă rost, de la unul dintre clienţii săi, de o cantitate însemnată de marfă importată din China, pe care comandantul Grupului de Nave Constanţa urma să o vândă prin magazinele unui prieten. Plata pentru această marfă urma să se facă pe măsură ce era vândută, notează judecătorul Iulian Dragomir în motivare.
Potrivit documentului citat, "informarea inculpatului Guo Ning despre eventualele anchete la care ar fi supus ca urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de acesta, precum şi protecţia pe care urma să i-o asigure în astfel de situaţii reprezintă acte contrare îndatoririlor de serviciu ale acestuia, în calitatea sa de lucrător de poliţie".
În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate şi una a primit mandat de arestare în lipsă. În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO