Adrian Preda, arestat pentru cămătărie şi şantaj, a fost pus în libertate de instanţa supremă

Adrian Preda, fratele lui Eugen Preda, arestat pentru cămătărie, şantaj şi aderare la un grup infracţional organizat, va fi cercetat în libertate, potrivit unei decizii definitive luate luni de instanţa supremă, prin care a fost admis recursul faţă de măsura preventivă.

Urmărește
1625 afișări
Imaginea articolului Adrian Preda, arestat pentru cămătărie şi şantaj, a fost pus în libertate de instanţa supremă

Adrian Preda (Imagine: Eduard Andrei/ Mediafax Foto)

În 29 mai, Adrian Preda a fost arestat preventiv printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti.

Anterior, acesta fusese reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), după ce, potrivit anchetatorilor, a fost prins în flagrant în timp ce primea bani cu titlu de camătă de la o persoană pe care ar fi şantajat-o şi ameninţat-o.

Decizia Curţii de Apel a fost atacată la instanţa supremă, care a admis recursul lui Adrian Preda, astfel că acesta va fi pus în libertate.

În 29 martie, Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul lui Eugen Preda în dosarul privind furtul armelor de la Ciorogârla şi i-a redus pedeapsa de la 15 la 12 ani de închisoare, în timp ce în cazul celorlalţi inculpaţi a fost menţinută hotărârea dată anterior de Tribunalul Capitalei.

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, următorul termen fiind stabilit în 20 septembrie.

În 9 iulie 2012, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 15 ani de detenţie pe Eugen Preda, judecat alături de alte 16 persoane în cazul armelor furate de la unitatea militară din Ciorogârla.

Laurenţiu Dinu a fost condamnat la 15 ani de închisoare, Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă au primit pedepse de câte 12 ani de detenţie, iar Adrian Mincu a fost condamnat la nouă ani de închisoare. În cazul celorlaţi zece inculpaţi din proces, instanţa a stabilit pedepse de până la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, aplicând termene de încercare cuprinse între cinci şi şase ani.

În urma investigaţiilor, procurorii au stabilit că Eugen Preda, Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă şi Nicolae Alexandru Iordan sunt autorii furtului celor 62 de arme de foc cu glonţ - o mitralieră de companie, pistoale mitralieră, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpaţi - şi alte materiale militare sustrase în luna ianuarie 2009 din depozitul unităţii militare 01916 din Ciorogârla.

De asemenea, procurorii au stabilit că membrii acestei grupări au fost implicaţi, în cursul anului 2009, în traficarea a aproximativ 124 de kilograme de heroină, valoarea acestor droguri fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro. În urma monitorizării traficanţilor de droguri, anchetatorii au obşinut indicii cu privire la implicarea grupării lui Eugen Preda în vânzarea armelor sustrase de la Ciorogârla.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici