- Home
- Social
- (26.05.2024, 19:57)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO Adrian Sârbu: România e condusă în interesul de partid şi în interesul afin al primarului / Sunt 12.000 de bugetari în primăriile din Bucureşti care trăiesc din banii noştri
- • Primarul, cel mai important personaj public din România, este văzut de cei care l-au ales ca un Dumnezeu care le îndeplineşte mai degrabă dorinţele decât nevoile
- • Primarul trebuie să fie un manger, care să administreze oraşul eficient şi să ofere servicii de calitate cetăţenilor săi. În realitate, primarii sunt controlaţi de partide cărora le apără şi promovează interesele
- • Primăriile au devenit oraşe în sine, populate de mii şi zeci de mii de bugetari, şefi peste şefi, care nu au nicio treabă cu administraţia, dar mânâncă banii contribuabililor, afirmă Adrian Sârbu.
Urmărește
607 afișări
Primarii, prin funcţia lor, sunt cei mai aproape de cetăţeni în ierahia conducerii unei ţări, ceea ce-i transformă într-un fel de dumnezei locali.
“Cred că principala aşteptare de la un primar e să fie D-zeu. E un personaj care trăieşte în inconştientul colectiv al cetăţeanului din orice localitate, ca omul care ar trebui să-i rezolve toate dorinţele, mai mult decât nevoile. Practic, pe la sate, el e chiar vătaful, arendaşul, stăpânul, boierul satului respectiv. Sunt comune în care primarul e şi ales, e şi furnizor de servicii, de produse în primărie. Numai popă nu e. Uneori poate să facă şi pe popa să livreze nişte lumânări fără factură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Primarul e probabil cel mai important personaj public pe care îl avem noi astăzi, să zicem, în afara preşedintelui, de la care, la fel, românii aşteaptă extraordinar de multe lucruri. Primarul asigură administrarea oraşului. Ar trebui să fie managerul oraşului ideal”, spune Adrian Sârbu.
În România sunt foarte multe primării pentru că funcţia de primar al unei localităţi şi primăria sunt o afacere în sine care presupune mulţi bani de la bugetul de stat, din taxe, impozite şi de la UE.
“Avem vreo 3000 de localităţi care au primari. Din ce sume, din ce bani trăiesc ăştia? Că primăriile nu sunt instituţii sărace. Au venituri proprii, au cote de impozite de la oraşe, au subvenţii din oraşe, au donaţii, au ditamai sume uriaşe, că şi-au făcut şi compartimentul de manevrat banii de la Uniunea Europeană.
Primăriile sunt cele mai atractive entităţi publice de a fi administrate, pentru că, din fericire, au bani. Sigur, nu vorbim de primăriile unor sate, oraşe amărâte, pe care le ţin diverse partide ca să aibă mai multe, circumscripţii”, afirmă Adrian Sârbu.
Deşi banii de care dispune un primar/o primărie sunt foarte mulţi, cetăţenii nu au niciun control asupra modului cum sunt cheltuiţi, ci partidele care au majoritatea în consiliile locale.
“Uite cum arată relaţia ta de votant cu primăria. Tu eşti jos acolo, la baza societăţii şi tu votezi. Votezi direct primarul şi consiliul, din liste de partid şi propuneri de independenţi. Şi cine-l controlează pe primar? Dar consiliul? Cine controlează? Partidele, pentru că partidele au majoritatea în consilii.
Vedem că, de fapt, tu degeaba votezi consiliul, primarii, chiar şi independenţii, pentru că, până la urmă, un consiliu îşi urmăreşte o majoritate, iar un primar, chiar dacă nu e al respectivei majorităţi, se dă cu majoritatea, pentru că realmente nu ai cum să administrezi o localitate dacă consiliul nu ţi-e prieten.
Consiliul, care are puteri legislative, dacă nu vrea, îl blochează complet pe primar. Se creează acea soluţie imorală în care tu primar, te dai cu consiliul, că altfel n-ai ce să faci, dar după ce te dai cu consiliul ţi-e foarte simplu. Te conduci după instrucţiunile de partid, cu mici excepţii. România e condusă în acest fel, adică în interesul de partid şi în interesul afin al primarului. Cu afinii, cu naşii, cu nepoţii”, spune Adrian Sârbu.
Controlul partidelor asupra primarilor şi consiliilor locale au transformat multe oraşe şi comune în feude, iar posturile de bugetari în sinecuri, ajungându-se la un număr impresionant de angajaţi în raport cu populaţia pe care ar trebui să o deservească.
“Câţi bugetari locali crezi tu avem noi în Bucureşti?11.638 de binecuvântaţi ai votului tău, că tu i-ai votat, chiar dacă nu te-ai dus la vot, i-ai votat, că i-ai lăsat pe alţii să-i voteze, o minoritate. Ultima dată au votat 30% în Bucureşti.
Una peste alta, sunt 12.000 în primăriile din Bucureşti, plus companiile afiliate încă vreo 20.000. Sunt 30.000 de cetăţeni care trăiesc pe banii noştri în Bucureşti. Cei care sunt subcontractori ar trebui să intre în economia reală, să facem concurs.
Avem 6,2 angajaţi de primărie la 1000 de locuitori. Avem cumva în Bucureşti un medic la 1000 de locuitori? Poate că da, poate că nu.
Sunt 7000 de angajaţi numai în primăria Capitalei. Câte direcţii şi servicii şi direcţii generale are primăria asta? 148 de şefi, director, director general, şef de direcţie care angajează aproape 7000 de oameni. Avem şi companii afiliate, care mai angajează 14.000 de oameni, şi instituţii afiliate. Aceşti 7000 fac cât 100 în ziua de azi, 6900 n-au nicio treabă cu primăria, dar mănâncă din bugetul ăsta de 2 miliarde”, afirmă Adrian Sârbu.
Aceeaşi situaţie se regăseşte în oraşele mari din ţară, dar şi în unele comune.
“Primăria Constanţa are 1000 de oameni în primărie la 263.000 de locuitori, domnule. Cluj-Napoca, domnul Boc se laudă, la 286.000 are 1099. Domnule, mulţi miliţieni or avea că toţi, dacă îi întrebi, <domne sunt mulţi poliţişti locali>. Oradea domnului Bolojan, pe vremea când era primar şi a făcut lucruri deosebite, are puţin mai puţin, 640. Dar la Braşov de ce merge treaba numai cu 1,4 la 1000 de locuitori?
Ia uite ce văd aici comuna Cristian, un orăşel, are 15,4 bugetari la 1000 de locuitori. Comuna Floreşti de lângă Cluj, are 5,9 bugetari pe cap de locuitor.
Sunt de acord că există un ADN al fiecărui oraş, dar aparţine ploşniţei numite bugetari. E un ADN specific şi are un instinct extraordinar de a se grupa în instituţii publice, de a-şi creşte salariile şi de a-şi urmări interesele. E o realitate a vieţii noastre”, afirmă Adrian Sârbu.
Rezultatele sondajului Mediafax-ZF- Aleph News:
Eşti de acord să votezi pentru funcţia de primar în localitatea ta un candidat independent de partide şi alte asociaţii cu experienţă în management, iar proiectul lui să conţină cu obligativitate, pentru primul an de mandat implementarea platformei digitale asistate de AI, prin care Avatarul Primarului se relaţionează cu Consiliul Local şi asigură managementul funcţiilor primarului, 7 zile din 7, ca prim pas către votarea Primarului Virtual prin referendum local?
DA – 70%
NU- 30%
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe