Adrian Severin este urmărit penal pentru complicitate la spălare de bani şi are sechestru pe conturi

Adrian Severin a fost la DNA, vineri, în dosarul în care sunt urmăriţi doi dintre asistenţii săi din perioada în care a fost europarlamentar, el declarând că au fost extinse cercetările în cazul său pentru complicitate la spălare de bani şi i-au pus sechestru pe conturi, inclusiv pe cel de salariu.

Urmărește
532 afișări
Imaginea articolului Adrian Severin este urmărit penal pentru complicitate la spălare de bani şi are sechestru pe conturi

Adrian Severin este urmărit penal pentru complicitate la spălare de bani şi are sechestru pe conturi (Foto: Stefan Birlodeanu / Mediafax Foto)

Adrian Severin a spus, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că nu a dat o declaraţie în dosarul în care s-a extins cercetarea în cazul său, ci doar a fost anunţat care este fapta de care este acuzat, legat de un studiu privind relaţiile dintre NATO şi Uniunea Europeană, executat de experţi români.

"S-a extins în sensul că de data asta nu sunt autor, slavă Domnului, sunt complice la faptul că cei care au primit bani pe studii (pentru studiu, n.r.) au făcut alte contracte, cu alţii, nu cu mine, şi că prin aceste alte contracte s-ar fi dorit să se spele bani proveniţi de la mine (...) Acuzaţiile sunt de complicitate la spălare de bani, de complicitate cu aceste firme", a declarat Adrian Severin.

Fostul europarlamentar a precizat că ar fi vorba de aproximativ 500.000 de lei, dar a arătat că aceşti bani nu au ajuns la el.

"Eu nu înţeleg, ca să spele nişte bani, banii trebuie să fie murdari (...) 500.000 de lei, ceva de genul acesta (...) Din aceşti bani, nu a ajuns nimic la mine. Asistenţii mei sunt consideraţi autorii acestei chestiuni. Şi am întrebat: eu de ce sunt complice. Păi, zice, «banii aceştia sunt cei care au fost luaţi de la dumneavoastră». Nu de la mine, au fost luaţi de la Parlamentul European, pe acte legale", a adăugat Severin.

Acesta a mai spus că nu a dat nicio declaraţie vineri şi că le-a cerut procurorilor să îi arate de unde este suma vehiculată în anchetă.

"Ni s-a spus că ni se va prezenta, ca să vedem şi noi de unde este suma asta, pentru că eu nu înţeleg de unde vine suma, nu am stat eu să fac contabilitate, nu eu am plătit banii, nu eu am (...) I-am explicat, cum se spune, că europarlamentarul Adrian Severin nu este o persoană, este un birou, o mică instituţie. Ca în orice instituţie, nu eu încheiam contractele, încheiau asistenţii mei, de aia, într-adevăr, cel care a semnat contractul nici nu m-a văzut pe mine personal", a mai spus Adrian Severin.

Fostul europarlamentar a precizat că această cauză este o continuare a dosarului în care este judecat.

"Nu ne-am văzut demult, a fost o plăcere să îi văd pe domnii procurori, mai stăm de vorbă şi să muncim mai departe. Comunicatul pe care l-au dat ieri dumnealor, legat de cei doi sau trei, spunea că este continuarea comunicatului din 2012. Noi suntem în 2015 (...) Deci, s-a pornit cu un dosar, care după părerea mea nu rezistă deloc şi deja lucrurile sunt lămurite, cred eu că nu rezistă. După aceea, s-a făcut o extindere a acestuia, legată de felul în care eu aş fi cheltuit bugetul meu. Eram 700 şi ceva de europarlamentari, toţi aveau un buget de circa 15.000 de euro pe lună, pe care nu îi vedeau, nu îi atingeau, dar din care puteau să îşi ia asistenţă tehnică, asistenţă constând în salariaţi sau în studii", a precizat Adrian Severin.

El a adăugat că procurorii nu au luat în cazul său măsura controlului judiciar, dar i-au pus poprire pe conturi, inclusiv pe cel de salariu, precizând că va contesta decizia.

"Pe conturi da, pentru că aici legea obligă, aici nu am ce să discut despre decizia ... Culmea e că mi-au pus şi pe conturile de salariu (...). Voi contesta, pentru că eu nu am sute de milioane în avere, toate veniturile mele sunt din activităţi profesionale şi în special salarii, la ora actuală venitul meu însumat este de aproximativ o mie şi ceva salarii, salariul meu de profesor. Deci, dacă îmi blochează aceste conturi, nu am cu ce să mai plătesc întreţinere, chirie şi altele", a mai spus Adrian Severin.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au extins, joi, urmărirea penală faţă de Anne Jugănaru şi Florin Abraham, asistenţi ai lui Adrian Severin când acesta era europarlamentar, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Adrian Severin a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanţă cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

În aceeaşi perioadă, suspecţii Anne-Rose-Marie Jugănaru, Florin - Leontin Abraham şi o altă persoană au acţionat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societăţile din grup către o fundaţie, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire şi instruire a personalului, mai spun anchetatorii.

Pe 19 iulie 2012, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Anne Jugănaru, George Vadim Tiugea - asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat şi administrator SC Head Hunting Professional SRL, şi Mihail Răducu Jugănaru, asociat şi administrator la SC A&A Social Consulting Center SRL, asociat la SC Afla Communications and Consulting SRL, SC Professional Consulting System SRL, SC Princeps Consulting Team SRL, SC Perfect Solutions Network SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, în scopul obţinerii de fonduri europene.

Pe 11 septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arătau, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada decembrie 2010 - martie 2011, Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

De asemenea, în schimbul banilor, Severin a acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la Sunday Times.

La cei 100.000 de euro se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

Dosarul este judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici